TERORISTA OVK UBIO POLICAJCA U LOZNICI? Nakon zločina ubica pobegao preko Drine, na teritoriju BiH (FOTO)

V.Mitrić

18. 07. 2024. u 21:32

GRANIČNI policajac Nikola Krsmanović (34) je ubijen, a njegov kolega Vjekoslav Ilić (50) teško ranjen kada je na njih prilikom rutinske kontrole u Lipničkom Šoru kod Loznice pucao, kako se sumnja, albanski terorista. Da li je reč o Fatonu Hajriziju s Kosmeta, koji je nedavno pobegao iz zatvora, njegovom bratu Artanu ili nekom trećem, pokazaće istraga.

ТЕРОРИСТА ОВК УБИО ПОЛИЦАЈЦА У ЛОЗНИЦИ? Након злочина убица побегао преко Дрине, на територију БиХ (ФОТО)

Foto: Printskrin

Za zločin je prvo bio osumnjičen Artan Hajrizi (33), jer su dokumenta nađena u autumobilu, u kom je bio napadač, bila na njegovo ime - pasoš lažne države Kosovo i nemačka lična karta. Do napada je došlo kada su službenici stanice granične policije Trbušnica u prvom satu četvrtka, oko 00.50, zaustavili taksi "mercedes" tutinskih registarskih oznaka, u kom je,  pored napadača, za volanom bio i Mithat Hadžić iz Tutina.

Do zaključenja ovog broja, policija je tragala za ubicom, koji je, kako se sumnja, odmah nakon zločina pobegao u susednu BiH preko Drine, i pokušavala da rasvetli ko je zapravo ubio policajca Krsmanovića, dok je vozač taksija ubrzo uhapšen.

Ubistvo, koje je Tužilaštvo okarakterisalo kao teroristički akt, juče je gotovo iz minuta u minut dobijalo nove, gotovo šokantne detalje. Iako se u prvi mah sumnjalo da je ubica Artan, kasnije tokom dana, kako su preneli mediji na albanskom sa KiM, otac dvojice braće Hajrizi ispričao je "da je Artan u Nemačkoj, a da mu je Faton uzeo dokumenta". Zatim se i sam Artan, čiji je pasoš pronađen u taksiju, oglasio za medije na KiM, tvrdeći da se nalazi u Nemačkoj već neko vreme i da je "Faton došao i ukrao mu dokumenta".

Međutim, ministar policije Ivica Dačić ubrzo je ovu izjavu nazvao lažnom, tvrdeći da je sve unapred organizovano:

- Ako je brat došao u Nemačku što bi se ponovo vraćao u Preševo pa zatim pokušao ponovo ilegalno da ode u Nemačku. Iza ovoga se vidi da je sve unapred dogovoreno. Artan je u Hanoveru juče u 11.55 dao izjavu u policiji da mu je brat dan ranije uzeo dokumenta. Tražimo i očekujemo punu saradnju sa nemačkom policijom i Euleksom.

Foto: Društvene mreže

 
 

Prema prvim saznanjima iz istrage, Hajrizi je nakon zaustavljanja vozila rekao policajcima da je krenuo kod prijatelja u Loznicu, a nakon što su pripadnici MUP zatražili da im pokaže torbicu koju je nosio sa sobom, umesto dokumenata, izvadio je pištolj i otvorio vatru. Jedan od policajaca odgovorio je na paljbu, a to je, po svemu sudeći bio ranjeni Vjekoslav.

- Prilikom izlaska iz vozila, on je pucao iz pištolja, pogodivši Krsmanovića u grudi, a Ilića u rame, nakon čega je pobegao. Oba policijska službenika prevezena su u Opštu bolnicu Loznica, gde je Krsmanović podlegao povredama - rekao je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

- Na licu mesta, policija je pronašla pasoš na ime Artan Hajrizi, izdat od strane privremenih institucija takozvanog Kosova i nemačku ličnu kartu.

