ŠARIĆ STIGAO NA DEDINJE: Darko prebačen u kućni pritvor gde mu je stavljena nanogica (FOTO)

N. B. - A. Z. K.

24. 12. 2021. u 18:01

POSLE sedam godina i devet meseci, Darku Šariću je u petak ukinut pritvor u zamenu za meru zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor, jer više nema razloga da on i dalje bude u klasičnom pritvoru.

ШАРИЋ СТИГАО НА ДЕДИЊЕ: Дарко пребачен у кућни притвор где му је стављена наногица (ФОТО)

Foto N. Skenderija

Ovu odluku doneo je Apelacioni sud u Beogradu, nakon što je nedavno održana javna sednica, na kojoj su se razmatrale žalbe uložene na prvostepenu presudu Specijalnog suda, a kojom je Pljevljak osuđen na 15 godina zatvora kao organizator kriminalne grupe čiji su pripadnici, kako se tvrdi, trgovali narkoticima iz Južne Amerike. Istim rešenjem odlučeno je da se u odnosu na njega i još trojicu optuženih, Nebojšu Sretenovića, Petra Obradovića i Željka Vujanovića otvori glavni pretres pred Apelacijom, kako bi se "potpunije utvrdile činjenice vezane za izvršenje krivičnih dela koja im se stavljaju na teret". Ovoj trojici je takođe određen kućni pritvor. Nakon toga će biti doneta pravosnažna presuda.

Pljevljak je danas nešto pre 18 časova dovezen iz zgrade Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici, gde je bio u pritvoru i "maricom", koja ga je dovezla, ušao direktno u garažu zgrade na Dedinju, u kojoj mu živi nevenčana supruga Lana Popović. Nedugo zatim, stigao je i pikap u kojem su bili nadležni za izvršenje krivičnih sankcija, koji su došli kako bi mu stavili nanogvicu i u stanu postavili svu aparaturu potrebnu za elektronski nadzor.

Šarićevi advokati su nedavno sudu podneli, ko zna koji po redu, predlog za ukidanje pritvora. U njemu su, između ostalog, naveli adresu na kojoj će boraviti tokom kućnog pritvora. On je, inače, do predaje, u martu 2014. prethodne četiri godine bio u bekstvu.

U saopštenju Apelacionog suda navodi se da više ne stoje razlozi za pritvor, koji su do sada postojali, imajući u vidu fazu u kojoj se postupak nalazi.

- Pritvor više nije nužna mera za obezbeđenje njihovog prisustva pred sudom i nesmetano vođenje ovog krivičnog postupka, pa su se stekli uslovi da se odredi blaža mera - zabrana napuštanja stana u kome će okrivljeni boraviti, a radi čije kontrole se ima primeniti elektronski nadzor - navodi se u saopštenju.

Inače, Šarić je krajem jula osuđen prvostepenom presudom na devet godina zatvora zbog pranja 20 miliona evra zarađenih prodajom narkotika. Tokom procesa je utvrđeno da su Šarić i ostali novac od kokaina uvodili u legalne novčane tokove i prikrivali njegovo poreklo investirajući ga u kupovinu pojedinih preduzeća, poljoprivrednog zemljišta i drugih nepokretnosti. Na ovu presudu su svi podneli žalbe Apelaciji, koja treba po njima da odluči. Kako saznajemo, sednica još nije zakazana.

USVOJEN PRIGOVOR ODBRANE

U JUNU ove godine Vrhovni kasacioni sud je ukinuo pravosnažnu presudu Darku Šariću i ostalim osuđenima i vratio predmet Apelacionom sudu na ponovno odlučivanje, prihvatajući zahtev za zaštitu zakonitosti, koji su njegovi branioci podneli u decembru prošle godine, tražeći ukidanje pravosnažne presude. Drugostepena presuda je ukinuta, jer je u sastavu petočlanog veća Apelacionog suda, koje je odlučivalo o žalbama na prvostepenu presudu, učestvovalo dvoje sudija koje su prethodno odlučivale o produženju pritvora Šariću.

TROJE DECE

ŠARIĆEVA nevenčana supruga Lana Popović porodila se pre dve godine, dok je ovaj bio iza rešetaka. Njemu je to treće dete. Ćerku Nikolinu ima iz prvog braka, dok sa Lanom ima dvojicu sinova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BEZ GRUDNJAKA: Vimbldon je uvek spektakl, ali ono što je uradila Ana Ivanović niko ne može da zaseni (FOTO)