VETERINARI "ČEŠLJAJU" SVE OBORE: Afrička kuga svinja potvrđena u četiri sela paraćinske opštine

Z. RAŠIĆ

26. 03. 2021. u 10:20

AFRIČKA kuga svinja je otkrivena u četiri sela paraćinske opštine - Raševici, Sikirici, Čepuru i Trešnjevici - pa je stočna pijaca u gradu na Crnici zatvorena za promet ove vrste stoke, a operativne službe veterinarskih stanica, te nadležnog Instituta i Veterinarske inspekcije svakodnevno na terenu popisuju grla i proveravaju njihovo zdravlje.

ВЕТЕРИНАРИ  ЧЕШЉАЈУ  СВЕ ОБОРЕ: Афричка куга свиња потврђена у четири села параћинске општине

Foto R. Radetić

Prvi slučaj je početkom marta zabeležen u Raševici, a poslednji u Trešnjevici, na osnovu potvrde iz Nacionalne referentne laboratorije u Beogradu. Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je odmah donela rešenje o proglašenju zaraženog područja u krugu od najmanje tri kilometra i ugroženog područja u krugu od najmanje deset kilometara od žarišta. Još jedan akt je donet 6. marta, po otkrivanju bolesti u Sikirici, u drugom delu paraćinske opštine. Ovim rešenjima su propisane preventivne, kontrolne i restriktivne mere, koje uključuju i zabranu prometa svinja.

Ugrožene su i svinje, i prasići, Foto Z. Rašić

U svakom od četiri pomenuta sela, opasna zarazna bolest je otkrivena u po jednom gazdinstvu, a ukupno je ubijeno i uklonjeno 78 svinja. Najviše životinja je stradalo u domaćinstvu iz Čepura - 46, na gazdinstvu u Raševici je uginulo i eutanazirano 15 svinja, u Sikirici ih je 11, a u Trešnjevici šest.

APEL UPRAVE ZA VETERINU

IZ Uprave za veterinu saopštavaju da trenutna epizootiološka situacija ne ukazuje na pojavu bolesti u drugim opštinama Pomoravskog okruga. Imajući u vidu prirodu afričke kuge svinja, otpornost virusa u spoljnoj sredini i višestruku mogućnost njegovog prenošenja, u čemu ilegalan promet svinja, mesa i prerađevina imaju ogromnu ulogu, apeluju na vlasnike svinja da budu strpljivi i pridržavaju se propisanih mera, da bi zaraza što pre bila obuzdana.

Veterinari po selima i dalje idu od kuće do kuće, jer retko koje domaćinstvo nema obor, a posao je već završen u mestima koja su proglašena zaraženim - Drenovcu, Sikirici, Krežbincu, Gornjem Vidovu i Rataru sa jedne strane, te u Čepuru, Šavcu, Raševici, Trešnjevici i Potočcu, sa druge Paraćina. Tamo je popisano i pregledano gotovo 7.000 svinja, a svaki domaćin je dobio uputstvo o tome kako bi trebalo da postupa.

Već je počeo i obilazak sela koja se smatraju ugroženim, što je praktično čitava teritorija opštine.

- U oboru imam tri krmače i pet prasića sa više od 50 kilograma. Iako su svinje, srećom, zdrave, ipak ne smem da ih prodajem. I prasad su već stigla za klanje, ali nam je to zabranjeno, čak i za sopstvene potrebe, bez saglasnosti inspekcije i prisustva veterinara. Na gubitku smo jer i sada moramo da ih hranimo, a to nismo planirali - kaže Slobodanka Trifunović iz Drenovca.

Inače, domaćinima čije su svinje eutanazirane zbog kuge država nadoknađuje štetu po hitnom postupku, u iznosu njihove tržišne vrednosti, na osnovu zapisnika Komisije za procenu štete.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

VEČERAS DOLAZI MLAD MESEC U RAKU: Donosi veliku energiju, a evo šta to znači za svaki horoskopski znak