RAKETAMA GAĐALI SRPSKE IZBEGLICE NA PETROVAČKOJ CESTI: Potvrđena prva optužnica srpskog tužilaštva protiv hrvatskih pilota (FOTO)

V. N.

20. 08. 2022. u 19:26

APELACIONI sud u Beogradu potvrdio je rešenje Višeg suda u Beogradu kojim je potvrđena prva optužnica koju je sprsko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo protiv četvorice oficira hrvatskog ratnog vazduhoplovstva za zločine počinjene u vojno-policijskoj akciji "Oluja", dogovorenoj na sastanku vojnog i političkog rukovodstva Hrvatske na Brionima 31. jula 1995.

РАКЕТАМА ГАЂАЛИ СРПСКЕ ИЗБЕГЛИЦЕ НА ПЕТРОВАЧКОЈ ЦЕСТИ: Потврђена прва оптужница српског тужилаштва против хрватских пилота (ФОТО)

Foto: Printskrin Hepi TV

Potvrđenom optužnicom obuhvaćena su četvorica pripadnika hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Vladimir Mikac (67) iz Ptuja, Zdenko Radulj (69) iz Osijeka, Željko Jelenić (69) iz Pule i Danijel Borović (64) iz Varaždina. Na teret im se stavlja da su izvršili krivično delo ratni zločini protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu.

Prema optužnici, sada pokojni general bojnik Josip Čuletić izdao je naređenje optuženom Mikcu, komandantu 92. Zrakoplovne baze Pula, i Zdenku Radulju, komandantu 91. Zrakoplovne baze "Pleso", Zagreb, za avionske napade po civilima koji su bežeći od napada hrvatske vojske već napustili svoje domove u Hrvatskoj i prešli u BiH.

Mikac je naredio Jeleniću avionski napad na izbegličku kolonu na Petrovačkoj cesti na putu Bosanski Petrovac - Ključ. Radulj je izdao naređenje Boroviću za avionski napad na izbegličku kolonu putem Bosanski Novci - Prijedor. Potom je Jelenić naredio NN pilotu da avionom "mig 21" izvrši napad po izbegličkoj koloni na putu Bosanski Petrovac - Ključ, 7. avgusta 1995.

Borović je naredio dvojici NN pilota da avionima "mig 21" izvrše napad po izbegličkoj koloni na putu Bosanski Novi - Prijedor, 8. avgusta 1995. u mestu Svodna, Opština Bosanski Novi.

U ovim napadima zasada je identifikovano: 13 ubijenih osoba, od kojih je četvoro dece, kao i 24 ranjenie osobe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)