ČITALA SAM PORUKE RODITELJA, A NISU MI DALI DA ODGOVARAM: Svedočenje direktorke OŠ "Vladisav Ribnikar" o masakru

S. J. M.

06. 04. 2024. u 06:10

POZVALA me je pomoćnica i rekla da je bila pucnjava u školi. Došla sam i videla šta se desilo.

ЧИТАЛА САМ ПОРУКЕ РОДИТЕЉА, А НИСУ МИ ДАЛИ ДА ОДГОВАРАМ: Сведочење директорке ОШ Владисав Рибникар о масакру

Foto: Z. Jovanović

Policija je već bila tu i oni su nas obavestili koliko je dece ubijeno kada je završena identifikacija. Nije nam bilo dozvoljeno da sa bilo kime komuniciramo. Telefon sam morala da držim na stolu,  a stizale su poruke od roditelja. Čitala sam ih, ali mi nije dato da odgovaram, a već sam znala da su deca ubijena.

Ovo je na suđenju po tužbi porodica ubijenih u školi "Vladislav Ribnikar" protiv Koste i njegovih roditelja u Višem sudu u Beogradu svedočeći ispričala bivša direktorka škole Snežana Knežević. Ona je kazala da su onda razredna 7/2 Dragana Tomić i ona otišle u policijsku stanicu Vračar da obaveštavaju roditelje da su im deca ubijena.

Direktorka je ispričala da su se Kostini roditelji obratili da njihovo dete promeni smenu, jer u drugoj smeni ima drugare sa kojima se druži.

- Nada Radonjić, njegova razredna u šestom mi je to usmeno prenela. Nije mi tada pomenula nepozivanje na rođenadan, koje ga je pogodilo, već tek posle 3. maja kada smo pričale. On je bio prvoplasiran na ispitu za dvojezičko odelenje, pokazivao je izuzetne obrazovne rezultate i nije bilo primedbi na njegovo ponašanje. Kada su se u avgustu završile procedure, Kosti je prihvaćen prebačaj u drugu smenu. Lično nisam imala komunikaciju sa njegovim roditeljima, sve je išlo preko razredne - navela je direktorka. 

Na pitanje roditelja ubijene dece šta se promenilo od 30. avgusta kada je Kosti odbijen prebačaj do 31. avgusta kada je prihvaćen, direktorka je kazala da nije odbijen samo prolongiran, dok se nije potvrdilo da imaju dovoljno dece da formiraju dvojezičko odlenje u A smeni.

KO SU JOJ RODITELjI

NA pitanje da li je, kada je ćerka Kecmanovića na rekreativnoj nastavi sipala deci detadžent za suđe u flašice, rekla, "znate li vi ko su joj roditelji", direktorka je negirala.

- Ja prvi put čujem da mi se to pripisuje. To je besmislica. Nisam to rekla - kazala je Snežana Knežević.

- Čekalo se izjašnjenje roditelja iz A smene da vidimo imamo li dovoljan broj dece i kada se videlo da ima, onda se Kosti izašlo u susret - objasnila je direktorka. Međutim, roditelji su u sudnici rekli da su i njihova deca išla u bilingvalno odelenje i da nikada nisu dobili to izjašnjenje.

Na pitanje roditelja da li su joj Kecmanovići nekada pretili, direktorka je rekla da nisu, niti da su je kontaktirali. Možda su pisali mejl na školsku adresu, ali ga ona nije dobila, niti pročitala.

Na pitanje kako to da je Kosti dozvoljena promena smene, a Angelini Aćimović, devojčici iz 7/2 na polugodištu nije, direktorka Knežević je ispričala i da je u prvom polgodištu stigao mejl da Angelina Aćimović promeni smenu.

- Dete i majka su pričale sa psihologom, a procene su bile da razlozi za to nisu odgovarajući i bila je u zahlađenju odnosa sa jednom drugaricom i odlučeno je da posle raspusta opet razgovaraju i ona je došla i rekla da je odustala - tvrdila je direktorka.

I razredna Dragana Tomić je ispričala na sudu da je Angelina htela zbog društva da se vrati u staro odelenje u drugu smenu i da joj je prvi dan posle raspusta rekla da se predomislila. 

Angelinin otac Anđelko Aćimović je rekao da je Angelina želela da se vrati u 7/4 da bi nastavila da se bavi matematikom i tamo je imala isto dobre drugarice, ali da nikada na zahtev za promenu smene nisu dobili odgovor od škole, iako su slali mejlove. Nisu imali saznanja da je rečeno da se jave da ponovo razgovaraju posle raspusta, a kako su ih iz škole ignorisali odlčučili su da odustanu.

Direktorka Knežević je kazala i da je Kostu znala po imenu zbog uspeha na takmičenjima i u školi, ali ne i po liku. Kazala je i da u 7/2 nije bilo nikakvih primedbi i da ni posle 3. maja kada su razgovarali niko se nije sećao ničega neobičnog vezanog za Kostu.

Odgovarajući na pitanja rekla da je na početku školske godine u odelenju ćerke Kecmanovića bio problem, jer je jedan roditelj osporavao izbor tog deteta za predsednika odelenja i vređao učiteljicu i Vladimira Kecmanovića na viber grupi. Kako je kazala te devojčice su izgladile odnose i fino funkcionisale. Ona je navela i da je Miljana Kecmanović dve godine bila u Savetu roditelja predložena od tog odelenja ćerke.

Na pitanje roditelja zašto nije dala izjavu kada su njihova deca posle 3. maja predstavljena kao nasilnici, direktorka Knežević je rekla da nije davala izjave, jer se u medijima iznosila gomila neistina i onda bi morala da polemiše, a da se u svim službenim odgovorima o tome izjašnjvala.

Na pitanje da li je mogla bar da da saopštenje da nije bilo vršnjačkog nasilja prema Kosti u 7/2, direktorka je kazala da je trebala da bude komemorocija i da se na njoj odgovori na sve teme, ali je na zahtev dela roditelja otkazana.

- Kada sad razmislim, možda bih nešto uradila drugačije. Krenuli su strašni napadi. Razgovarali smo da li treba bilo šta odgovoriti i smatrali smo da treba u tišini tugovati - kazala je direktorka.

Ona je rekla i da je posle 3. maja bilo teško odluzčiti šta dalje učiniti.

- Stav radne grupe, koja nas je izvodila iz košmara, je bio da se zarad preživele dece što pre vrati rutini. Kada je tim doneo plan aktivnosti, bila je reakcija roditelja da se prekine. Imali smo dilemu, da ili ne. I sami smo bili iznenađeni koliko je dece došlo tog prvog dana. Kako se broj dece povećavao, to mi je bio signal kako da rešimo dilemu - kazala je direktorka Knežević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić