DETALJI PRESUDE ZA UBISTVO U KRNJAČI: Nema nužne odbrane, pucali su istovremeno, žrtva doprinela svojoj smrti

S. J. M.

10. 07. 2024. u 15:44

VLADIMIR Andrijanović osuđen je danas u Višem sudu u Beogradu za ubistvo Nemanje Savića 15. oktobra 2022. godine na sedam godina zatvora i dve godine za nedozvoljeno nošenje oružja, pa mu je izrečena jedinstvena kazna od osam godina zatvora.

ДЕТАЉИ ПРЕСУДЕ ЗА УБИСТВО У КРЊАЧИ: Нема нужне одбране, пуцали су истовремено, жртва допринела својој смрти

Foto: Novosti/ Društvene mreže(Fejsbuk)

Sud mu je produžio i pritvor do pravosnažnosti presude i eventualnog upućivanja na izdržavanje kazne. Kako je zaključeno, on je kriv što je u stanju bitno smanjene uračunljivosti svestan dela i da je ono zabranjeno lišio života Savića, koji je tada bio u društvu prijatelja Luke Karajovića.

Sudija Olivera Pajić kazala je da je utvrđeno da su sva trojica izašla iz vozila i da je prvo došlo do verbalnog sukoba između Andrijanovića i Savića, kao i da su obojica imala pištolje.

- Okrivljeni je iz pištolja, koji je neovlašćeno nosio ispalio više projektila u Savića, pogodio ga je u grudi, trbuh i ruku i naneo mu teške telesne povrede opasne po život, od kojih je preminuo na licu mesta - navela je sudija. - Tada je i Savić ispalio projektile koji nisu pogodili Andrijanovića, nakon čega je pao, a Andrijanović se sa pištoljem udaljio ka kanalu. Optuženi je u istrazi rekao da se od praska Savićevog pištolja ničega više ne seća, kao ni to da je imao pištolj. Na sudu se setio da je taj pištolj oteo od Karajovića. Taj opis događaja nije životan i zato ga sud nije prihvatio.

Sudija je navela da su obojica imala razlog za sukob i da su mogli da ga izbegnu.

- Oštećeni je mogao da ode, ali je napravio polukružno autom, stao i čekao ga, a okrivljeni nije morao da dođe, mogao je da se odveze, da ostane kod kuće, ali kada je rekao devojci da izađe iz auta, znači da je znao da će da bude sukoba i da ga je hteo. Obojica su odlučila da se sukobe, izašli su iz svojih automobila i obojica su imala pištolje. Bili su na razdaljini od nekoliko metara i obojica su pucali istovremeno. Zato nema nužne odbrane - objasnila je sudija Pajić.

Ona je navela i da se ne može u potpunosti verovati svedoku Luki Karajoviću, jer je i on mogao biti optužen, pa je dao iskaz kako bi zaštitio sebe, a i Savić mu je bio prijatelj, pa je rekao da on nije imao pištolj, što nije tačno.

- Veštak je rekao da Savić nije mogao da puca nakon što je povređen, što znači da su pucali istovremeno, obojica su na prstima imala barutne čestice i sud je zaključio da se radilo o međusobnom obračunu - kazala je sudija Olivera Pajić.

Kazna za ubistvo je od 5 do 15 godina, a sudija je navela da je ona okriveljenom ublažena, jer je tada bio u stanju bitno smanjene uračunljivosti, ali i zbog velikog doprinosa Nemanje Savića ovom događaju i sukobu, koji je doveo do njegove smrti.

Sudija Pajić je objasnila i da je Andrijanoviću produžen pritvor, jer postoji velika društvena opasnost da ponovi delo, pošto je nosio oružje i upotrebio ga.

Na presudu je došla sestra Nemanje Savića sa nekoliko bliskih ljudi i kada je sudija objašnjavala gde je sve njen brat pogođen ona se rasplakala, kao i kada je čula presudu. Oni smatraju da je kazna mala, pa je sestra bila prilično besna ispred sudnice i u bolu za bratom vikala je na oca Vladimira Andrijanovića Grgu, koji je tada samo gledao i ćutao.

Grga je inače izlazeći iz sudnice viknuo sinu da ga ohrabri, "nije sve gotovo", misleći da će se žaliti, jer je odbrana tražila da se on oslobodi zbog ubistva u nužnoj odbrani.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SAZNAJEMO: Zaista Marsa Matrouh, ili Egipatski Maldivi, najtraženija ovog leta!