HICI SU BILI ISPALJENI ISPRED VOZILA: Suđenje oficiru JNA za pogibiju stranaca na slovenačkom aerodromu "Brnik" 1991. godine

S. J. M.

08. 07. 2024. u 13:28

NA terensko vozilo slično vojnom, kod tornja na aerodromu Brnik tovarene su cevi koje su ličile na rakete. Onda se uputilo preko piste velikom, što bi mi vojnici rekli borbenom brzinom i došlo do kraja gde su bili pripadnici teritorijalne odbrane Slovenije. Osmatrač je javio da su tu istovarili ta sredstva, za koja smo procenili da ih premeštaju kako bi sproveli napad na vojnike JNA na aerodromu, a onda se to vozilo okrenulo i vratilo nazad.

ХИЦИ СУ БИЛИ ИСПАЉЕНИ ИСПРЕД ВОЗИЛА: Суђење официру ЈНА за погибију странаца на словеначком аеродрому Брник 1991. године

Major JNA Srbin Danilo Radovanović

Zatim se ponovo pojavilo na pisti, krećući se prema položajima bataljona JNA. Komadant bataljona je naredio da se ispale upozoravajući pucnji, što je i učinjeno i gađano je ispred vozila. Reakcija vozača je bila još veća brzina vozila i ono se odvezlo do kraja piste i tu ponovo istovarilo borbena sredstva. Prateći njegov povratak odjednom sam primetio veliki plamen i vozilo se pretvorilo u goreću kutiju. Nikome od nas nije moglo da padne na pamet da se ispred tenkovskih i topovskih cevi tokom borbenih aktivnosti u tom vozilu nalazi ekipa novinara.

Ovo je svedočeći pred Okružnim sudom u Kranju, zbog pogibije dvojice stranaca Nikolasa Vogela i Norberta Vernera 28. juna 1991. godine, na suđenju optuženom majoru JNA Danilu Radovanoviću, tada komadantu bataljona JNA na aerodromu Brnik, ispričao Vladeta Baltić, general - major u penziji i doskorašnji zamenik komandnata Kopnene vojske Vojske Srbije.

Inače za Vogela i Vernera prema jednim informacijama navodi se da su bili novinari, a prema drugim agenti nemačke obaveštajne i austrijske vojno obaveštajne službe. Prema dokazima sa fotografija oni su se tada zakucali u aerodromski traktor za vuču aviona.

Baltić je u ovom postupku svedočio video linkom iz Specijalnog suda u Beogradu, a na taj način i okrivljeni Radovanović pristupa suđenjima. Ovaj svedok je ispričao i da je te noći teritorijalna odbrana Slovenije napala jedninicu bataljona JNA na aerodromu i da je tada ranjen komadant Radovanović. Ispričao je i šta se dešavalo pre incidenta na pisti.

- Tu je bilo još i drugih novinara, ekipa Jutela je obišla položaje bataljona, pa nije bilo nikakvih incidenata niti problema - kazao je Baltić. - U uniformi policije Slovenije bio nam je prišao čovek i ljubazno rekao da će policija učiniti sve što je potrebno da odstrani novinare i civile, koji su želeli da putuju, da vojska time ne treba da se bavi i počeli su da postupaju u skladu sa tim dogovorom. Vrlo brzo se na terenu razjasnila situacija, tako da su u zoni ograde iza žice bili pripadnici slovenačke teritorijalne odbrane i policije, a na aerodromu oklopna jedinica JNA. Veoma brzo je otvorena vatra na jedinicu JNA i ranjen je naš stražar. Uvaženo je da je vatra započeta iz nehata i major Radovanović je želo da ovaj incident izoluje, pa je zamenik nkomadanta sklonio oružje sa transportera i na njega okačio belu zastavu kao znak da želi da pregovara. Na žalost pripadnici teritorijalne odbrane su počeli da pucaju raketnim oružjem prema beloj zastavi i tada je ranjen jedan oficir i tri vojnika.

Suđenje Danilu Radovanoviću se nastavlja početkom septembra svedočenjem druga dva oficira u penziji, koji će doći u sud u Beogradu iz Banjaluke, jer sud u Kranju nije uspeo da sa Banjalukom uspostavi video link iz tehničkih razloga, pa je Srbija prihvatila da oni svedoče iz Beograda.

28 OPTUŽNICA ZA 10 DANA RATA

U Sloveniji je vođeno 27 sudskih postupaka protiv oficira, podoficira i vojnika JNA zbog navodnih ratnih zločina i svi su okončani oslobađajućim presudama. Postupak majoru Danilu Radovanoviću je 28. Srbija je u svim postupcima pružala međunarodnu pravnu pomoć, a Slovenija je jedan jedini zahtev našeg Tužilaštva za ratne zločine odbila 2021. godine.

Takođe, Srbije nije ukupno za sve događaje u Sloveniji, Hrvatskoj i BiH podigla 27 optužnica, a Slovenija je za samo onih 10 dana sukoba podigla 28 optužnica protiv više od 100 pripadnika JNA. Kako advokat Bratić navodi u Sloveniji niko ni od zvaničnika, niti od građana nikada nije javno rekao, "zašto se vode postupci toliko godina nakon sukoba", a kod nas se svakoj optužnici za zločine nad Srbima prigovara zašto posle 20 godina.

ISPITIVANjE NA "KVARNjAKA"

ZA ovo svedočenje general - major Vladeta Baltić na zahtev slovenačkog suda oslobođen je od strane Ministarstva odbrane Srbije čuvanja vojne tajne vezane za događaje na aerodromu Brnik 28. juna 1991. godine. Tokom svedočenja tužilac u Kranju počela je da ga ispituje ko su bile starešine u liniji komandovanja u bataljonu, pretpostavlja se u nameri da na taj način obezbedi podatke za eventulano dalje optuženje u liniji komandovanja. Tada je energično reagovao branilac okrivljenog Radovanovića advokat Dušan Bratić tražeći od Baltića da na to ne odgovara.

- Tužilac to ne sme da pita svedoka, jer je van granica vojnih tajni za koje je oslobođen obaveze čuvanja. Slovenačko tužilaštvo zloupotrebljava dobru volju i saradnju države Srbije. Ovo je glavni pretres prema Radovanoviću, ako ih zanimaju drugi, neka otvore novu istragu, pa neka istražuju - kazao je Bratić, nakon čega je sud u Kranju uvažio ovaj njegov prigovor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POTRESNA ISPOVEST NEBOJŠE IZ KIKINDE: Otac i ja smo ostali bez posla 2008, nismo znali kako ćemo da preživimo (VIDEO)