STRADALI I PORED SVIH UPOZORENJA: Porodica i veliki broj meštana Bačinaca kod Šida ispratili Miroslava Cupera (33) do večne kuće

Novosti online

06. 08. 2024. u 21:02

PROTIV Udruženja građana Sotsko jezero mogla bi da bude podneta krivična prijava zbog utapanja dvojice muškaraca u nedelju, 4. avgusta, na ovom izletištu kod Šida.

СТРАДАЛИ И ПОРЕД СВИХ УПОЗОРЕЊА: Породица и велики број мештана Бачинаца код Шида испратили Мирослава Цупера (33) до вечне куће

Vojslav Danilov

Kako su preneli pojedini portali u Sremu, postoji sumnja da je ovo Udruženje na indirektan način uticalo na tragediju, jer su na svojoj internet stranici www.sotskojezero.rs promovisali jezero kao turističku destinaciju i pozivali građane na kupanje, ali na sopstvenu odgovornost.

Inače, Sotsko jezero je veštačka akumulacija i na njemu je zabranjeno kupanje i plovidba čamcem, što je jasno označeno na tablama sa upozorenjem pored vode. O ovoj nesreći oglasio se i NP "Fruška gora", koji je na svojoj fejsbuk-stranici saopštio da je nepoštovanje zabrane kupanja na tom jezeru dovelo do tragedije, koja je potresla lokalnu zajednicu i otvorilo važna pitanja odgovornosti posetilaca Nacionalnog parka.

- Uzrok nesreće je očigledna nepažnja pojedinaca, koji uprkos jasnim i vidljivim znakovima zabrane, ulaze u vodu - navodi se u saopštenju uprave JPNP "Fruška gora". - Sotsko, kao i ostala veštačka jezera, ima nepredvidivu dubinu, koja može biti opasna čak i za iskusne plivače. Nažalost, mnogi nisu svesni rizika, pogrešno verujući da njihova fizička sposobnost može nadmašiti silu prirode.

Foto Fejbuk NP Fruška gora

Uprava NP "Fruška gora", kako se dodaje u saopštenju, pored jasno postavljene signalizacije, svake godine apeluje na posetioce putem novinskih portala i elektronskih medija da se suzdrže od kupanja, a jedan od ključnih razloga za to je i nedostatak spasilačke službe.

- Znakovi zabrane i upozorenja nisu tu da bismo ih ignorisali, već da bi nas zaštitili - ističu u NP "Fruška gora". - Nadamo se da će ovaj tragičan incident poslužiti kao opomena i pomoći u sprečavanju sličnih nesreća u budućnosti.

Inače, Miroslav Cuper (33) iz Bačinaca kod Šida, koji se u nedelju po podne utopio u Sotskom jezeru nakon što se prevrnuo gumeni čamac u kom je bio sa maloletnom ćerkicom i dvoje njenih drugara iz komšiluka, sahranjen je juče na seoskom groblju. Od njega su se oprostili otac Vladimir, majka Dušanka, ćerka Lara, sestra i ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji.

Foto facebook /miroslav.cuper.5

Miroslav Cuper

Miroslav je kobnog dana poveo svoju devetogodišnju ćerkicu i dva dečaka, inače decu svojih prijatelja na jezero, na kom su, inače, zabranjeni kupanje i plovidba. Iz zasad nepoznatog razloga, u vodu je najpre upala njegova ćerka, a zatim je i Miroslav skočio za njom, ali se u tom trenutku čamac okrenuo, pa su i dvojica dečaka takođe upala u jezero.

Foto facebook srdjan.sabo.7

Srđan Sabo

Kao što smo već pisali, devojčica je uspela sama da dopliva do obale, dok su jedan Zemunac i pripadnik MUP iz Šida uspeli da izvuku dečake iz vode. Nažalost, Miroslav nije isplivao, kao ni Srđan Sabo, pecaroš koji je hrabro uleteo u vodu da pomogne, ali nije uspeo da dođe do davljenika, već je samo nestao ispod vode. Obdukcijom će biti utvrđeno da li ga je izdalo srce ili ga je nešto povuklo na dno jezera.

MAJKA NEPRESTANO DOZIVALA SINA

OTIŠAO je mlad i divan život. Sabrali smo se ovde da ga ispratimo na poslednje putovanje, Gospod Bog je tako hteo, iako se mi možda ne slažemo sa njegovom voljom - rekao je lokalni sveštenik posle opela na pravoslavnom groblju u Bačincima, gde je sahranjen Miroslav.

Cuperov otac se jedva držao na nogama, a majka je neprestano dozivala sina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZA KULISA: Šta je sve Novak Đoković radio u Parizu pre osvajanja zlatne medalje - neviđene fotografije