JOŠ SE ČEKAJU TOKSIKOLOŠKI NALAZI: Nema misterije kada je reč o uzroku smrti Mateja Periša, u petak ispraćaj iz crkve Sv. Ante

Z. USKOKOVIĆ

19. 05. 2022. u 21:12

DNK analiza, koja je urađena na Institutu za sudsku medicinu (ISM) Medicinskog fakulteta u Beogradu, potvrdila je da je u sredu iz Dunava, kod Ade Huje, izvučeno telo nestalog Splićanina Mateja Periša (28). Prvi rezultati obavljene obdukcije pokazuju i da je smrt najverovatnije nastupila - utapanjem! Obducenti će se detaljnije izjasniti o uzroku stradanja kada stignu i toksikološke analize.

ЈОШ СЕ ЧЕКАЈУ ТОКСИКОЛОШКИ НАЛАЗИ: Нема мистерије када је реч о узроку смрти Матеја Периша, у петак испраћај из цркве Св. Анте

Mesto gde je pronađeno telo Mateja Periša / Foto P. Milošević

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije zvanično je u četvrtak potvrdilo da je DNK analizom tela koje je pre dva dana, oko 9.20, pronađeno u Dunavu, na Adi Huji, utvrđeno da je reč o hrvatskom državljaninu Mateju Perišu, čiji je nestanak prijavljen policiji u Beogradu 31. decembra prošle godine.

- Prema preliminarnom nalazu obdukcije, smrt je nastupila nenasilnim putem - navodi se u saopštenju policije. - Pripadnici MUP su od trenutka prijave nestanka hrvatskog državljanina intenzivno tragali za njim i preduzimali sve mere i radnje kako bi ga pronašli i rasvetlili sve činjenice i okolnosti nestanka.

Na pronalasku hrvatskog državljanina Mateja Periša, u proteklih gotovo pet meseci, bili su angažovani pripadnici Policijske uprave za Grad Beograd, Ronilačke jedinice Žandarmerije, Uprave kriminalističke policije, Policijske ispostave za bezbednost na rekama, kao i sve policijske stanice na teritoriji Grada Beograda.

Kako saznajemo, da je smrt nenasilna zaključeno je na osnovu toga što tokom obdukcije nisu uočene povrede nanete mehaničkim putem ili bilo kakavim oružjem. Tokom pregleda na Periševom telu nije bilo ni odbrambenih povreda, koje bi mogle da ukažu da se neposredno pre nego što je završio u vodi, sukobio sa nekim.

Tako je, posle 139 dana intenzivne potrage, obelodanjena sudbina mladog Splićanina.

- On se utopio, narodski rečeno - kratko kažu na ISM. - Za mesec dana stići će i toksikološki rezultati, ali to neće bitno promeniti nalaz o uzroku smrti. Nema misterije u ovom slučaju, što se tiče obdukcije.

Ipak, i danas je ostalo nejasno kuda je to krenuo Periš te noći između 30. i 31. decembra prošle godine. Sa šestoricom drugara doputovao je u Beograd na doček Nove godine. Smestili su se u iznajmljenom stanu na Dorćolu i kobne večeri krenuli u provod u restoran "Gotik" u popularnoj "Beton hali".

Dva sata iza ponoći, mladi Splićanin je iznenada napustio lokal. Kamere sa video-nadzora više objekata zabeležile su njegovo kretanje u nekoliko ulica u okolini, kao i spuštanje ka reci u Savanovi. Ovu putanju njegovog kretanja potvrdila je i anliza baznih stanica, koje su registrovale signal mobilnog telefona.

Poslednji put signal Periševog mobilnog dohvatila je bazna stanica nedaleko od Ratnog ostrva i to iste noći. U sredu, kada je njegovo telo isplivalo, u zadnjem džepu pantalona pronađen je i mobilni aparat. Na ruci je imao časovnik. Bio je obučen kao te noći kada je i nestao. Jedino nedostaje jedna bela patika, dok mu je druga bila na nozi.

Čuveni beogradski alas Renato Grbić pričao je ranije, a sada su njegove reči na neki način dobile i potvrdu, da telo Mateja Periša nije prošlo Pančevački most. Grbić je sumnjao da je zbog hladne vode ono bilo na dnu, zakačeno među brojnim konstrukcijama starog potonulog mosta, koji je bombardovan i srušen tokom Drugog svetskog rata.

- Visoke temperature proteklih dana dovele su do toga da telo ispliva na površinu, a da ga košava nanese na ponton na kom su ga pre dva dana i ugledali ribari - ističe ovaj poznati ribar.

Na sajtu Beogradske nadbiskupije u četvrtak je objavljeno da će telo pokojnog Mateja Periša biti ispraćeno u petak, 20. maja, iz Crkve Svetog Ante u Beogradu, Bregalnička 14, za Split, gde će biti sahranjeni njegovi zemni ostaci. Telo će biti izloženo u crkvi od 15 sati, a u 17 sati će biti ispraćaj koji će predvoditi Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup i mitropolit.

"BEOGRAD JE VOLEO TEBE"

NA društvenim mrežama ljudi su se u četvrtak opraštali od Periša:

- Dragi Matej, voleo si Beograd, možda nikad nećeš saznati koliko je Beograd voleo tebe... Zbogom anđele naš, saučešće roditeljima...

- Duša draga, nadam se da je našao svoj mir, pet meseci su ga svi tražili. niko nije znao gde je, ali sad će se vratiti svojoj porodici u svoj rodni kraj i duša će mu biti spokojna.

- Tuga... bila sam ubeđena da nije ušao u vodu...

- Adio kapetane naš i mirno more... Tvoja Dalmacija te neće zaboraviti... Plovi sada nebeskim plavetnilom, neka ti duša pronađe mir... Počivao u miru Božjem.

- Ti znaš, anđele lepi, da smo se svi nadali i želeli da se samo tek tako pojaviš i da ne kažeš ništa i da te niko ne pita ništa... Sada sa nekog lepšeg mesta gledaj svog oca dobrog i dostojanstvenog čoveka, budi ponosan na njega! Čuvaj sve tvoje drage ljude dok ploviš nekim lepšim morima...

FORENZIČAR U PENZIJI ČASLAV RISTIĆ O PROCESU SAPONIFIKACIJE

Telo sačuvano, sve se jasno vidi

- TELO je nađeno posle pet meseci. Ono je sačuvano. Nije bilo toliko u fazi raspadanja, zato što je bilo u hladnoj vodi i zato što se tek posle dva meseca na telu događaju procesi, a pre svega saponifikacija, koja konzervira telo. Na površini kože se pojavljuju soli, koža postaje klizava i glatka, i sva ta saponifikacija dešava se ka unutrašnjim organima. Hoću da kažem da unutrašnji organi stradaju više neko spoljašnji, odnosno koža - rekao je u četvrtak forenzičar u penziji Časlav Ristić.

On je objasnio da su forenzičari u sredu najpre obavili uviđaj na licu mesta, a telo je potom sanitetom prevezeno na istražnu sudsku medicinu, gde je zatim počela obdukcija. - Utvrđivao se identitet, kako je nastala smrt, da li je bilo povreda za života ili nakon smrti, sadržaj iz želuca biće poslat na toksikološku analizu kako bi se utvrdilo da li ima tragova psihoaktivnih supstanci, lekova protiv bolova. Želudac je dosta dobro sačuvan i lekari sudske medicine mogu sa sigurnošću da sve utvrde. Prisustvo alkohola posle ovoliko vremena ne može biti ustanovljeno, ali psihoaktivne supstance, ako ih je bilo, mogu se pronaći - kazao je Ristić.

Povrede na telu, objašnjava Ristić, mogu da se razlikuju po tome da li su nastale za života ili dok je telo plutalo i udaralo u objekte. Nema nepoznanice, kaže, jer i posle godinu dana sve može da se otkrije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri