NOVI ZAKON O FISKALIZACIJI OD 2022. GODINE: Država ulaže četiri milijarde u fiskalne kase

E.B.T.

27. 10. 2020. u 13:29

NOVI Zakon o fiskalizaciji čija se primena očekuje od 1. januara 2022. godine, neće predstavljati nikakvo opterećenje za privrednike.

НОВИ ЗАКОН О ФИСКАЛИЗАЦИЈИ ОД 2022. ГОДИНЕ: Држава улаже четири милијарде у фискалне касе

Siniša Mali

Za nova softverska rešenja i fiskalne kase, predviđene ovim dokumentom, država će budžetom za sledeću godinu izdvojiti od 3,5 do četiri milijarde dinara. Ovo je na konferenciji za novinare u Palati pravde istakao ministar finansija Siniša Mali.

On je objasnio da će ovaj zakon, kao i zakon o e-fakturama, čije je predloge pripremilo njegovo Ministarstvo, doprineti da se siva ekonomija još više suzbije.

- Predlog zakona o fiskalizaciji i uvođenju novih fiskalnih kasa, koji je u petak objavljen na sajtu Ministarstva finansija za nekoliko dana će se naći u parlamentu na javnoj raspravi - istakao je Mali. - Očekuje se da će biti donet do kraja godine, a da će njegova primena početi 1. januara 2022. godine.

Ministar je naglasio da bi tim zakonom bilo omogućeno da se kroz onlajn sistem prati promet. Poslednje izmene Zakona o fiskalizaciji bile su 2004. godine, a tehnologija i poslovno okruženje od tada su se, kako navodi, mnogo promenili.

- Najveći teret novih fiskalnih kasa preuzeće država, a privreda neće imati nikakva opterećenja - rekao je Mali.

- Za ta nova softverska rešenja i fiskalne kase država će budžetom za sledeću godinu izdvojiti od 3,5 do četiri milijarde dinara. To ulaganje države isplatiće se u roku od godinu do godinu i po dana - naglasio je ministar.

Drugi predlog zakon koji je pripremilo njegovo Ministarstvo je o elektronskim fakturama, a Mali je izrazio nadu da će taj dokument biti usvojen u prvom kvartalu naredne godine, dok će njegova primena krenuti, takođe, od 1. januara 2022. godine.

On je istakao da se e-fakture uvode na zahtev privrede i da više neće biti papirnih računa, jer će biti digitalizovan. Na taj nači se, kako dodaje,smanjuju potencijalne nepravilnosti i doprinosi suzbijanju sive ekonomije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

VEČERAS DOLAZI MLAD MESEC U RAKU: Donosi veliku energiju, a evo šta to znači za svaki horoskopski znak