DA LI ĆE GORIVO U SRBIJI POSKUPETI? Evo od čega zavisi kretanje cena

E.B.T.

08. 01. 2021. u 12:10

NIKO ne može da prognozira cenu nafte od koje zavisi i da li će poskupeti ili pojeftiniti gorivo u Srbiji.

ДА ЛИ ЋЕ ГОРИВО У СРБИЈИ ПОСКУПЕТИ? Ево од чега зависи кретање цена

Foto: Z. Jovanović

Reč je o globalnom tržištu na koje utiču mnogobrojni faktori. Ovo je danas izjavio generalni direktor Naftne industrije Srbije Kiril Tjurdenjev, ističući da ta kompanija uvozi dve trećine nafte koju prerađuje.

- Svega jednu trećinu proizvodimo u Srbiji i zbog toga zavisimo od kretanja cena na svetskom tržištu – precizirao je Tjurdenjev. -Ipak, povećanjem efikasnosti rada i samnjenjem troškova kompanije očuvali smo stabilnost i cena i domaćeg tržišta.

On je istako da će NIS nastaviti sa ulaganjima u Rafineriju nafte Pančevo, a sledeća investicija je modernizacija postrojenja katalitičkog krekinga.

- To će omogućiti proizvodnju dodatnih proizvoda, uključujući i veću proizvodnju propilena – objasnio je Tjurdenjev za RTS. - Taj projekat vredan je 80 miliona dolara i uradićemo ga u narednim godinama.

Podsetio je da je izgradnja pogona Duboke prerade nafte omogućila NIS-u da dobije veće količine najkvalitetnijih goriva po evropskim standardima koja imaju najveću vrednost na tržištu.

- Kompleks Duboke prerade ima i ekološke benefite – rekao je Tjurdenjev. - Prestali smo sa proizvodnjom mazuta sa visokim sadržajem sumpora i smanjili emisiju štetnih materija u atmosferu, što će unaprediti ekološku sliku ne samo u Pančevu, već i u celoj zemlji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

EGZOTIČNA PONUDA KOJU NE SMETE PROPUSTITI! Odmor iz snova, već od 407evra po osobi! Putuje se samo 2 SATA!