SVINJE U BESCENJE, A ŠNICLE SKUPLJE: Stočari iz Jadra i Mačve ukazuju na drastičan pad cena i probleme u proizvodnji

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

10. 03. 2025. u 07:00

VEĆINA stočara u Jadru i Mačvi našla se na mukama, jer je cena svinja - i prasića, i tovljenika - za nepuni mesec dana "pala" za 100, pa i više dinara!

СВИЊЕ У БЕСЦЕЊЕ, А ШНИЦЛЕ СКУПЉЕ: Сточари из Јадра и Мачве указују на драстичан пад цена и проблеме у производњи

foto V Mitrić

Cena prasića dostiže najviše 300, oni malo veći, od oko 35 kilograma, plaćaju se do 200, a tovljenici koštaju najviše 140 dinara po kilogramu. U odnosu na isti period prošle godine, tvrde svinjari, sadašnje cene su i dvostruko niže...

- Upravo sam u svoje domaćinstvo dovezao poljoprivredni reporomaterijal za koji sam izdvojio više od 500.000 dinara, a pri najnovijoj isporuci svinja dobio sam manje 700.000, samo u odnosu na prošli put. Ako se ovako nastavi, nema druge nego da sve rasprodamo - kaže Milisav Iskić iz Straže kod Loznice, čije gazdinstvo ima 20 hektara, a u oborima drži oko 100 svinja i šezdesetak prasića.

S druge strane, i potrošači ukazuju da je cena svinjskog mesa u većini mesara na ceni, da čak i raste, pa za kilogram šnicli treba izdvojiti i više od 800 dinara.

Ojađeni svinjari vele da je još gore što većina otkupljivača, pre svega klaničara, ni posle dva-tri meseca neće platiti ono što su oterali iz svinjaca. Pritom, danas se svako bavi ovim poslom, pa se plaše zaraze kakva je nedavno bila registrovana u Mačvi, kada je u jednom domaćinstvu ustanovljena svinjska kuga. Kažu, bolest se srećom nije proširila, ali je izbila u domaćinstvu čoveka koji je godinama radio kao metalac, a onda pomislio da će više zaraditi uzgojem svinja.

Svesni su i da bi bolju računicu imali kada bi meso sušili, te kasnije prodavali slaninu, rebra, butkice... ali kažu da u toj oblasti postoje veoma strogi propisi i ne veruju da bi inspekcije imale razumevanje za njih...

Nekima će, ipak, spas biti - krupa stoka. Za solidno tele treba od 700 do 800, a kilogram junetine žive vage je oko 3,2 evra. Ponuda nije velika, jer je i taj posao izvesno vreme bio u krizi.

- "Kajmak" ponovo skidaju mesari, jer retko gde ima junećeg mesa ispod deset evra. Njive jesu rodile, ali obori i štale odnesu previše novca, pa je baš teško živeti od vlastite muke i onoga što proizvedemo sa svojih deset prstiju - zaključuje Željko Lukić, domaćin iz Runjana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŽAO MI JE, ON VIŠE NEĆE IGRATI ZA SRBIJU! Veljko Paunović otkrio koji fudbaler je odlučio da ne bude deo orlova