SVI DETALJI DANAŠNJEG SUĐENJA KECMANOVIĆIMA: Izbačena javnost, Kostini roditelji se zagrlili, plakali, tužilaštvo u najjačem sastavu (FOTO)

S. J. M.

29. 01. 2024. u 22:27

RODITELjI maloletnog Koste, koji je 3. maja prošle godine ubio deset, a ranio šest osoba u svojoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, Vladimir i Miljana Kecmanović negirali su danas u Višem sudu u Beogradu izvršenje krivičnih dela za koja ih je optužilo Više tužilaštvo u Beogradu.

СВИ ДЕТАЉИ ДАНАШЊЕГ СУЂЕЊА КЕЦМАНОВИЋИМА: Избачена јавност, Костини родитељи се загрлили, плакали, тужилаштво у најјачем саставу (ФОТО)

Foto: Z. Jovanović

Kako nezvanično saznajemo oni su se po proceduri kratko izjasnili po optužnici i kazali da nisu krivi. Svoju detaljnu odbranu trebalo bi da iznesu sutra u sudu, ali javnost to neće moći da čuje, jer je sudija Zoran Božović, koji vodi postupak, prihvatio predlog Višeg tužilaštva i isključio javnost do kraja suđenja. 

Kecmanovići se do sada nikada nisu izjašnjavali o zločinu koji je počinio njihov sin, samo su krajem maja prošle godine u pismu preko svojih advokata izjavili saučešće porodicama žrtava i kazali da su nemi od neizlečivog bola i tuge, da svakodnevno jecaju za svakim nevino nastradalim detetom i da najiskrenije žale.

Vladimir Kecmanović optužen je za teško delo protiv opšte sigurnosti, jer postoji sumnja da je obučavao sina da rukuje oružjem i da gađa u mete, kao i da nije bezbedno čuvao dva pištolja, za čije držanje je imao dozvolu, i umesto u metalnom sefu sa ključem, držao ih je u dva plastična kofera pod šifrom, spakovana u dva ranca, koji služe za prenos oružja.

Foto: Z. Jovanović

Majka Miljana Kecmanović optužena je za nedozvoljeno držanje municije, jer je njen DNK trag nađen na jednoj čauri kod vrata učionice za istoriju u kojoj je Kosta pucao u đake iz svog odeljenja i nastavnicu. To su inače meci koje je njen suprug legalno kupio. Protiv nje nije vođena istraga i ona zbog toga nije saslušavana u tužilaštvu, već je neposredno optužena, kada je tužilaštvo taj dokaz uočilo u istrazi protiv Vladimira.

Osim njih u ovom postupku za davanje lažnog iskaza optuženi su i Ratko Ivanović, vlasnik streljane u kojoj je Kosta vežbao pucanje, kao i instruktor Nemanja Marinković.

Inače, na glavni pretres došla su četiri tužioca i dva pomoćnika, na čelu sa glavnim javnim tužiocem Nenadom Stefanovićem, što nije baš uobičajena praksa, a što ukazuje na važnost ovog procesa. Tužilac Nikola Uskoković zatražio je na suđenju isključenje javnosti radi zaštite javnog reda i interesa maloletnika.

VLASNIK STRELjANE NE ČUJE

OKRIVLjENI Ratko Ivanović, vlasnik streljane, ne čuje dobro, pa ima poteškoća da prati suđenje. Kako je rekao sudiji, u sudnici čuje zvuk, ali mu je i pored toga što ima slušni aparat sve nerazgovetno i sve mu ječi. Taj problem mora da se reši, kako bi on mogao da sluša šta se oko njega dešava i šta ko govori, da mu ne bi bilo ugroženo pravo na odbranu.

Branilac Kecmanovića Borivoje Borović protivio se tome, kao i branioci okrivljenih Ivanovića i Marinkovića. Borović je istakao da nema nijednog zakonskog razloga da se isključi javnost i suđenje zatvori i da je tužilaštvo bez razloga predložilo da maloletna deca iz Kostinog razreda budu neposredno saslušana u sudnici.

- Odbrana za njih nema pitanja. Mogu da se čitaju njihove izjave, kako se deca ne bi dodatno traumirala. Takođe, parnični postupak je otvoren za javnost, punomoćnici i oštećeni su u proteklom periodu već davali izjave medijima, i to nije smetalo maloletnicima. Javnost mora da bude obaveštena o svemu što se dešava u ovom postupku, ništa ne sme da se krije, a mediji će o ovome pisati i izveštavati, bili u sudnici ili ne - rekao je Borović.

Međutim, sudija Božović je nakon pauze za odlučivanje rekao da se isključuje javnost radi zaštite maloletnika, imajući u vidu da je devetoro ubijeno, šest teško ranjeno, a za njih 11 je bio ugrožen život.

Foto: Z. Jovanović

Inače, na suđenje su došli pojedini roditelji i članovi porodica ubijene dece. Tu su bili Suzana Čikić, Anđelko Aćimović, Nina Kobiljski, sestre ubijenog Dragana Vlahovića, Branko Anđelković, Dane i Biljana Dukić ...

Miljana Kecmanović je došla sa slobode na suđenje i mirno je stojala sa svojim braniocima čekajući prozivanje. U sudnici je sedela na optuženičkoj klupi, kada je sa lisicama na rukama i u pratnji dva zatvorska stražara uveden njen suprug Vladimir, koji se nalazi u pritvoru. On je kratko pogledao i nakon toga se Miljana rasplakala. I Vladimir je kada je seo nekoliko puta maramicom brisao suze.

Iza njega su u sudnici sedeli oštećeni roditelji, u crnini, mahom bledi, potrešeni, suzdržavajući suze u sudničkoj tišini. Nina Kobiljski je izvadila iz torbe uramljenu sliku svoje ubijene ćerke i sa velikim bolom na licu je milovala.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Kada je određena kratka pauza da sudija odluči o isključenju javnosti, dozvoljeno je Miljani i Vladimiru da se pozdrave desetak sekundi. Njemu su ponovo bile vezane ruke i ona ga je tada zagrlila i opet se rasplakala. Dok su sedeli na optuženičkoj klupi, nisu se gledali, niti razgovarali.

Nakon isključenja javnosti i odlaska oko 30 novinara suđenje je prebačeno u manju sudnicu. Kako je sudija Božović rekao prema Zakonu niko od učesnika postupka ne sme da iznosi u javnost šta se dešavalo u sudnici, niti ko je šta rekao, dakle sadržinu pretresa, jer za to može krivično da odgovara.

Foto: Z. Jovanović

Nakon suđenja, Marko Janković, punomoćnik porodica preživele dece, kazao je da je na suđenju pročitana optužnica, a onda su tužilaštvo i jedan deo odbrane izneli svoja uvodna izlaganja. U utorak će uvodna izlaganja nastaviti drugi branioci i oštećeni. On je kazao da njegovi klijenti nisu bili protiv toga da suđenje bude javno.

Irina Borović, branilac Kecmanovića kazala je da je odluka suda o isključenju javnosti apsolutno ishitrena i prenagljena, posebno imajući u vidu da je tužilaštvo u nastavku pretresa odustalo od ispitivanja svih posebno osetljivih svedoka, zbog kojih je ovakav zahtev bio i postavljen. Ona je navela da se odbrana nada da će možda tokom postupka sud ovu svoju odluku ponovo razmotriti i da će javnost biti upoznata sa onim što mesecima iščekuje da sazna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024