NEGIRAO DA JE AUTOMATSKA PUŠKA NJEGOVA: Aleksa Janković izneo odbranu - Bežao od policije jer se uplašio

S. J. M.

29. 05. 2023. u 17:09

ALEKSA Janković (23) koji je jesenas na Novom Beogradu uhapšen u taksiju sa automatskom puškom, negirao je danas u Višem sudu da je to oružje njegovo. Njemu se inače sudi za nedozvoljeno nošenje i držanje oružja.

НЕГИРАО ДА ЈЕ АУТОМАТСКА ПУШКА ЊЕГОВА: Алекса Јанковић изнео одбрану - Бежао од полиције јер се уплашио

Foto: MUP

On se nakon hapšenja u oktobru prošle godine branio ćutanjem na saslušanju u tužilaštvu, a danas je u sudu detaljno izneo svoju odbranu. Ispričao je da se to veče u parku kod mostarske petlje sreo sa drugom Dobricom Milićevićem, koji je radio kao dostavljač i da su sedeli na klupi i pričali. Posle ponoći je pozvao devojku i dogovorio se da se nađu ispred njegove zgrade na Bežanijskoj kosi, a onda je pozvao i taksi.

- Nosio sam u ruci crnu jaknu i kad sam ušao u taksi u Sarajevskoj ulici ostavio sam je sa leve strane i tada i ugledao na sedištu iza vozača teget ili crnu torbu sa narandžastim prugama. Mislio sam da je neko zaboravio i pitao sam taksistu čija je, a on mi ništa nije odgovorio. Više nismo ništa pričali.

Janković je kazao da ih je na Bežanijskoj kosi zaustavila policija i legitimisala.

- Policajac Kovačević me pitao kakvo sam razbojništvo počinio, a ja sam odgovorio da nisam nikakvo. Rekao mi je da uzmem stvari, da izađem da pretresu mene i vozilo. Uzeo sam jaknu i rekao da torba nije moja, a on je insistirao da uzmem torbu i izađem. Ja sam ponavljao da nije moja, ali je on počeo da viče, "uzmi tu torbu i izlazi napolje", pa sam poslušao i spustio je na zemlju. Rekao mi je "majmune otvaraj tu torbu, nemam ja celu noć". Čučnuli smo obojica i ja sam otvorio preklopni deo torbe i unutra je bila bela majica i trenerka, a ispod crna kesa kao za smeće. Policajac me je požurivao i otvorio sam je i u njoj se nešto videlo. On je tad povikao, "je li to puška, je li to puška", a meni ništa nije bilo jasno. Odmakao se korak, dva i uperio pištolj u moju glavu. Ja sam se uplašio i počeo da trčim.

Janković je ispričao da je trčeći čuo pucnje, pa se pipao po telu da vidi da li je pogođen. Okrenuo se kaže i video policajca kako trči i tada je legao na zemlju i stavio ruke na leđa.

- Svi policajci su tad došli do mene, stigli su me na 500 metara, a Kovačević mi je stavio lisice na ruke i odvezli su me u policijsku stanicu. Video sam kroz prozor da je taksista ostao sam na ulici i torba na zemlji, niko je nije obezbeđivao. U kancelariji su bila dva inspektora i jedan je držao pušku i igrao se sa njom. Rekao je, "ovo je tvoja puška nađena u torbi" i pitao gde sam je i od koga kupio i koliko sam je platio. Ja sam govorio da to nije moja puška i odbio sam da potpišem potvrdu da mi je oduzeta.

Janković je ispričao da je odveden kući na pretres i da je policajac tu negde našao kutijicu u kojoj su bili meci, a sudija je precizirao 17 komada metaka.

- Ja i majka nismo znali za to, a otac je rekao da su meci ostali od mog pokojnog dede, koji je živeo u tom stanu. Potpisao sam potvrdu o oduzetim mecima, jer su mi rekli da će zbog njih i oca odvesti u pritvor.

Odgovarajući na pitanje branioca Janković je kazao da je izvadio telefon dok je bežao od policije i snimio glasovnu poruku "to nije moje" i poslao je najboljem drugu Luki Krneti, koji mu je bio prvi na listi za dopisivanje.

Na pitanje tužioca zašto na saslušanju u tužilaštvu nije rekao da ta puška nije njegova, Janković je odgovorio da je mislio da nema svrhe, jer je to već pričao policajcima. Na pitanje sudije zašto to onda sada priča pred sudom, on je slegnuo ramenima i kazao da želi da kaže da puška nije njegova.

Janković se nalazi u pritvoru, a sud je u ovoj fazi postupka odbio da ga pusti u kućni pritvor. Kako je naveo njegov branilac Stefan Janković, optuženi nije osuđivan i student je dva fakulteta.

Na sledećem pretresu krajem juna biće saslušani svedoci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest