KOKAIN "MEŠALI" SA KAKAOM: Detalji optužnice JTOK podignute pritiv 20 pripadnika "balkanskog kartela"

Z. Uskoković - N. Bijelić

05. 09. 2024. u 20:00

NI gubitak od skoro pet tona kokaina, kao i hapšenje celokupne posade broda "Aresa", 11 mornara, crnogorskih državljana, koji su završili u pritvoru na Arubi, nije omelo vođe "Balkanskog kartela", da nastave sa "poslovima". Samo mesec dana kasnije usledili su dogovori za nabavku nove dve tone, a pregovaralo se sa čovekom koji je na aplikaciji "Skaj" koristio nadimak "Perola".

КОКАИН МЕШАЛИ СА КАКАОМ: Детаљи оптужнице ЈТОК подигнуте притив 20 припадника балканског картела

AKCIJA Droga pronađena u podzemnom bunkeru u džungli, Foto canu.gov.gy

Putem ove zaštićene aplikacije ostali članovi organizovane kriminalne grupe, kako se navodi u optužnici Javnog tužilaštva za organizovani kriminal (JTOK) podignute protiv 20 pripadnika "Balkanskog kartela", 23. marta 2020. godine šalju poruku vođama da je spremno 1.247 kilograma kokaina, koji će biti sakriven na brodu "Grande Dakar". Brod je, međutim, kasnio, došlo je i do promene plovila zbog kvara, ali je, ipak, sredinom maja "Grande Dakar" zaplovio ka luci Antverpen.

Droga, kupljena u Brazilu, pa prebačena u skladište u Africi, bila je sakrivena u crveno-plavim džakovima, koji su fotografisani i slati pripadnicima grupe na čet u aplikaciji "Skaj". Ribarskim brodićima, ribaricama, kokain je, u blizini obale Sijera Leonea, prevezen do brzih glisera, pretovaren, a onda na otvorenom moru ubacivan u prekookeanski brod "Grande Dakar". Droga je bila kamuflirana među džakovima sa kakao ljuskama, kupljenim u Sijera Leoneu, i smeštena u brodski kontejner.

Plan je bio da se u belgijskoj luci, koja je bila krajnje odredište, roba iz kontejnera prebaci u kamion. Kada je "Grande Dakar" uplovio, pripadnici grupe su sve vreme nadgledali istovar kontejnera. I ovoga puta, međutim, "klan" je poterao maler, jer je desetine kilometara dalje došlo do sudara nekoliko vozila, a belgijska policija je tokom uviđaja, u jednom od njih zatekla dokumentaciju, laptope, mobilne telefone... Papiri su pokazivali da se iz Brazila uvoze kakao ljuske, koje se potom skladište u određenim magacinima. Nešto im je bilo sumnjivo i odlučili su da istraže firmu, koja se bavila uvozom.

Za to vreme, "Grand Dakar" je i dalje bio u luci i čekao carinjenje. Pripadnici grupe, čiji je to bio zadatak, nadgledali su carinjenje robe, ali i istovar kontejnera. Nije im, međutim, bilo ni na kraj pameti da isti "posao" radi i policija, "držeći i njih na oku", od slupanog vozila, znaju na koji brod i kontejnere da obrate pažnju.

- Ovaj majmun iz luke nas sve zaluđuje... javlja da je sredio da kutija ne ide na mobilni skener i da je očekujemo u firmi (magacinu prim. aut.) - glasi jedna od poruka.

- Dogovor je da se pošalju ljudi tamo da čekaju i da odmah odrade istovar i pretovar da se roba tamo ne zadržava - odgovara drugi pripadnik grupe.

Onda je usledio hladan tuš. Ugledali su policiju. Prvi kontejenr za isti magacin i firmu je prošao bez problema. Nije pronađeno ništa. Kada su, međutim, počeli da zabadaju duge igle u džakove iz drugog kontejnera, na njima je ostajao beli prah. Ubadali su vreće, srednje veličine, počev od džaka broj 5, i u svakom su bili blokovi kokaina.

Nervoza na grupnom četu bila je sve veća i polako je postajalo jasno da je i ova "tura" provaljena:

- Jaooooo... Ježim se... Jaojjj brateeee... Uffff... Ufff sve im j... Ja sve više sumnjam da neko cinkari. Svaki posao je skoro bio na ivici ili je puko. Cinkari neko, sto posto. Ovo je nemoguće više da ovako stalno pada i svaki posao skoro...

