SAŽALILI SE NAD BAHATIM VOZAČEM "AUDIJA": Stiglo opravdanje iz Apelacionog suda, porodice slomljene nakon odluke

J. ĆOSIN

27. 01. 2022. u 08:00

APELACIONI sud u Nišu preinačio je presudu Osnovnog suda i Nemanji Stamenkoviću (20) iz Beograda izrekao kaznu od šest godina zatvora zbog izazivanja saobraćajne nesreće u kojoj su 4. januara, na Bulevaru Medijana, nastradali Andrej Prenkljušaj (12) i Dejan Ilić (45).

САЖАЛИЛИ СЕ НАД БАХАТИМ ВОЗАЧЕМ АУДИЈА: Стигло оправдање из Апелационог суда, породице сломљене након одлуке

Foto Privatna arhiva/ J. Ćosin

Ova odluka doneta je nakon razmatranja žalbi na prvostepenu presudu, kojom je mladić bio osuđen na sedam godina zatvora, zbog teškog dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

Kako se navodi, Apelacija je delimično usvojila žalbu Stamenkovićevog branioca, samo u delu odluke o krivičnoj sankciji. Ostala mu je mera bezbednosti, zabrana upravljanja motornim vozilom "B" kategorije u trajanju od pet godina.

- Nalazimo da prvostepeni sud nije pravilno odmerio kaznu, kada je izrekao sedam godina, jer nije adekvatno cenio olakšavajuće okolnosti, konkretno životnu dob optuženog, te da je precenio otežavajuću okolnost, da je on profesionalni vozač, s obzirom na to da se radi o formalnoj stručnosti, a uzimajući u obzir njegovo skromno vozačko iskustvo. Sa druge strane, neosnovana je žalba tužioca, kojom se traži stroža kazna, jer se u njoj ne ukazuju okolnosti koje je prvostepeni sud propustio da oceni, a koje bi doprinele težoj osudi optuženog, s obzirom na to da je nasilničku vožnju već uvažio kao otežavajuću okolnost i dao joj adekvatan značaj - navodi se u odluci Apelacionog suda.

Vest da je Beograđaninu, koji je, vozeći brzinom od 131 kilometar na sat, izleteo na pešačku stazu i pokosio pešake, ublažena kazna, dočekana je sa razočaranjem u porodicama Andreja Prenkljušaja i oca troje dece Dejana Ilića, stradalih njegovom krivicom.

- Ovo je bruka. Sva drhtim, svi smo u šoku. Deca su strašno uznemirena. Izgubila sam muža, deca su mi zbog njegove bahatosti ostala bez oca. Uništeni smo za ceo život - kaže, za "Novosti", Sonja Ilić, supruga pokojnog Dejana.

- Ovo nije sramota samo za sudstvo, nego i za našu državu. Tužiocu svaka čast, ali posle ovakve odluke moram da posumnjam da je korupcija umešala prste. Ko zna kako je majci malog Andreja, ali ja sam zgrožena. Pa, kakvo je to objašnjenje, da do sada nije bio kažnjavan i da se u obzir uzima to što je mlađi punoletnik i to da se pokajao? Nikakvo.

Foto Arhiva Novosti

Sud se sada sažalio nad ubicom moga muža i jednog deteta.

Andrejeva majka Aleksandra Kostadinović kaže da je ovo za nju strašna vest.

- I sedam godina je bilo premalo. Nemam opravdanja za postupke tog mladića. Sramota je za našu državu da su kazne za saobraćajne nesreće tako male. Moj sin ništa nije skrivio, samo je išao trotoarom, a stradao je. Nije imao priliku da proživi život, da oseti toliko lepih stvari. Ne mogu da prihvatim da je bilo osnova da se onom ko ga je usmrtio umanji kazna. Trebalo je da se napravi neki presedan, da mu se izrekne veća i od maksimalne - komentariše presudu ova Nišlijka.

MAJKA: NADAM SE DA ME ANDREJ ČEKA

- PRIZNAJEM, htela sam više puta da oduzmem sebi život - kaže Andrejeva majka Aleksandra.

- Jedino što me drži u životu jeste to što su mi sveštenici i ljudi koji su mi podrška, kazali da tako nikad neću biti sa Andrejem. Rekli su mi da je on sada sa anđelima i da me čeka. To me drži. Sa tom mišlju se budim svakog dana, i neprestano sebe na to podsećam da bih mogla da živim. Nadam se da ću izdržati, ali ne mogu da kažem da mi se ne javljaju svakakve misli.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili