ENERGIJA ZA AUTO-PUT "MILOŠ VELIKI": Završena još jedna investicija Elektrodistribucije Srbije

Novosti online

21. 10. 2024. u 10:00

ELEKTRODISTRIBUCIJA Srbije završila je trafostanicu 35/10 kV Krstac, prvu od tri za snabdevanje električnom energijom buduće deonice auto-puta Miloš Veliki od Preljine do Požege.

ЕНЕРГИЈА ЗА АУТО-ПУТ МИЛОШ ВЕЛИКИ: Завршена још једна инвестиција Електродистрибуције Србије

Foto: Radenko Živković

Ta nova trafostanica u Lučanima obezbediće električnu energiju za obližnje tunele i putnu signalizaciju, a u ovaj energetski objekat sa dva transformatora snage po osam MVA investirano je 287 miliona dinara. Energetska infrastruktura ide ispred putne, pošto su radovi na ovom delu saobraćajnice još u toku, tako da Elektrodistribucija Srbije u potpunosti ispunjava očekivanje Vlade Srbije po čijoj odluci se trafostanice i grade.

- Duž deonice auto-puta od Čačka, preko Lučana do Požege Elektrodistribucija Srbije je investirala u izgradnju tri trafostanice naponskog nivoa 35/10 kV. TS Krstac u Lučanima je završena, izgradnja i opremanje TS Pakovraće je na polovini posla, a Milićevo Selo je na početku radova. EDS prati dinamiku izgradnje auto-puta i prvo je završena TS Krstac kao centralni elektroenergetski objekat koji se nalazi između tunela Laz i Munjino brdo, te je bilo od najveće važnosti da se ona što pre stavi pod napon. Pored sigurnog i kvalitetnog napajanja za saobraćajnu infrastrukturu "Puteva Srbije" novi objekti bitno će poboljšati snabdevanje električnom energijom i u mestima koja gravitiraju ka tim trafostanicama – rekao je Dejan Topličić, direktor Sektora za planiranje i investicije Distributivnog područja Kraljevo.

U sve tri trafostanice se ugrađuje oprema poslednje generacije koju proizvode renomirane svetske kompanije, što povećava efikasnost i pouzdanost rada.
Prema planu, u izgradnju TS Pakovraće biće investirano oko 300 miliona dinara i ona će imati dva transformatora instalisane snage po osam MVA. I treća trafostanica Milićevo Selo imaće instalisanu snagu dva puta po osam MVA. Trafostanice će biti u sistemu daljinskog upravljanja i pod stalnim video-nadzorom.  

- Elektrodistribucija Srbije je siguran, proveren i pouzdan partner svih državnih institucija u poslovima od nacionalnog značaja. U ovom slučaju rasveta, svetlosna signalizacija, komandna soba i video-nadzor imaće sigurno napajanje električnom energijom. Stvoreni su svi uslovi za bezbednu vožnju po novim putevima – istakao je Topličić.

Trafostanice Krstac i Pakovraće pozicionirane su blizu važnih auto-puteva i tačke ukrštanja "Miloša Velikog" i Moravskog koridora. Takav strateški položaj je magnet za strane i domaće investitore kojima je za rad fabrika i pogona potrebno pouzdano snabdevanje električnom energijom i velika odobrena snaga. Zato je u planovima Elektrodistribucije Srbije izgradnja novih trafostanica koje će ispuniti zahteve investitora.

Ekonomski razvoj

Izgradnja auto-puta, svih pristupnih saobraćajnica i ulaznog putnog pravca sa magistrale u naseljeni deo opštine Lučani doneće velike mogućnosti za intenzivniji privredni i ekonomski razvoj i bržu komunikaciju sa svim delovima države. Interesovanje investitora za izgradnju tržnih centara i proizvodnih pogona već postoji.
Perspektiva je čak i mnogo šira. Krajnji rezultat je moderna saobraćajnica koja će biti deo auto-puta od Beograda do južnog Jadrana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK KAO ŠEIK: Đoković obukao tradicionalnu arapsku nošnju, izazvao reakcije na internetu (FOTO)