U DVA SLUČAJA ZAPLENJENO VIŠE OD 1,5 KILOGRAM ZLATNOG NAKITA: Bogat "ulov" carinika i policije na Horgošu i Bačkim vinogradima

Lj.P.

19. 07. 2024. u 12:41

CARINSKI službenici su 16. i 18. jula na ulazu graničnih prelaza Horgoš i Bački Vinogradi, u saradnji sa policijom, zaplenili više od 1,5 kilograma raznog zlatnog nakita u prtljagu i automobilima putnika koji dragocenosti nisu prijavili.

У ДВА СЛУЧАЈА ЗАПЛЕЊЕНО ВИШЕ ОД 1,5 КИЛОГРАМ ЗЛАТНОГ НАКИТА: Богат улов цариника и полиције на Хоргошу и Бачким виноградима

FOTO:Uprava carine

Prvi slučaj je otkriven oko ponoći 16. jula na ulazu graničnog prelaza Horgoš, kada je na red za redovnu kontrolu pristigao mercedes stranih registarskih oznaka sa dvojicom putnika koji su na pitanje carinskih službenika rekli da nemaju ništa da prijave.

FOTO. Uprava carine

Međutim, detaljnim pregledom koji je usledio, u koferu suvozača, kao i u neseseru skrivenom u pretinac između vozačevog i suvozačevog sedišta, otkriveno je pravo malo bogatstvo.

Utvrđeno je da je strani državljanin, koji je putovao na suvozačkom mestu, sa sobom na putovanje poneo 56 komada raznog zlatnog nakita ukupne težine 1.403 grama.

FOTO. Uprava carine

Među otkrivenim nakitom našlo se 16 prstenova, šest  pari minđuša,  pet privezaka, pet   lančića sa i bez privezaka, devet  narukvica, tri  velika lanca od čega dva sa priveskom u vidu dukata, jedan set sa ogrlicom i pripadajućom narukvicom,  jedna ogrlica sa ugrađenim ukrasima, kao i tri  impresivne ogrlice optočene većim dukatima sa likom Franca Jozefa.

Iako je poznato da su i pokloni roba, koja kao i bilo koja druga, mora biti prijavljena, na pitanje zašto nakit nije prijavio, putnik je rekao da nije znao da to treba da učini jer je reč o svadbenom poklonu.

Iz Uprave carine

Sličan pokušaj krijumčarenja dragocenosti otkriven je i 18. jula u prepodnevnim časovima na ulazu prelaza Bački Vinogradi, kada je na red za redovnu kontrolu pristigao ''BMW'' stranih registarskih oznaka.

Bračni par koji se nalazio u vozilu je na pitanje da li imaju nešto da prijave odgovorio odrično, ali je detaljnim pregledom vozila ustanovljeno da to ne odgovara istini.

FOTO. Uprava carine

Naime, utvrđeno je da su dva ručna časovnika poznate robne marke ''Emporio Armani'' i još jedan marke ''Cluse'' bila umotana u toalet papir i sakrivena u kaseti ispred suvozačkog sedišta, dok je u tašni vozačeve supruge otkrivena kutija puna neprijavljenog zlatnog nakita teškog 147 grama.

Među nakitom se našlo četiri  zlatna lanca od kojih je najmasivniji bio težak više od  30 grama, četiri  narukvice od kojih je najteža imala više do  12 grama, pet prstenova i tri medaljona od kojih je najkrupniji imao gotovo 10 grama i jedan privezak.

FOTO:Uprava carine

Iz Uprave carine podsećaju  da je prijavljivanje dragocenosti pri prelasku granice obaveza putnika, te da se neprijavom snosi rizik njihovog privremenog ili trajnog oduzimanja. U oba navedena slučaja nakit je privremeno zadržan do okončanja prekršajnog postupka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE BESNA: Poginuo Dmitrij Adajev