MALI NA PITANJE "NOVOSTI": Cilj nam je da oborimo rekord broja zemalja koje će učestvovati na EKSPO 2027 (VIDEO)

Novosti online

05. 09. 2024. u 11:43

MINISTAR finansija Siniša Mali na pitanje "Novosti" kada će Srbija početi da poziva zemlje da učestvuju na EKSPO 2027 kaže da su u toku neformalni pozivi, a da će zvanični krenuti od 27. novembra.

МАЛИ НА ПИТАЊЕ НОВОСТИ: Циљ нам је да оборимо рекорд броја земаља које ће учествовати на ЕКСПО 2027 (ВИДЕО)

FOTO: Novosti

- Mi smo uveliko u neformalnim kontaktima sa velikim brojem zemalja, ako hoćete formalno skupština Bije je 26. novembra. Dakle, računajte da formalno, oficijalno pozivno pismo od strane Republike Srbije ka svim zemljama koje treba da budu učesnice ide 27. novembra. Dakle nema čekanja i mi već neformalno radimo sa svima, tako da ne gubimo vreme. Rokovi su relativno kratki ali ja sam optimista da ćemo naravno uspeti sve da uradimo.

Na naše pitanje da li očekuje da Srbija obori rekord zemalja koje su učestvovale na specijalizovanim izložbama kakva je EKSPO kaže:

- Pa to nam je cilj i po pitanju broja zemalja i po pitanju broja učesnika, po pitanju brzine izgradnjeizgradnje ovako jednog lepog kompleksa, po pitanju sadržaja. Po pitanju svega onoga što ostaje Srbiji nakon toga. Nemojte da zaboravite ova lokacija ostaje svim građanima Srbije. Ova lokacija će biti centar za rast i razvoj ovog dela Srbije. Dakle, na 2,3 kilometra smo od aerodroma, auto-put Miloš Veliki, obilaznica, 1.500 stanova, veliki tematski park, veliki vodeni park, novi delfinarijum. Dakle sve ono što smo obećali mi ćemo izgraditi. Radimo na tome da se podigne i kapacitet kada je struja u pitanju, radimo na kanalizacionoj mreži, na vodovodnoj mreži. Dakle, radnimo na svemu da ovaj deo koji je bio pust bio dalji centar rasta i razvoja grada Beograda i cele Srbije.

Podsetimo, ministar Mali predao je danas u kampu Građevinske direkcije Srbije na Ekspo gradilištu Dosije za priznanje Specijalizovane izložbe EXPO 2027 Beograd generalnom sekretaru Međunarodnog biroa za izložbe, Dimitriju Kerkentzesu.

Dosije predstavlja sveobuhvatan dokument sa svim preciznim informacijama, planovima i aktivnostima potrebnim da bi Specijalizovana izložba EXPO 2027 Beograd bila uspešno realizovana, prema odredbama Konvencije o međunarodnim izložbama. Predaja ovog dokumenta označava značajan korak ka finalizaciji priprema i potvrdi naše uloge domaćina najvećeg događaja čiji je Srbija ikad bila domaćin.

- To je poslednji, ali najvažniji dokument koji treba da predamo kako bismo i formalno završili kandidaturu za domaćina Ekspo-a 2027 - rekao je Mali.

Dodao je da je to dokument koji sadrži najviše detalja oko pravnih, finansijskih aspekata izložbe, kao i učesnika izložbe. Mali je naveo da se sada radi do jedan sat noću, da su počeli radovi iznad zemlje, da su svi šipovi postavljeni i da već ima oko 80 stubova koji se vide iznad zemlje.

Najavio je da će polovinom oktobra početi izgradnja 1.500 stanova, a na proleće i izgradnja Akvatik centra. Istakao je da će 26. novembra biti održana skupština BIE i da se može očekivati da će dan kasnije, dakle 27. novembra iz Vlade Srbije krenuti pozivi ka zemljama za učešće na Ekspo 2027 u Beogradu.

Prema njegovim rečima, Srbija bi tada trebalo da dobije i zastavu izložbe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVA RADNA MESTA I DUGAČAK SPISAK BENEFITA: Sve o uslovima koje nudi kompanija Mercator-S