SUĐENJE U SLUČAJU "ASOMAKUM" OPET ODLOŽENO: Optuženom Safetu Fekoviću preti pritvor

S. J. M.

28. 01. 2022. u 15:58

UKOLIKO se jedan od optuženih u slučaju "Asomakum" Safet Feković u martu ne pojavi u sudnici Višeg suda preti mu hapšenje i pritvor, kako bi se na taj način obezbedilo njegovo prisustvo na pretresima.

СУЂЕЊЕ У СЛУЧАЈУ АСОМАКУМ ОПЕТ ОДЛОЖЕНО: Оптуженом Сафету Фековићу прети притвор

Foto: Tanjug

On se već neko vreme ne pojavljuje na ovom suđenju, pravdajući se preko advokata da izostaje zbog zdravstvenih razloga.

Sada je njegov branilac Aleksandar Obradović Sudskom veću kazao da se Feković od sredine novembra nalazi u Beču na lečenju, jer ima ozbiljne kardiovaskularne probleme i da očekuje da se u Srbiju vrati do kraja februara.

- S kojim pravom je napustio zemlju dok se vodi postupak protiv njega. Nije dobio odobrenje za to - pitala je branioca predsedavajuća sudija Vesna Božović, navodeći da je od Odelenja za potrage dobila informaciju da je Feković pre godinu dana odjavio prebivalište u Beogradu. Takođe su je obavestili da su ga tražili na dve sudu prijavljene adrese i da na jednoj živi snaha, koja im je rekla da on tu ne živi već deset godina i da ne zna gde sad živi, a da na drugoj adresi koju je braniocu da sam feković da je  dostavi, u stvarnosti ne postoji prijavljeni kućni broj 252.

Zamenik tužioca zatražio je da se za Fekovićem raspiše poternica i da mu se odredi pritvor, a da se postupak protiv njega razdvoji od drugih. Branilac se protivio tom predlogu, jer bi kako je rekao feković onda bio uhapšen na granici pri ulasku u zemlju i kao zdravstveno ugrožen čovek poslat u pritvor. Sudija je izgleda ipak odlučila da optuženom da još jednu šansu da se pojavi, mada je razdvojila postupak.

Ipak, današnje suđenje je odloženo za kraj marta, jer je optužena Snežana Đurđić, po rečima njenog branioca sa sinom u izolaciji, pošto snaha ima kovid. Takođe, je u sudnicu došao i optuženi Goran Bošković, čiji je sin sa kojim živi u kući juče dobio rezultat da je kovid pozitivan, pa je i njegov branilac tražio da se odloži. Sudija je nameravala da i protiv optužene Đurđić razdvoji postupak, kako bi se nakon dve godine otkako je počela epidemija korone konačno održalo jedno ročište i kako bi troje optuženih, među kojima i prvookrivljeni Dragoslav Joksimović, izneli odbranu. U tom slučaju bi suđenje formalno krenulo iz početka zbog promene sastava Veća, pa su dvojica optuženih Aleksandar Jović i Jefto Jovanović tražili da dopune svoje odbrane, ali se nisu pripremili. Posle svih silnih rasprava sa advokatima, koje su trajale sat vremena, sudjija je presekla i odložila pretres za mart.

U ovom predmetu je zbog više krivičnih dela poput zloupotreba položaja, prevara i pranja novca preko fantomskih firmi, od kojih je jedna i "Asomakum" bilo optuženo 18 ljudi. U međuvremenu je protiv četvoro zastarilo krivično delo, jedan je preminuo, jednom se sudi u odsustvu, pa je na optuženičkoj klupi u Višem sudu sada 12 okrivljenih. U vreme epidemije korone, još nijednom se nije desilo da svi oni i njihovi branioci, što je ukupno 25 ljudi budu zdravi i dođu u sudnicu.

BONUS VIDEO: STRAVIČNA NESREĆA KOD PUMPE "ZMAJ": Muškarca udario autobus, telo i dalje leži nasred auto-puta

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)