NEJASNO KO JE KOGA NAPAO: Ukinuta presuda braći Rakočević za ubistvo na Banjici

S. J. M.

03. 07. 2024. u 15:13

APELACIONI sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu za ubistvo Filipa Lepojevića 5. septembra 2020. godine na Banjici i predmet vratio Višem sudu u Beogradu na ponovno suđenje okrivljenoj braći Rakočević Petru, Urošu i Radovanu.

НЕЈАСНО КО ЈЕ КОГА НАПАО: Укинута пресуда браћи Ракочевић за убиство на Бањици

Foto I.Marinković/Fejsbuk

Apelacija smatra da je prvostepena presuda zahvaćena bitnim povredama odredaba krivičnog postupka, jer je izreka presude nerazumljiva, a razlozi presude su protivrečni izreci, pri čemu u obrazloženju nisu dati dovoljno jasni razlozi šta se ustvari dogodilo. To je kako su naveli dovelo do pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

- U konkretnom slučaju iz izreke prvostepene presude proizlazi da je okrivljeni Petar Rakočević obišao vozilo u kome se nalazio oštećeni Lepojević i udario ga pištoljem u glavu, a da je nakon udarca u glavu došlo do opaljenja iz tog pištolja sa bliskog rastojanja. S druge strane iz obrazloženja prvostepene presude proizlazi da okrivljeni tom prilikom nije nosio pištolj sa sobom, već ga je u fizičkom obračunu lično oduzeo od Lepojevića i njime ga udario u levu stranu glave, a zatim je došlo do opaljenja - navedeno je u objašnjenju Apelacionog suda.

Oni navode da je u situaciji kada prvostepeni sud prihvata odbranu okrivljenog Petra Rakočevića, da je za vreme fizičkog obračuna sa Lepojevićem došao u posed pištolja i iskaza svedoka da je Lepojević izašao iza suvozačevog mesta sa zadnjeg sedišta iz automobila, držao pištolj u desnoj ruci, repetirao ga i stavio iza leđa i iskaza svedoka policijskih službenika, koji su opisali događaj koji je prethodio kritičnom događaju, gde su naveli da su postupali po prijavama Petra Rakočevića i pojačali patrolnu kontrolu sumnjajući da će doći do novog obračuna, te nalaza veštaka psihijatra da je Petar Rakočević bio u stanju bitno smanjene uračunljivosti, Viši sud propustio je da utvrdi da li je sporni događaj započeo napadom okrivljenog na oštećenog ili obrnuto. Sporno je i ko je i čime doveo okrivljenog Petra u stanje bitno smanjene uračunljivosti, te da li je oštećeni Lepojević tada nosio sa sobom i upotrebio pištolj.

U tom smislu, u obrazloženju presude izostaju razlozi o tome ko je koga napao, da li se radilo o istovremenom napadu, ili je oštećeni napao Rakočevića ili su braća napala njega i njegove prijatelje u vozilu.

Ukinutom presudom Petar Rakočević je bio osuđen na 12 godina zatvora za ubistvo Lepojevića, njegov najmlađi brat Uroš bio je osuđen na 4,2 godine zatvora za nošenje oružja i nanošenje teške telesne povrede Aleksi Đukanoviću,  Lepojevićevom drugu, dok je srednji brat Radovan Rakočević oslobođen optužbi za pomaganje u teškom ubistvu Filipa Lepojevića.

Svoj trojici sada će se ponovo suditi. Uroš i Radovan su ranije pušteni da se brane sa slobode, dok je Petar Rakočević pre dva meseca prebačen iz pritvora u kućni pritvor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Hurgada iz prve ruke - Ovog leta posetite sa nama biser egipatske obale!