VEŠTAČIĆE KOSTU I PORODICE UBIJENE DECE: Evo šta su o dečaku koji je izvršio masakr, u sudu rekli zaposleni u OŠ "Vladislav Ribnikar" (FOTO)

S. J. M.

30. 05. 2024. u 18:15

MILjANA Kecmanović, majka Koste, koji je u Osnovnoj školi "Vldaislav Ribnikar" 3. maja prošle godine pobio devetoro dece i čuvara, nije danas došla u Viši sud u Beogradu da odgvori na tužbu 27 članova porodica ubijenih u parničnom postupku.

ВЕШТАЧИЋЕ КОСТУ И ПОРОДИЦЕ УБИЈЕНЕ ДЕЦЕ: Ево шта су о дечаку који је извршио масакр, у суду рекли запослени у ОШ Владислав Рибникар (ФОТО)

Foto: Tanjug/jadranka Ilić

Kako je rekla njen zastupnik Marina Ivelja, "nakon iznošenja odbrane u krivičnom postupku, tužena nije u stanju da daje iskaz", pa je sud stavio van snage rešenje o njenom saslušanju.

Sud je naložio i da se uradi psihijatrijsko veštačenje Koste na okolnost njegove uračunljivosti u vreme izvršenja zločina, za koji zbog godina ne može krivično da odgovara, ali da li je bio svestan da pucajući iz oružja može da povredi i ubije druge.

Foto: Tanjug/jadranka Ilić

Marina Ivelja

Takođe, uradiće se i veštačenja svih tužilaca, osim jednog malog dečaka, brata ubijene devojčice, a na okolnosti jačine i intenziteta bola, koji su pretrpeli nakon saznanja da su deca ubijena, kao i straha koji su imali dok su nekoliko sati čekali da čuju informacije šta je sa njima.

Zbog obimnosti veštačenja suđenje će se nastaviti krajem oktobra, a danas su saslušane psiholog i pedagog iz Ribnikara i Kostina učiteljica.

Psiholog Lidija Maksić, kazala je da je Kostu znala sa grupnih radionica i sa poseta časovima i da nema beleški da se on po bilo čemu isticao da sa njim treba da se radi.

- Ja sam sa njim radila upis u školu i nije bilo nikakvih znakova koji bi ukazivali da sa Kostom nešto nije u redu - kazala je psiholog. - On nikada nije bio upisan za kaznu, niti je bilo situacija da mu je bila potrebna pomoć psihologa. Odelenje 7/2 je odlično funkcionisalo, njihova razredna mi je rekla da su se deca dobro uklopila i da ona ne vidi da ima nekih problema.

"Kosta nije vršio nasilje, niti je bio nečija žrtva"

Psiholog Maksić je rekla da sa Kostom nije razgovarala oko promene smene u školi, kao ni posle sa učenicima iz 7/2, jer nije imala sliku da tu ima problema i da se nešto dešava.

Odgovarajući na pitanja kazala je da nije imala utisak da su deca iz tog odelenja pod pritiskom, da ih je viđala svaki dan i da su bila raspoložena, nasmejana, da su voleli školu i svoju razrednu.

- Kosta ni nad kim nije vršio nasilje proteklih sedam godina u školi, niti je on bio nečija žrtva - kazala je psiholog, navodeći i da nije imala saznanja da ga deca smatraju čudnim. - Viđala sam ga na odmorima, družio se, bio je u grupi sa decom iz svog odelenje. Na ekskurziji u Kladovu je bio u sobi sa dva druga i njegovo ponašanje je bilo pristojno. Naknadno sam gledala Kostine crteže i čitala neke sastave sa časova srpskog, a to su radile i nastavnice likovnog i srpskog, jer su proveravale da li im je nešto promaklo i nikakve znake upozorenja nismo primetile.

Pedagog nervozna, ostala pri tvrdnji da joj se Kosta nije obraćao

Nakon nje ispitana je pedagog Jelena Vujičić, koja je bila prilično nervozna prilikom davanja odgovora, pa je i sudija dva puta opomenula zbog toga.

Ona je rekla da joj nikada niko nije ukazao na nešto neobično u vezi Koste, niti je ikada sa njim individualno razgovarala, niti su pričali u vezi njegove želje da promeni smenu u sedmom razredu. Odgovarajući na pitanja advokata Marine Ivelje kazala je da se ne seća da joj je Kosta sredinom juna 2022. godine prišao na hodinku i pitao za promenu smene, navodeći da se o tome ne priča na hodniku. Inače, u tri mejla koje je Kostina majka tog leta poslala školi navodi se da je Kosta razgovarao sa pedagogom o promeni smene, ali je Jelena Vujičić kategorički ostala pri tvrdnji da joj se nije obraćao.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Negići ogorčeni zbog odnosa Vujičićeve prema Sofiji

Odgovarajući na pitanja Milanke Negić da li je razgovarala sa njenom ćerkom Sofijom, koju je Kosta ubio u holu škole, pedagog je potvrdila da je više puta sa njom razgovarala i da je sretala na hodnicima. Kazala je da je Sofija bila radoznala, vesela devojčica, neposredna... Međutim, Negići su ogorčeni, jer je pedagog Vujičić presretala Sofiju na hodnicima i kritikovala što nosi zeleni pramen u kosi i mnogo nakita, dajući joj rokove da prefarba taj pramen, čemu se devojčica odupirala i što joj je pravilo veliki stres u školi, iako su joj roditelji dozvolili da se ofarba.

- Sa mojom ćerkom ste pričali, a zašto sa Kostom niste? - pitala je Milanka Negić.

- Ne znam zašto nisam sa Kostom, nije se ukazala prilika, niko nije ništa uočio - kazala je pedagog, navodeći da ne zna da su deca Kostu doživljavala čudnim.

Foto: Novosti

Svedočila i Kostina učiteljica

Vesna Belavin, Kostina učiteljica od 1. do 4. razreda kazala je da je on bio odličan đak, aktivan na časovima i da se deca na njega nisu žalila.

- Volela su ga, bio im je zanimljiv, glumio im je. Čitao je more knjiga i prepričavao im. Na rekreativnim nastavama su želeli da budu sa njim u sobi, bio je biran - ispričala je učiteljica, navodeći da u tom periodu nije bilo potrebe da Kosta ide kod psihologa. 

Ona je kazala da je njeno mišljenje da roditelji nisu mnogo očekivali od Koste i da on nikada nije pokazivao veliku ambiciju, već je više bio u smislu "ja to znam, pa da vam ispričam".

Prebacivanje Angeline Aćimović

POSEBNA pitanja u sudu bila su posvećena, kako roditelji kažu, ignorisanju škole da se Angelina Aćimović, koju je Kosta takođe ubio, na polugodištu prebaci iz 7/2 u 7/4 odelenje, jer je bila sjajan matematičar i želela je da nastavi da radi sa starom nastavnicom matematike. Angelinina majka Natalija je dva puta išla u školu da o tome razgovara, slali su nekoliko mejlova, ali im, kako su ranije ispričali, nikada ništa nije odgovoreno, pa je Angelina kada je počelo drugo polugodište rekla, "pa dobro tata, nema veze, ostaću".

I psiholog i pedagog su danas u sudu tvrdile da je ona htela da se prebaci zbog neke manje svađe sa drugaricom iz razreda i da su se one na raspustu izmirile. Angelinina majka Natalija je, neverujući šta čuje, vrtela glavom.

Foto: Privatna arhiva

- Mi smo u mejlu napisali pravi razlog za prebačaj iz odelenja, a vi mi sada ovde govorite o drugom - kazala je Natalija.

Na to je pedagog Jelena Vujičić rekla da su dve devojčice iz 7/2 tražile prebačaj iz odelenja i da je jednoj odobreno, a da je Angelina odustala.

- Angelina mi je ispričala da se posvađala sa drugaricom, koja nije ispoštovala neki njihov dogovor, pa se naljutila. Rekla sam joj da malo razmisli preko raspusta, da priča sa roditeljima i psihologom i na početku drugog polugodišta Angelina je sama došla i rekla da odustaje. Sa roditeljima nisam kontaktirala, oni su se obratili direktorki.

Međutim, Natalija Aćimović je pitala zašto ona kao majka nije obaveštena o tom sukobu, ne verujući da je postojao, a pedagog je rekla da to nije bio nikakav veliki i ozbiljan konflikt i da se radilo o simpatiji.

Podsetimo, Kosta Kecmanović je 3. maja 2023. godine na Vračaru, u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ ubio osam devojčica, jednog dečaka i čuvara škole. U krvavom piru 13 godina starog dečaka nastradali su: Adriana Dukić (14), Angelina Aćimović (14), Ema Kobiljski (14), Ana Božović (12), Mara Anđelković (14), Katarina Martinović (13), Bojana Asović (12), Sofija Negić (14), Andrija Čikić (14) i Dragan Vlahović (51).

 

BONUS VIDEO -  DRUGI KONCERT POSVEĆEN NASTRADALOJ DECI: Danica Crnogorčević pevala za đake iz "Ribnikara"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TUGA: Preminuo osamnaestogodišnjak od koga je nacija mnogo očekivala na Olimpijskim igrama