SLAVA SVETE MELANIJE: NJeno ime nosi prvi ženski manastir u Banatu (FOTO)

B.G.

13. 01. 2022. u 15:14

SRPSKA pravoslavna crkva i njeni vernici proslavljaju praznik posvećen hrišćanskoj svetiteljki iz 5. veka, Prepodobnoj Melaniji Rimljanki, koja je živela u Rimu i važi za zaštitnicu žena i devojaka, a njeno ime nosi prvi ženski manastir u Eparhiji banatskoj, u Zrenjaninu.

СЛАВА СВЕТЕ МЕЛАНИЈЕ: Њено име носи први женски манастир у Банату (ФОТО)

Foto: Grad Zrenjanin

Svetu liturgiju, služio je Episkop banatski Nikanor, uz brojne sveštenike Eparhije banatske, a svečanom činu prisustvovao je i predsednik Skupštine Zrenjanina, Čedomir Janjić.

 
Manastir Svete Melanije osnovao je Episkop banatski dr Georgije Letić 1935. godine, a prva upraviteljica manastira bila je monahinja Petronija Savić, rođena sestra naučnika dr Vase Savića.

Na Bogorodičinom tronu nalazi se ikona Bogorodice Arapske sa Hristom, nepoznatog slikara, a u oltaru ikona Raspeće Hristovo, slikano na platnu u lazurama, kao i ikone Bogorodica sa Hristom i  Svetog Nikole iz 1899. godine. 

Na Časnoj trpezi u oltaru čuva se staro prestono Jevanđelje iz 1663. godine i bakrotisk grčkog Antimisa, načinjen u Beču 1772. godine, dok se na manastirskom imanju, u zrenjaninskom naselju Šumica, nalazi  desetak grobova počivših monahinja.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)