KOD ARUBE OSTALI BEZ ROBE VREDNE 20 MILIONA EVRA: Detalji optužnice podignute u Beogradu protiv 20 pripadnika "Balkanskog kartela"

Z. Uskoković - N. Bijelić

04. 09. 2024. u 13:10

I DOK pod okriljem noći paketi kokaina sa natpisima "Drina" i "777" pristižu na jednu od prelepih plaža u blizini venecuelansko-kolumbijske granice, nervoza među narko-krijumčarima sve je veća. Brod "Aresa" (drugo ime "Rus 2"), na koji dragoceni tovar, uz pomoć ribarskih čamaca, takozvanih ribarica, treba da se prebaci i sakrije, mora hitno da isplovi iz luke, svi rokovi su probijeni, ali sva količina kupljene droge nije još dopremljena.

КОД АРУБЕ ОСТАЛИ БЕЗ РОБЕ ВРЕДНЕ 20 МИЛИОНА ЕВРА: Детаљи оптужнице подигнуте у Београду против 20 припадника Балканског картела

Foto: Profimedia

Ovo je deo optužnice koju je Javno tužilaštvo za organizovani kriminal (JTOK) podiglo protiv 20 pripadnika "Balkanskog kartela", optužujući ih za krijumčarenje skoro sedam tona kokaina. Ova količina narkotika je zaplenjena u tri odvojene akcije. Izveštaji policija Srbije, Arube, Interpola, Holandije i Belgije svedoče o filmskim detaljima narko-šverca.

- Dobro jutro, brate moj, nije normalan, misli da je to zajebancija. Kad je brod, hoćemo li stići? - glasi jedna od poruka na Skaj aplikaciji u kojoj se jedan od pripadnika žali na dobavljača kokaina, pod nadimkom Patron. - Boje se da nas gerila ne pobije. Je l' možeš da usporiš brod, treba nam još dva-tri dana...

U isto vreme, iz prepiski preko Skaj aplikacije saznaje se i da će pored dogovorene 3,2 tone, "neki drugi da ubace još 1,5 tonu na isti brod". Na pomenutoj plaži je u tom trenutku oko 30 naoružanih ljudi, a jedan od pripadnika grupe piše da je uz njih izvesni "Nemac Danilo".

Uprkos brojnim nedaćama i kašnjenjima, 22. februara 2020. godine ribarskim čamcima je sva droga prebačena na "Aresu". Ona je natovarena čeličnim otpadom, ali je u specijalno izrađenom bunkeru, u rezervoaru broj 9 - sakriveno oko pet tona narkotika. Brod je krenuo put Evrope, poslednja stanice - grčka luka Solun. Plan je bio da stanu na Arubu i da natankaju gorivo. Čim su uplovili u vode ove ostrvske države - dočekalo ih je iznenađenje.

Na palubu "Aresa", sa manjeg broda, popelo se šest muškaraca, predstavnika države Aruba.

- Roba je veoma dobro postavljena. Psi ne mogu da je pronađu. Kažu da su inspekcija. Proći ćemo inspekciju. Posle ovoga brodovi idu u otpad. Moramo da kupimo nove brodove - jedna je od poruka razmenjena preko "Skaja", uz objašnjenje da je brod "posetila" Obalska straža.

Inspekcija se, međutim, odužila. Nervoza organizatora narko-tovara sve je veća. Nije im jasno šta se dešava i zašto se brod sve vreme kreće, povećava, pa smanjuje brzinu. Ipak, teše jedni druge rečima da je roba u skrovištu u velikom rezervoaru:

- Tegljač sada vuče brod. Jedan tegljač je ispred našeg broda. Ako pronađu robu, niko ne može pomoći. Napravili smo tajno skladište u velikom rezervoaru. Ima 40 tona goriva. Mislim da ćemo proći.

"Snimaće dokumentarac o nama"

U OPTUŽNICI se navodi i da su pojedini visokorangirani pripadnici "Balkanskog kartela" u određenom periodu otvorili sa Rusima firme i kupili brodove. U jednoj od Skaj komunikacija se navodi da su kupili tonu kokaina, ali da će da je prebacuju u dva broda (pretpostavlja se da je reč o "Rusu 1" i "Rusu 2"), jer je rizik manji ako se otkrije jedan. Na njihovim paketima droge bila je oznaka duge. Dogovaraju se da sve rade "polako i pedantno", kako ne bi "pali":

- Nama nije odgovaralo da brod stigne na tačku za punjenje po danu, pa ga nešto pokvarili i izlaze večeras. Večeras napadamo. Snimaće dokumentarac o nama.

Ipak, na Arubi je zaplenjen i njihov kokain.

- Izgleda da su snimali avionom utovar na vodi. Ne mogu da verujem. Sad sam popio "bromazepam" - glasi jedna od poruka.

Obalska straža, međutim, satima tera kapetana da vozi po moru i "da se vrti ukrug" i sada je već svima jasno da se ide na to da se potroši gorivo. Toga je svesna i posada, ali i organizatori i vlasnici pet tona kokaina. Kontrola već ulazi u drugi dan, 25. februar je.

- Tek će sada kerovi. Sa kerovima i skeneri - navodi se u poruci preko "Skaja".

