OD PIVARE PROFIT ZA PET GODINA: Stručnjaci kažu da je proizvodnja zanatskog piva isplativa

B. CARANOVIĆ

27. 07. 2020. u 16:00

U SRBIJI trenutno ima oko 40 registrovanih zanatskih pivara, od čega je četvrtina u Beogradu.

ОД ПИВАРЕ ПРОФИТ ЗА ПЕТ ГОДИНА: Стручњаци кажу да је производња занатског пива исплатива

Proizvodnja zanatskog piva u porastu / Foto Depositphotos

Prema podacima Privredne komore Srbije, kapacitet svih pivara je 12 miliona hektolitara godišnje, ali se poslednjih godina proizvede tek oko pet miliona hektolitara piva. Zanatska piva u ovom broju učestvuju sa manje od jednog procenta!

Stručnjaci za ovu oblast kažu da je potencijal zanatskog piva u Srbiji veliki, a da je njegova proizvodnja u porastu. Da bi se pokrenula proizvodnja, potrebno je oko 40.000 evra, a vraćanje novca može da se očekuje za pet godina.

Grupacija proizvođača piva u našoj zemlji godinama insistira na smanjenju fiskalnih nameta, jer od ukupne cene piva, više od 35 odsto otpada na akcizu, što je najviše u regionu. Među razlozima zašto se zanatsko pivo malo proizvodi je i slabo gajenje hmelja. Profesor dr Jan Kižgeci, član Nacionalnog tima za preporod sela, tvrdi da u našoj zemlji ima dovoljno sirovina za proizvodnju zanatskog piva.

Prema rečima Dejana Smiljanića, predsednika Udruženja malih nezavisnih pivara Srbije, posle Beograda, mini-pivara najviše ima u Novom Sadu i Pančevu.

- Najznačajnija razlika zanatskog od standardnog piva je što se za njegovu proizvodnju koriste sirovine u izvornom obliku, a fermentacija i odležavanje se rade na tradicionalan način. Najčešće se ne filtrira i ne pasterizuje - kaže Smiljanićeva.

Ulaganje u mini-pivaru može da iznosi od nekoliko hiljada do nekoliko stotina hiljada evra.

- Za manje domaćinstvo ili salaš dovoljna je proizvodnja piva u mini-pivari kapaciteta 250 litara - kaže Branko Popović iz pivare u Somboru. - Nedavno je u Inđiji kupljena pivara kapaciteta 250 litara po ceni od 25.000 evra. U tu cenu su uračunati sistem sufova - kuvač i bistrenik, tankovi hladne i tople vode, tri fermentora od 500 litara, čiler - uređaj za hlađenje piva, cevovodi i pumpe.

Nacionalni tim za preporod sela Srbije poziva povratnike iz inostranstva i druge zainteresovane građane da ulažu u mini-pivaru i proizvodnju zanatskog piva i udruženi konkurišu za podsticajna sredstva u okviru programa "500 zadruga u 500 sela".

U SVETU

NA AMERIČKOM tržištu, jednom od najvećih na svetu po proizvodnji zanatskog piva, takozvana kraft piva učestvuju sa više od 12 procenata u ukupnoj proizvodnji ovog pića. U okruženju najviše mini-pivara ima u Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Hrvatskoj. Godišnje se u EU proizvede oko 390 miliona hektolitara piva. Nemačka je bila najveći proizvođač u 2018. godini sa proizvodnjom od 83 miliona hektolitara.

NAJVIŠE IZVOZIMO U BiH

PO rečima samostalnog savetnika u PKS, Stefana Nikolića, u 2018. Srbija je izvezla 1,3 miliona hektolitara piva u vrednosti od 43,3 miliona evra, dok je uvoz piva u istom periodu iznosio 343.968 hektolitara, ili 14,2 miliona evra.

- Najviše izvozimo u BiH, oko 42 odsto, u Bugarsku izvezemo 23, Crnu Goru 12, Mađarsku devet, Hrvatsku osam procenata. Najviše uvozimo iz Slovenije - 28 procenata, Nemačke i Bugarske po 11 odsto, Mađarske, Rumunije i Poljske po sedam, Holandije šest, a Češke pet odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

EGZOTIČNA PONUDA KOJU NE SMETE PROPUSTITI! Odmor iz snova, već od 407evra po osobi! Putuje se samo 2 SATA!