Dačić je naglasio da se utvrđuje činjenično stanje, odnosno da li je osoba čija su dokumenta ostala u kolima zapravo Artanov brat, koji je pobegao iz zatvora na KiM:

- Postoje sumnje da je reč o terorističkom napadu i organizovanom pokušaju koji dolazi sa KiM od albanskih struktura. Ovo ne može biti slučajno, to je organizovani napad. Tužilaštvo za organizovani kriminal će ovaj slučaj razmotriti kao teroristički akt ljudi koji dolaze sa Kosova i Metohije albanskog porekla, a koji su time ostvarili određene ciljeve koji su im zadati.

"Jatak" pao u Bijeljini

U BIJELjINI je, kako saznajemo, juče uhapšen Zoran R. (na slici) koji je kod sebe imao lažnu ličnu kartu na ime Zoran Miletić. On je, kako se sumnja, osumnjičenom za ubistvo organizovao prevoz od Preševa prema Loznici. U međuvremenu, lisice na ruke stavljene su i njegovoj ženi I. R. u Mladenovcu.

Zoran R. je uhapšen u jednom ugostiteljskom objektu u Račanskoj ulici u Bijeljini. Prema našim informacijama, taksista je u svojoj izjavi u policiji rekao da mu je Hajrizi tražio da ga odveze do Trbušnice, kako bi odatle mogao da nastavi dalje do Bijeljine, gde mu se, kako se pretpostavlja, nalazi jatak sa kojim je prethodno kontaktirao.

Foto: V.M.

 

Jake policijske snage intenzivno su juče tragale za napadačem, na terenu su bili i policijski službenici PU Šabac, kao i Uprave kriminalističke policije, Uprave granične policije i pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice, a podignuti su dronovi i helikopteri.

- Uviđaj višeg javnog tužioca iz Šapca i pripadnika policije je u toku. Porodici ubijenog policajca upućujem najdublje saučešće u ime Ministarstva unutrašnjih poslova i svoje lično ime - rekao je Dačić i dodao da će biti ispitani svi koji mogu biti povezani sa ovim događajem.

Prema saznanjima "Novosti", MUP proverava da li je ubica policajca kod Loznice zapravo Faton Hajrizi, koji je, navodno, 6. jula pobegao iz zatvora u kojem je izdržavao kaznu zbog ubistva ruskog vojnika Kfora na KiM, pre dve decenije kod Drenice. On je čak devet puta bežao iz zatvora, a oglašavao se i na društvenim mrežama posle poslednjeg bekstva.

- Ja sam Faton Hajrizi, koji je iz redova OVK otišao u rat kao četrnaestogodišnjak - govorio je on na "Tik-toku".

I njegov brat Artan je na društvenim mrežama objavljivao fotografije sa zastavama terorističke OVK i likom Hašima Tačija, kao i fotografiju pored velikog postera sa likom ozloglašenog teroriste Adema Jašarija.

Ubijeni Krsmanović bio je policijski službenik Stanice granične policije Trbušnica. U MUP je radio od 2009. godine, završio je SŠUP u Sremskoj Kamenici, a od 2012. bio je pripadnik Beogradskog odreda Žandarmerije. Rodom je iz sela Jarebice u koje je odlučio da se vrati, a doskora je bio pripadnik Žandarmerije. Neoženjen je, ima oca Milenka, zemljoradnika, majku Ljilju, koja radi kao spremačica na grudnom odeljenju bolnice u Loznici i koju je ubistvo sina zateklo kod ćerke koja živi u inostranstvu.

- Imao je velike planove u životu, koje su hici zločinca zauvek zaustavili. Bio je divan mladić, znam ga dobro jer smo radili zajedno dok nije otišao u Žandarmeriju - priča nam jedan od njegovih starijih kolega iz Policijske stanice Loznica. - Njega je, nekako, bilo prirodno voleti. Pun je bio pozitivne enrgije, srdačnosti i ljubavi za ljude. Dete za ponos. A, ovo je bol do neba. Da srce pukne od žalosti.

BONUS VIDEO: NOVOSTI U LOZNICI - Mesto na kom je Albanac ubio srpskog policajca

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE BESNA: Poginuo Dmitrij Adajev