ZVICEROV KUM U EKSTRADICIONOM PRITVORU: Prvo pušten, pa onda ponovo uhapšen i odveden u sud pod jakom zaštitom

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

12. 10. 2024. u 21:00

SPECIJALNA i interventna policija pod punom spremom s balističkim prslucima i automatskim puškama u rukama, čuvala je danas oko 16 sati zgradu Županijskog suda u Velikog Gorici gde se održavalo ročište na kojem je sudija odlučio da se navodnom pripadniku kavačkog klana Milovanu Zdravkoviću, zvanom Teg, odredi ekstradicioni pritvor po srpskoj Interpolovoj poternici.

ЗВИЦЕРОВ КУМ У ЕКСТРАДИЦИОНОМ ПРИТВОРУ: Прво пуштен, па онда поново ухапшен и одведен у суд под јаком заштитом

Foto: Tanjug

Milovan Zdravković, kojeg Srbija traži zbog umešanosti u četiri ubistva i trgovinu kokainom, u protekla je 24 sata u Zagrebu najprije je bio osuđen, zatim formalno pušten na slobodu, onda opet uhapšen pa odveden na sud da bi na kraju mogao ponovo biti vraćen u zatvor. U zgradu Županijskog suda ušao je i Zdravkovićev advokat Tihomir Mišić koji, međutim, ništa nije želeo da kaže novinarima.

Premda je srpski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić medijima rekao da je Zdravković uhapšen u Zagrebu u petak, istina je da je uhapšen u Španiji pre više od mesec dana te je krajem septembra izručen Hrvatskoj, koja ga je tražila zbog posedovanja falsifikovanog hrvatskog pasoša iz 2018. godine. Od izručenja, dakle skoro dve nelje, Zdravković je bio u Remetincu gdje je čekao suđenje za falsifikovanje.

Međutim, u petak je Zdravković, pod jakom policijskom pratnjom, doveden na zagrebački Opštinski krivični sud, gde je u brzopoteznom postupku priznao krivotvorenje putovnice te je osuđen na uslovnu zatvorsku i sporednu novčanu kaznu. Tom mu je presudom ukinut istražni zatvor te je Zdravković, formalno pravno gledano, sat, dva bio slobodan čovek koji je trebao biti pušten iz Remetinca nakon što razduži stvari.

Međutim, u petak poslepodne u Remetinec je po njega došla kriminalistička policija i ponovno ga uhapsila, ovaj put na temelju srpske poternice zbog ubistva i trgovanja drogom. Nakon privođenja odveden je u policiju, a danas je ponovno odveden pred sud, Županijski u Velikoj Gorici, gde se odlučivatlo ekstradicionom pritvoru.

Zdravkovića Srbija traži od februara ove godine, preciznije od realizacije akcije pod kodnim imenom "Vertikala", u kojoj je ukupno privedeno 18 osoba, a glavne optužbe odnosile su se na likvidacije čelnika suprotstavljenog škaljarskog klana 2020. u Grčkoj. Konkretno, reč je o ubistvima Stevana Stamatovića i Igora Dedovića 19. januara 2020. godine u Atini te Alana Kožara i Damira Hadžića, koji su ubijeni 23. jula iste godine na grčkom otoku Krfu.

Značajan deo dokaza za ovu akciju srpska policija je dobila na osnovu međunarodne pravne pomoći od Francuske, odnosno nakon što su francuske vlasti "razbile" server za zaštićenu enkriptiranu komunikaciju Sk ECC. Osim Radoja Zvicera, navodnog fantomskog šefa kavačkog klana, koji se već godinama krije na raznim lokacijama širom sveta, a sa Zdravkovićem je povezan kumstvom, u "Vertikali" su za likvidacije osumnjičeni i zloglasni Veljko Belivuk zvani Velja Nevolja, bivši vođa jedne od frakcija navijača Partizana, za kojeg se znalo da izvršava ubojstava i mučenja za kavački klan, ali i poznati narkobos Darko Šarić, kojeg su ove optužbe prvi put jasno povezale s tim klanom.

Naime, za Šarića, koji se na meti međunarodnih istražitelja zbog trgovanja kokainom našao prvi put prije nekih 15 godina u akciji "Balkanski ratnik", kada je okarakterisan kao jedan od najvećih evropskih narkobosova, do prije godinu dana smatralo se da deluje samostalno u odnosu na kavački i škaljarskoi klan, ali najnovije optužbe iz Srbije jasno ga svrstavaju na stranu ovog prvog.

Jutarnji.hr

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OSVOJIO JE ONO ŠTO JE NAJVIŠE ŽELEO: Federer u Šangaju, da li će gledati Novakov meč? (VIDEO)