Usledila je i poruka jednog od vođa "Balkanskog kartela":

- Glava gore, idemo dalje... Bilo je i gorih situacija... Riknula je Afrika, definitivno. Uletela je murija i u firmu.

I sledeća tura "Balkanskog kartela" završila je u rukama policije, ovog puta holandske. Reč je o 743 kilograma kokaina utovarenog u Ekvadoru, sredinom jula 2020, a zaplenjenog mesec dana kasnije luci u Roterdamu. Drogu, sakrivenu među bananama, nanjušili su psi. Pronađen je i šleper, spreman da je prebaci do skladišta, a u kom su, takođe, pronađeni tragovi kokaina, pa su istražitelji s pravom posumnjali da se i ranije, na identičan način, krijumčarila droga.

Ranjeni Zvicer nabavlja drogu

CEO posao oko kupovine i skladištenja droge u Ekvadoru, a potom i transport, započeo je 2. juna 2020. godine, kada su šefovi "Balkanskog kartela", ali i navodni vođa "kavčana" Radoje Zvicer, odlučili da se "izvade" zbog svojih gubitaka u vodama Arube, i nabave novu turu. Ono što je posebno interesantno je činjenica da u to vreme Zvicer leži u bolnici u Kijevu, gde se oporavlja od ranjavanja.

- Iz Ekvadora brzo ispaljujem kutiju - piše Zvicer na aplikaciji "Skaj".

- Možeš li od tamo za Roterdam, ali da vozi SMA brod - odgovara jedan od vođa kartela.

Tako je, praktično iz bolničke postelje, ranjeni "kavčanin" dogovarao švercersku rutu, brodove, krajnju luku, do koje bi kokain trebao da stigne. Samo osam dana pre toga, 24. maja, njega su u ukrajinskoj prestonici sačekala četvorica napadača i izrešetala. U teškom stanju prebačen je u bolnicu u Kijevu, ali ga rane nisu omele da preko "Skaja" prebacuje kokain iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu. 

Ceo posao krijumčarenja detaljno je praćen od samog utovara u Ekvadoru. Tako se jedan od pripadnika grupe, zadužen za ovaj deo posla, žali u četu:

- Ukupno 743. Sad "murijaši" (ironično nazivaju saradnike narko-dobavljača, prim. aut.) prebrojali, sve im j... uplašili se da ne stavimo dve tone.

Paketi kokaina sakriveni su bili među bananama, upakovanim u kutije, koje su imale oznaku - "SCB premijum".

Pristigloj turi radovao se i "kavčanin" Radoje Zvicer. On, kako se navodi u optužnici, piše jednom od vođa "Balkanskog kartela", sa kojim je vrlo blizak, a koji u grupnom četu koristi nadimak "Volk":

- Ja šaljem kombi da bude tamo neđe, ako ćeš tvoje da nosim i prodam.

I dok se svi na grupnom "četu" raduju, jer imaju informaciju da je droga izašla iz luke i već u glavi prave kalkulaciju po kojoj ceni će da prodaju, Zvicer poručuje da će da sarađuje samo sa "Volkom".

- Robe nema niđe... samo da nam Marokanci ne obale cenu - piše, kako tvrdi JTOK, Zvicer, kome navodno od ove ture pripada 290 kilograma, a spreman je da preproda i "Volkov" deo.

U međuvremenu, saradnici "kartela" javljaju da se nešto dešava, da "kamion kasni" i da izgleda nije izašao iz luke. Samo neki sat kasnije, mediji u Holandiji pišu o drogi zaplenjenoj u luci u Roterdamu, koju su nanjušili psi. "Balkanski kartel" pretrpeo je novi gubitak.

Ove zaplene od skoro sedam tona kokaina čine okosnicu optužnice Javnog tužilaštva za organizovani kriminal (JTOK) protiv 20 pripadnika "Balkanskog kartela". Procesi se, protiv njihovih saradnika, vode i na Arubi, u Belgiji i Holandiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KO JE BIO SUPRUG RADE ĐURIČIN? O njemu je pričao ceo svet, a nedavno napravio film tajnom naučnom projektu koji je vodio