ĐEDOVIĆ HANDANOVIĆ SA MISIJOM MMF: Važni razgovori o energetskoj sigurnosti, investicijama i reformama u energetskom sektoru (FOTO)

Novosti online

04. 10. 2024. u 21:44

MINISTARKA rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koju predvodi šef misije Donal Mekgetigan o energetskoj sigurnosti i priprema za grejnu sezonu, planiranim ulaganjima u energetsku infrastrukturu i reformama u energetskim kompanijama.

ЂЕДОВИЋ ХАНДАНОВИЋ СА МИСИЈОМ ММФ: Важни разговори о енергетској сигурности, инвестицијама и реформама у енергетском сектору (ФОТО)

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Na sastanku održanom u okviru četvrtog razmatranja rezultata stendbaj aranžmana sa Srbijom, Đedović Handanović je naglasila dobru pripremljenost za predstojeću grejnu sezonu, navodeći da su rezerve u akumulacijama dva puta veće nego 2022. godine, dok su zalihe uglja takođe dvostruko veće u odnosu na istu godinu.

- Sigurnost u snabdevanju gasom unapređena je zahvaljujući završetku gasne interkonekcije Srbija-Bugarska. Ugovorom između Srbijagasa i azerbejdžanskog Sokara obezbedili smo do milion kubika gasa dnevno tokom ove zime. Imamo mogućnost nabavke određenih količina iz LNG terminala u Aleksandropolisu, a dodatnu sigurnost daju rezerve gasa u Srbiji i Mađarskoj, koje ukupno iznose oko 560 miliona metara kubnih gasa. Započet je projekat proširenja gasnog skladišta u Banatskom Dvoru, za koje je izdata građevinska dozvola, a koji će obezbediti dodatnih oko 800 miliona kubnih metara gasa. Takođe, do kraja godine očekujemo da budu završeni i novi kapaciteti za skladištenje nafte u Smederevu - rekla je Đedović Handanović.

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministarka je naglasila da je tokom leta Vlada usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan do 2030. sa vizijom 2050. godine i da očekuje da uskoro bude usvojena i nova Strategija razvoja energetike, koja utvrđuje ciljeve i projekcije razvoja energetskog sektora Srbije do 2040. godine.

- Nastavljamo da radimo na unapređenju zakonodavnog okvira i kroz izmene Zakona o energetici koje smo pripremili, radićemo na unapređivanju energetske sigurnosti, posebno u kontekstu prelaska na čiste izvore energije - dodala je ona.

Đedović Handanović upoznala je misiju MMF sa planom investicija koji je Vlada i usvojila, a koji u delu proivodnih kapaciteta uključuje završetak TE Kostolac B3, izgradnju jednog gigavata solarnih elektrana koje će biti u vlasnštvu EPS, izgradnju novih reverzibilnih hidroelektrana i revitalizaciju blokova u hidroelektranama i termoelektranama.

- U novembru planiramo da raspišemo drugi krug aukcija za tržišne premije za solarne i vetroelektrane, a prema dosadašnjoj dinamici i interesovanju investicija, očekujemo da trogodišnji cilj od 1.300 megavata novih kapaciteta iz OIE bude prevaziđen - rekla je ona.

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Prema rečima ministarke, Srbija će nastaviti da gradi interkonekcije na elektroenergetskoj i gasovodnoj mreži kojima će se bolje povezati sa susedima, što je važno za otpornost energetskog sistema na potencijalne krizne situacije.

- U elektroenergetici, prioritet su završetak Transbalkanskog koridora kojim ćemo se povezati sa Crnom Gorom i BiH i otpočinjanje gradnje interkonekcija sa Mađarskom, Rumunijom i Bugarskom. U snabdevanju gasom, prioritet je gradnja interkonekcija ka Rumuniji i Severnoj Makedoniji - navela je Đedović Handanović.

Ona je dodala da je u modernizaciju distributivne mrežu u prethodnih 12 meseci uloženo oko 170 miliona evra, a da je obezbeđeno dodatnih 260 miliona evra za automatizaciju, digitalizaciju i nastavak uvođenja pametnih brojila, što će doprineti većoj pouzdanost snabdevanja i smanjenju gubitaka na mreži.

Govoreći o reformama u energetskim kompanijama, istakla je da su one najdalje odmakle u Elektroprivredi Srbije, gde je u junu počelo sprovođenje usvojenog plana transformacije.

- Usvajanjem nove metodologije za komercijalne kupce električne energije i gasa, obezbeđena je bolja raspodela rizika između energetskih kompanija i privrede, što je važno za finansijsku stabilnost EPS-a i Srbijagasa. Kontinuirano pratimo performanse energetskih kompanija, kao sa fiskalnog stanovišta, tako i sa stanovišta dugoročne održivosti energetskog sistema - navela je Đedović Handanvić.

Donal Mekgetigen, koji predvodi misiju MMF-a koja boravi u Beogradu u okviru poslednjeg razmatranja rezultata aktuelnog stendbaj aranžmana sa Srbijom, pohvalio je način izveštavanja o sprovođenju dogovorenih mera, kao i ukupne rezultate u energetskom sektoru koje je Ministarsto predstavilo na sastanku.

BONUS VIDEO: Ministar Selaković na srpskom štandu u Selu Frankofonije u Parizu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

Da li znate šta su privatni dani na poslu i koja kompanija nudi ovaj benefit?