OD AJFELOVOG TORNJA DO PIKASOVE GERNIKE: Inovacije i umetnost na Svetskim izložbama

Novosti online

07. 10. 2024. u 11:34

SVETSKE izložbe oduvek su bile mesto gde se susreću tehnologija, umetnost i kultura, predstavljajući najvažnije inovacije i kultna dela koja su oblikovala svet kakav danas poznajemo.

ОД АЈФЕЛОВОГ ТОРЊА ДО ПИКАСОВЕ ГЕРНИКЕ: Иновације и уметност на Светским изложбама

Foto: Promo

Ajfelov toranj, simbol Pariza, prvi put je zasijao na Svetskoj izložbi 1889. godine, dok je Svetlucava kugla u Montrealu, 1967. oduševila svet svojim futurističkim izgledom.
Na EXPO događajima debitovali su pronalasci poput telefona i neonskih lampi, a predstavljen je i prvi robot. Električne sveće Pavla Jabločkova, osvetlivši ulice Pariza 1878. godine, označile su prekretnicu u razvoju električnog osvetljenja, a njihov uticaj osećamo i danas.

Umetnost je takođe pronašla put na EXPO manifestacijama. Pikasova čuvena „Gernika“ remek-delo koje odražava društveno-političke nemire, stvorena je za EXPO 1937. godine. Isto tako, „Jezero sa lokvanjima“ Kloda Monea prikazano je 1900. u Parizu, ostavljajući neizbrisiv trag u svetu umetnosti.

Svetske izložbe nisu samo dom inovacija već i zabave i mašte. Na EXPO 1904. u St. Louisu, posetioci su prvi put uživali u modernoj verziji rolerkostera, dok je 1915. u San Francisku, publika bila fascinirana vožnjom na mehaničkom slonu nazvanom „Elephantine Colossus“. Čak i poznati brendovi – Coca-Cola i Heinz kečap prvi put su predstavljeni svetu na EXPO manifestacijama, što pokazuje njihov širi uticaj.

Broj ljudi koji su posetili  EXPO događaje kroz istoriju prelazi 100 miliona, a EXPO 2010 Šangaj postavio je rekord sa više od 73 miliona posetilaca. Popularnost ovih događaja svedoči o njihovom značaju u globalnoj kulturi, inovacijama i razmeni ideja koje oblikuju svet.

S nestrpljenjem očekujemo i EXPO 2027 u Beogradu, koji će, pod temom „Igraj za čovečanstvo“ ponuditi savremena tehnološka rešenja, umetničke projekte i kulturne događaje iz celog sveta. Biće to jedinstvena prilika da se svet okupi na jednom mestu, slaveći ljudsku kreativnost i inovativnost kroz igru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZA PREVENCIJU GOJAZNOSTI I DIJABETESA: Dečja bolnica u Novom Sadu dobila najsavremeniju Inbody vagu