"NOVOSTI" OTKRIVAJU: Šta piše u zahtevu za istragu pokrenutu zbog likvidacija "škaljaraca" u Atini i na Krfu

Z. Uskoković

11. 07. 2024. u 16:52

Postupak protiv Šarića i Belivuka vodi se u Srbiji, Grčka nadležna za Zvicera, a Crna Gora za nekoliko pripadnika grupe

НОВОСТИ ОТКРИВАЈУ: Шта пише у захтеву за истрагу покренуту због ликвидација шкаљараца у Атини и на Крфу

Foto: Arhiva Novosti

PROTIV Radoja Zvicera, vođe "kavačkog klana", osumnjičenog da je organizovao i delom platio ubistva Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u Atini, kao i Alana Kožara i Damira Hodžića na Krfu, 2020. godine, istraga se vodi u Grčkoj! Protiv Darka Šarića i Veljka Belivuka u Srbiji, a jedan deo visokorangiranih pripadnika ove organizovane kriminalne grupe, odgovaraće u Crnoj Gori.

Bez obzira na to što se istrage vode u tri zemlje, zajedničko je to da se osumnjičeni terete za četiri likvidacije počinjene u Grčkoj, a da su se udružili kako bi ubijali navodne pripadnike "škaljarskog klana" i njihove prijatelje. Osim Zvicera, u Grčkoj se vodi istraga i protiv Abaza Rabina, Grka albanskog porekla, ali i crnogorskih državljana Slobodana Kašćelana, Nikole Spasojevića, Igor Božovića, Arse Šarića i još nekolicine osumnjičenih. Kao organizatori ove kriminalne ekipe označeni su, pored Zvicera i Darko Šarić i Veljko Belivuk.

U zahtevu za sprovođenje istrage, do kog su došle "Novosti", navodi se, pored ostalog, da su cilj ove organizovane kriminalne grupe bila ubistva pripadnika konkuretskih kriminalnih ekipa, kako bi se stekao primat u poslovima sa kokainom. Sva komunikacija trojice vođa sa svojim saradnicima, tvrdi se, odvijala se preko zaštićene aplikacije "Skaj", na kojoj su svi imali kodna imena.

Nadalje se, između ostalog navodi i jedna bizarna činjenica. Naznačeno je, naime, da je za ubistvo Igora Dedovića i Stevana Stamatovića, Veljko Belivuk angažovao Ljubomira Lainovića, Radoje Zvicer - Milinka Brašnjovića i Dragana Tomića, a Darko Šarić, preko Nikole Spasojevića - crnogorskog državljanina Marka Petkovića.

U spisima JTOK navodi se i da je jedan od osumnjičenih, Ratko Živković, održavao kontakt sa Igorom Dedovićem i Stevanom Stamatovićem, pre zločina. On je njihove fotografije sa mesta koja posećuju, slao Zviceru, Šariću i Belivuku, koji su te podatke prosleđivali Milovanu Zdravkoviću, zaduženom da prenosi uputstva i naloge ostalima u vreme, pre i posle likvidacija. Dedović i Stamatović nisu ni slutili da Živković igra dvostruku igru i da ih namešta.

Određeni pripadnici grupe su, piše u zahtevu za sprovođenje istrage, iznajmljivali stanove i automobile za pripremu ubistava, ali i bekstvo posle toga. Oni su koristili falsifikovana dokumenta tokom pripreme likvidacija. Za zločin u restoranu u Atini osumnjičeni su Milinko Brašnjović, Marko Petković, Dragan Tomić i Ljubomir Lainović, koga su kasnije, tvrdi se, ubili.

Kobnog dana, kada su mete uočene u jednom restoranu na Glifadi, Šarić i Zvicer, kako se navodi u spisima, naredili su da se tu počini zločin. Četvorica angažovanih pucača došla su do lokala sivom "tojotom auris" (registracije IOE - 8548), a Belivuk im je dao uputstva gde ko od meta sedi. U pucnjavi su dvojica muškaraca ubijena, dok je Mileva Stamatović ranjena. Istim autom, posle počinjenog smaknuća, pobegli su do štek-tana. Osumnjičeni Blagoje Gašić je, tvrdi se, po nalogu Zvicera, sutradan zapalio "tojotu" i garderobu osumnjičenih u kojoj su bili kada su pucali u restoranu.

- Oružje, kojim je počinjeno dvostruko ubistvo, bačeno je u more, posle čega je cela grupa napustila Grčku - navodi se u spisima.

Dvostruko ubistvo u grčkoj prestonici počinjeno je 19. januara 2020. godine, a samo šest meseci kasnije, 23. jula, na Krfu su ubijeni Alan Kožar iz Bara i Užičanin Damir Hadžić. U zahtevu za sprovođenje istrage se, pored ostalog, navodi da je Belivuk dao nalog osumnjičenom Nebojši Jankoviću da pronađe oružje za likvidaciju na grčkom ostrvu, kao i da pripremi ubice kako da obrišu biološke tragove.

U tu svrhu su, tvrdi se, iznajmljeni stanovi, gliseri, ali i kvadovi sa kojim su direktni izvršioci došli do vile u kojoj su bili navodni "škaljarci", a posle zločina su pobegli gliserom sa ostrva. Interesantno je da je i u pripremi ovog zločina, na licu mesta, kao i u Atini, bio Veljko Belivuk. U aktu tužilaštva navodi se da su buduće žrtve locirali osumnjičeni Rade Stojićević, Milovan Zdravković i opet Ratko Živković, koji su taj podatak preneli Zviceru.

"Kavčanin" poslao oružje

ORUŽJE, dva "škorpiona" i dva pištolja, koje je poslao Zvicer, ističe JTOK, prethodno je bilo sakriveno u jednoj kući u Atini, koju su iznajmili pripadnici grupe. U jednom trenutku, krajem decembra 2019. godine, zaverenicima se u Atini pridružio i Belivuk, kojem je iznajmljen stan na Glifadi, u velelepnom delu grčke prestonice. Belivuk je boravio u Atini i u vreme izvršenja zločina, a iz iznajmljenog stana pobegao je dan kasnije, 20. januara 2020.

Pucači pobegli gliserom

KOŽAR i Hadžić su usmrćeni po povratku sa plaže, u dvorištu kuće koju su iznajmili. Ubice su ih izrešetale dok su pokušavali da izađu iz bele "tojote jaris". Direktni izvršioci, njih četvorica, posle zločina su se liticom spustili do jedne uvale gde ih je čekao gliser. Prebacili su se u Sivotu, a ubrzo su napustili Grčku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Šta donosi nova Samsung Galaxy Z serija uređaja?