EKSPLOZIJA KOTLA ODNELA DVA ŽIVOTA: U pogonu fabrike "Agrosava" u Šimanovcima nastradali radnici Branimir Botić (36) i Goran Kolundžija (45)

Š. MAROVIĆ - S. KOSTIĆ

24. 01. 2022. u 20:32

BRANIMIR Botić (36) iz Rume i Goran Kolundžija (45) iz Šimanovaca poginuli su u eksploziji kotla za grejanje, koja se u ponedeljak u 8.40 dogodila u šimanovačkoj fabrici "Agrosava", u delu proizvodnje hrane za pse i mačke, koji još nije počeo sa radom. U ovoj nesreći još jedan radnik lakše je povređen i prevezen je u bolnicu na Banjici.

ЕКСПЛОЗИЈА КОТЛА ОДНЕЛА ДВА ЖИВОТА: У погону фабрике Агросава у Шимановцима настрадали радници Бранимир Ботић (36) и Горан Колунџија (45)

Foto: N. Skenderija

Zamenik tužioca uz asistenciju policije nekoliko sati radio je uviđaj, kako bi se utvrdile sve okolnosti ove tragedije. Kako je potvrdila policija u Sremskoj Mitrovici, u jednoj od prostorija pogona eksplodirao je sud pod pritiskom vodene pare, dok se iz fabrike do zaključenja ovog izdanja "Novosti" nisu oglašavali.

- U ovom pogonu rađene su poslednje pripreme za početak proizvodnje hrane za pse i mačke - kažu sagovornici "Novosti". - Botić i Kolundžija su godinama bili zaposleni u ovoj fabrici, koja se bavi proizvodnjom sredstava za zaštitu bilja. Pretpostavlja se da je eksplodirao kotao za grejanje, a da su se oni nalazili blizu njega. Velika detonacija ih je odbacila, a preminuli su na licu mesta. Lekari su mogli samo da konstatuju smrt. Tela su potom prevezena na Institut za sudsku medicinu radi obdukcije.

Ispred porodičnog doma Kolundžije u Šimanovcima u ponedeljak je vladao muk zbog Goranove prerane smrti. Prijatelji i rodbina okupili su se kako bi izjavili saučešće i pružili podršku neutešnoj familiji.

- Ovo je strašna tragedija, ne daj bože nikome ono što nas je snašlo - plačući je govorio stric preminulog. - Goran je godinama bio zaposlen u toj firmi, vredan i pošten momak, svima je pomagao. Još nekoliko naših rođaka radi u "Agrosavi" i bili su u fabrici u trenutku eksplozije. Ujutru je normalno otišao na posao, ne sluteći da će nešto poći po zlu. Iza sebe je ostavio malu decu od četiri i šest godina. Njegova supruga samo sedi u kući i plače. Još uvek nam ništa nisu rekli o uzroku eksplozije, sad nije ni bitno kad nam njega ništa neće vratiti.

I u Rumi, ispred kuće u kojoj je živeo Botić, okupili su se rodbina i prijatelji, da izjave saučešće Branimirovoj supruzi Jovani, koja je ostala bez supruga, a dvoje male dece bez oca. Kapija širom otvorena, iz kuće izlaze i ulaze žene u crnini. U dvorištu muk. Vest da joj je suprug nastradao, Jovana je teško podnela. Stalno plače i ne može da se smiri.

- Počeo je ni od čega i kada je nešto napravio sada ga nema - očiju punih suza govori nam Branimirov stric, koji nije želeo da mu navodimo ime. - Vredan, pedantan, pravi domaćin, suprug, otac, to je ukratko bio on. Ovu kuću on je sagradio, i kada je trebalo da uživa sa svojom porodicom, nastradao je. Još ništa ne znamo, niko se iz firme nije oglasio, pa možemo samo da nagađamo šta se desilo. Nažalost, njega ne može više ništa da vrati.

Da je bio čovek za primer, potvrđuje i Branimirova rođaka:

- Desetak godina je radio u toj firmi u Šimanovcima, inače je po struci bravar. Ima dvoje zlatne dece, velika je ovo tragedija za celu našu rodbinu.

Svi koji su u ponedeljak došli u kuću Botića, tražili su samo jedan odgovor, na to šta se zaista desilo i da li je tragedija mogla da bude izbegnuta. Datum sahrane biće naknadno saopšten.

KOMŠIJE: NIŠTA SE NIJE ČULO

Građani koji rade u obližnjim pogonima i fabrikama duž ove industrijske zone u Šimanovcima kažu da eksploziju nisu čuli, već samo videli kola Hitne pomoći i vatrogasna vozila.

- Ništa se nije čulo, kolega mi kaže da se samo video mali dim - kažu. - Tek smo dolaskom policije saznali da nešto nije u redu. Nikada se ništa slično ovde nije dogodilo.

OSNOVANA 1990. GODINE

FABRIKA "Agrosava" osnovana je 1990. godine u Beogradu, da bi šest godina kasnije započela proizvodnja u maloj fabrici u Šimanovcima. Danas se na toj lokaciji nalazi jedan od najsavremenijih pogona u istočnom delu Evrope za proizvodnju sredstava za zaštitu bilja. Trenutno je u fabrici zaposleno oko 200 radnika, od kojih je 40 odsto visokoobrazovanih stručnjaka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

TRAMVAJ OBORIO ŽENU NA AUTOKOMANDI: Hitno prebačena u Urgentni centar, uviđaj u toku