ZA ČETVOROSTRUKO UBISTVO PERNIĆU MANJA KAZNA? Advokat optuženog o novom suđenju za za masakr u Jabukovcu 2019. godine

S. M. JOVANOVIĆ

31. 05. 2023. u 19:30

U VIŠEM sudu u Zaječaru nastavljeno je ponovno suđenje Davoru Perniću (38) iz Jabukovca i Maji Bađikić (29) iz Dupljana, udatoj u Jabukovcu.

ЗА ЧЕТВОРОСТРУКО УБИСТВО ПЕРНИЋУ МАЊА КАЗНА? Адвокат оптуженог о новом суђењу за за масакр у Јабуковцу 2019. године

Foto S. M.Jovanović

Bivšim ljubavnicima ponovo se sudi za teško ubistvo Raje Kazimirovića (72), njegove majke Dragice (93), sestre Ljubinke Oprikić (76) i sestričine Dragane Jozeljić (53).

Prethodnu presudu, donetu aprila prošle godine, ukinuo je Apelacioni sud u Nišu zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka i "nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja" u odnosu na Maju Bađikić, zbog čega je automatski ukinut i deo presude koji se odnosi i na Pernića, budući da su osuđeni kao saizvršioci.

Pernić je ukinutom presudom označen krivim za teško ubistvo Kazimirovića i njegovih najbližih rođaka, ali i za nelegalno držanje čitavog arsenala koji je pronađen zakopan na imanju njegovog oca u zaseoku Pojana Lungu u Jabukovcu. Njemu se na teret stavlja i nanošenje lakših telesnih ozleda muškarcu sa kojim je Maja, navodno, bila u vezi. Ukupno mu je bilo izrečeno 36 godina zatvora.

Na novom suđenju, Pernić će moći da dobije samo istu ili čak manju kaznu, ali nikako i veću.

- S obzirom na to da je on u prvom prvostepenom postupku dobio kaznu zatvora u trajanju od 36 godina, a da na tu presudu nije bilo žalbe tužioca, na ponovljenom suđenju, prema Zakoniku o krivičnom postupku, presuda mom klijentu neće moći da bude veća kada je reč o visini kazne. Znači, on i ako bude ponovo oglašen krivim, a ja verujem da hoće, jer je delo priznao u potpunosti, on ne može da dobije veću kaznu od one koja je izrečena prvostepenom presudom - kaže Vlastimir Mihajlović, advokat optuženog Pernića.

Kuća u kojoj su živeli Kazimirovići / Foto S. M.Jovanović

Maja Bađikić

U Raju Kazimirovića i njegove najmilije pucano je sa ukupno 10 metaka, iz dva oružja, "škorpiona" i poluautomatske malokalibarske puške, koja su kasnije pronađena zakopana na imanju Pernićevog oca. Samo je na telu nesrećnog domaćina pronađeno pet metaka, različitog kalibra, što je od početka izazvalo sumnju da su zločin počinile dve osobe.

USKORO ZAVRŠNE REČI

- Postupak je ponovljen zbog primedaba koje je Apelacioni sud smatrao nerazumljivim oko krivice Maje Bađikić. Sada su sprovedeni svi pisani dokazi, saslušan je veštak iz Beograda koja je ponovila ono što je već rečeno i na njene odgovore nisu imali primedaba ni tužilaštvo ni odbrana. Ostao je još samo jedan dokaz i ja se nadam da će na sledećem glavnom pretresu nakon provođenja tog dokaza doći do završnih reči i posle ćemo dobiti presudu - dodaje Mihajlović.

Pernić je prvobitno tvrdio da je sam ubio ovu porodicu, a kao motiv naveo želju da pomogne svojoj ljubavnici da obezbedi novac jer je, navodno, bila teško bolesna i morala je da ide na transplantaciju materice. Tek je kasnije ovu ženu, koju sa zločinom povezuju i opušci cigareta pronađeni skoro pola godine nakon ubistva, Pernić označio kao svog saveznika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)