ČLAN ZEMUNSKOG KLANA SE NAGODIO SA TUŽILAŠTVOM: Bajić čuvao Novaka Stevanića, dok su Kum i Šiptar krali marke i zlato

S. J. M.

28. 05. 2024. u 14:11

BIVŠI pripadnik "Zemunskog klana" Nikola Bajić sklopio je sporazum sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu o priznanju krivičnog dela razbojništvo izvršeno pre 27 godina.

ЧЛАН ЗЕМУНСКОГ КЛАНА СЕ НАГОДИО СА ТУЖИЛАШТВОМ: Бајић чувао Новака Стеванића, док су Кум и Шиптар крали марке и злато

Foto Privatna arhiva

Tog 22. avgusta 1997. godine je otet Novak Stevanić, a iz sefa u porodičnom stanu od njegovog oca Zorana Stevanića tada je odneto oko 50.000 maraka, 20.000 dinara i 4,5 kilograna zlata i dijamanata. Bajić je je dogovorio kaznu zatvora od četiri godine zatvora, a ovaj sporazum će biti predat Višem sudu na potvrđivanje.

Bajić je u potpunosti priznao da je u grupi izvršio to krivično delo, a njegova uloga je bila da čuva Novaka u garaži posle otmice. Prema optužnici on se tereti da je razbojništvo počinio zajedno sa okrivljenima Goranom Ristićem, Sašom Đajićem i Milanom Radukićem, kao i pokojnima Dušanom Spasojevićem, Milanom Lukovićem i Zoranom Vukojevićem zvanim Vuk, kao i još nekoliko nepoznatih lica.

Prema priznanju Bajića, okrivljeni Radukić i Đajić, kao i pokojni Vukojević, koji su u to vreme bili zaposleni kao policijski službenici PS Zemun, su na uglu Nemanjine i Sarajevske ulice, službenim policijskim vozilom su presreli putničko vozilo marke „Audi 80“, kojim je upravljao oštećeni Novak Stevanić.

Jedan od ove trojice okrivljenih legitimisao se službenom policijskom legitimacijom i pretresao putničko vozilo oštećenog, nakon čega su mu sva trojica lisicama vezali ruke, a dvojica od njih ga ugurali u putničko vozilo marke „Golf 2“, bele boje, na zadnje sedište, kojim je upravljao okrivljeni Goran Ristić i tim vozilom odvezli oštećenog sa lica mesta.

Nakon kraće vožnje zaustavili su vozilo iz kog su Radukić i Vukojević izašla, a u vozilo je ušao Spasojević i selotejp trakom Novaku zalepio usta i oči. Spasojević i Ristić su ovim vozilom odvezli oštećenog do Novog Beograda i parkirali ga u garažu zgrade u Bloku 64, u blizini restorana „Kozara“, u kojoj su u vozilu ostali Ristić na mestu vozača, a na zadnjem sedištu oštećeni Novak, dok je Spasojević izašao iz vozila i na 12. spratu te zgrade, ušao u stan koji su koristili  Bajić, Ristić, Spasojević, Luković i druga lica, pa je pozvao Bajića da krene za njim u garažu, što je on i učinio.

Nakon što su ušli u garažu, Spasojević je ušao u vozilo i seo pored oštećenog Novaka, fizički nasrnuo na njega, drmajući mu glavu napred – nazad, istezajući mu vrat, udarajući ga pištoljem po glavi i preteći mu da će ostati živ ukoliko bude sarađivao.

Rekao mu je da oni znaju da njegovi roditelji u stanu imaju oko 500.000 nemačkih maraka te je zahtevao od oštećenog da kaže gde se nalazi novac u stanu njegovih roditelja rečima:

„Gde je sef, gde je sef, gde je novac?“ Kako bi oštećenog više zastrašio, pištolj „beretu“ je dao Bajiću, rekavši mu, „drži ovaj pištolj“, što je dodatno uplašilo oštećenog, koji je tada rekao da se novac nalazi u stanu ispod parketa.

Spasojević je to telefonom javio Lukoviću koji se već nalazio u stanu Stevanića u Požarevačkoj ulici gde je zajedno sa nekoliko nepoznatih osoba vršio premetačinu tražeći novac. Spasojević je potom napustio garažu i otišao u stan, u kom je NN lice, koje je bilo u stanu, podesnim predmetom, najverovatnije brusilicom, iseklo deo parketa u kom se nalazio sef, iz kog su oduzeli novac u iznosu od 50.000 nemačkih maraka, 20,000 dinara i dragocenosti – zlatan nakit u količini od oko 4,50 kilograma.

U međuvremenu u pomenutoj garaži Bajić i Ristić su u vozilu čuvali oštećenog cele noći sve dok Spasojević nije javio Bajiću da mogu da napuste garažu zajedno sa oštećenim, što su oni i učinili, pa su istim vozilom odvezli Novaka do jednog usamljenog mesta na Novom Beogradu, prema reci Savi, u blizini restorana „Marinada“ i nakon što su mu u vozilu skinuli lisice sa ruku, izgurali su ga iz vozila i napustili lice mesta.

Ovaj slučaj poznat je u javnosti kao "prva otmica Zemunaca" i za njega se Radukiću, Đajiću, Ristiću i Bajiću sudi u Višem sudu već nekoliko godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ENGLESKA ODLEPILA ZA SRBINOM: Milan Tarot raspametio Britaniju zbog EURO 2024! On je naslednik Nostradamusa!