NOVA OPTUŽNICA ZBOG VAKCINA U KOVAČICI: Dvoje zaključilo sporazum o priznanju

S. J. M.

23. 08. 2024. u 13:35

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu podnelo je Višem sudu u Beogradu optužni predlog protiv Ane N. (52) zbog sumnje da je kao doktor u Domu zdravlja „Kovačica” omogućila nevakcinisanim licima da dobiju potvrde o izvršenoj vakcinaciji protiv kovida 19

НОВА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ ВАКЦИНА У КОВАЧИЦИ: Двоје закључило споразум о признању

Foto: Z. G.

Okrivljenoj se na teret stavlja krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Postoji opravdana sumnja da je Ana N. od novembra 2021. godine do januara 2022. godine iskorišćavanjem svog službenog položaja i prekoračenjem granice svog službenog ovlašćenja kao doktor u Domu zdravlja „Kovačica” omogućila uvođenje u evidencije o izvršenoj imunizaciji i izdavanje potvrde o izvršenoj vakcinaciji protiv COVID 19, kao i dobijanje potvrda o vakcinaciji vakcinama Phizer-BioNTech Covid-19 Vaccine, Sputnik i Sinofarm protiv kovida 19, za sedam lica koja nisu vakcinisana.

Ona je, kako se sumnja, ranije osuđenoj M. R. kao tehničkom administrativnom pomoćnom radniku u tom domu zdravlja davala unapred popunjene saglasnosti za sprovođenje preporučene imunizacije lica sa njihovim ličnim podacima, vrstama vakcine, koje je okrivljena pečatirala i parafirala, te joj je dala nalog da ih uvede u evidencije o izvršenoj imunizaciji u sistemu E-uprave, iako isti nisu prethodno vakcinisani, što je M. R. i učinila.

M. R. je na osnovu sporazuma o priznanju krivičnog dela zloupotreba službenog položaja zaključenog sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije VJT u Beogradu, presudom Višeg suda u Beogradu u januaru 2024. godine osuđena na uslovnu kaznu od 18 meseci zatvora s rokom provere od 4 godine.

Takođe, doktor u ovom domu zdravlja P. V. na osnovu sporazuma o priznanju krivičnog dela zloupotreba službenog položaja i primanje mita zaključenog sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije VJT u Beogradu, presudom Višeg suda u Beogradu u decembru 2023. godine osuđen je na kaznu od godinu dana kućnog zatvora i oduzimanje imovinske koristi od 850 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA PREDLOG ORBANA: Vučić dobio najviše mađarsko priznanje