- Pogrešili smo što smo stavili da idemo u Grčku. Trebali smo da navedemo Nigeriju. Mislim da su sigurni da je roba na brodu (droga prim. aut.), ali ne mogu da pronađu - napisao je jedan od pripadnika grupe.

- Non-stop kruže oko ostrva. I kreću i staju. Troše te male tankove - glasi sledeća poruka.

- Sada sa dva remorkera vuku brod u luku. Strašno, bato - sada je već svima jasno da je basnoslovni tovar otkriven.

Informacije o svemu što se dešava sa brodom "Aresa" organizatori kriminalne grupe dobijaju od ruske kompanije, koja situaciju prati preko satelita:

- Agent sa Arube javlja Rusu da je roba pronađena na brodu!

- Neeeeee.... Da l' je moguće, brate moj. Da nemamo nimalo sreće, dođe mi da plačem od muke, brate moj... nemam snage da trepćem - piše jedan od pripadnika.

- Ni ja, brate moj, ne znam šta da kažem - odgovara jedan od organizatora. - Treba preživeti ovo.

Tokom narednih sati pripadnici grupe dobijali su sve više informacija. Saznalo se i da su sve vreme brod, od kada je isplovio, nadletala dva aviona, ubeđeni su da je bila dojava i da su tako razotkriveni. Preko "Skaja" šalju tekstove iz medija gde se navodi uspeh akcije policija Kolumbije i Holandije, dogovaraju kako da pomognu uhapšenim mornarima...

- Užas, tolike pare... ti mornari... - piše se po četu.

Pored pripadnika "Balkanskog kartela", u optužnici se kao važne karike u nabavci droge pominju navodni vođa "kavačkog klana" odbegli Radoje Zvicer, ali i jedan od navodnih vođa grupe "Amerika", koji je u zatvoru u Peruu - Zoran Jakšić. Pripadnici grupe su njemu dali nadimak Visoki, a u nekim komunikacijama ga nazivaju Generalom. Tužilac smatra da su obojicu, i Zvicera i Jakšića, u "posao" sa nabavkom ove ture kokaina "ubacili" organizatori "Balkanskog kartela", kako bi što više ljudi finansiralo ovaj izuzetno skup poduhvat.

- Dao sam zeleno svetlo! Završi sve što treba - piše u jednom pismu, za koje JTOK tvrdi da ga je napisao Jakšić svom nećaku.

Za Jakšićevog nećaka, odnosno sina njegove sestre, pripadnici "kartela" navode da je auto-mehaničar i da se "jako boji Visokog", da je uplašen:

- Ne troši ni centa... Visoki ga maltretira, ne daje mu ni centa... A čuva mu pare, ima milione tamo zakopane... - navodi se u jednoj poruci.

I Zvicer ostao bez kokaina

U OPTUŽNICI se, pored ostalih, navodi da je i odbegli vođa "kavačkog klana" Radoje Zvicer učestvovao u nabavci i plaćanju kokaina iz Južne Amerike ka Evropi, koji je zaplenjen kod Arube. Zvicer je, kako navodi JTOK, sa ostalima, finansirao kupovinu ukupno tone narkotika radi dalje prodaje u EU, od čega je njegov deo - 200 kilograma.

- Ima jedan balk (brod, prim. aut.) da se puni u Venecueli, ide za Afriku, tamo bi ga uveli u luku i robu poslali na kutiju za EU - napisao je, kako tvrdi tužilac, Zvicer u svojoj Skaj  grupi.

Zvicer je, navodi se u aktu tužilaštva, novac jednom od organizatora grupe, dao na Zlatiboru 11. januara 2020, a ostatak u Holandiji.  

Tokom istrage, pripadnici Uprave kriminalističke policije (UKP) MUP Srbije u jednoj njivi u selu kod Zrenjanina, pronašli su zakopanu plastičnu burad, u kojoj je bilo sakriveno dva i po miliona evra. Pretpostavlja se da je reč o novcu Zorana Jakšića.

Iz prepiski se vidi i da je Jakšić na "Skaju" imao nadimak "padre-padre", a jedan od pripadnika grupe, koji je bio na vezi sa advokatom u Peruu, pokušavao je da spoji Jakšića i vođe "Balkanskog kartela" da komuniciraju preko ove zaštićene aplikacije.

- Sutra ću ti poslati zahtev sa njegovog "Skaja" da vas spojim, pošto čekam iz dana u dan da ga prebacimo u novi, to jest stari zatvor, gde je bio, i kad ga prebacim tamo onda mu dodajem "Skaj", sve ono što sam ti napisao: pare, garderoba, kurve, dušek bla bla bla...- navodi branilac. - Znači tu sam, na stend-baju pratim situaciju. Štrajk je u sudovima u Ministarstvu pravde i zbog toga imamo malo kašnjenje. Znači, sudija je uzeo pare, sve je okej, sve je uklopljeno...

Ipak, kada je pao "tovar" na Arubi, svi su se plašili da jave Jakšiću. Ukupna šteta je procenjena na 20 miliona evra, od nabavke kokaina, preko brodova, mornara, logistike...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

GLADNI I ŽEDNI PREVOZILI PET TONA KOKAINA: Detalji optužnice u Beogradu protiv 20 pripadnika Balkanskog kartela