PJOTR ŠALJA OSUĐEN NA 18 GODINA ZATVORA: Dokazani ratni zločini u logoru u Kukešu u Albaniji

S. J. M.

16. 07. 2024. u 15:45

PJOTR Šalja, jedan od komandanata takozvane OVK, zvani "Ujku" ili "Vuk" osuđen je danas prvostepeno u Specijalnom sudu tzv. Kosova na 18 godina zatvora za ratne zločine u logoru Kukeš na severu Albanije.

ПЈОТР ШАЉА ОСУЂЕН НА 18 ГОДИНА ЗАТВОРА: Доказани ратни злочини у логору у Кукешу у Албанији

Foto: Facebook

On je osuđen za protivpravna lišenja slobode, mučenje i ubistvo i za udruženi zločinački poduhvat u periodu od 17. maja do 5. juna 1999. godine. Zločini su izvršeni u nekadašnjoj fabrici metala u Kukešu, koja je tada bila pretvorena u štab OVK i korišćena je za regrutaciju, mobilizaciju, ali i zatvaranje, saslušavanje i zlostavljanje onih za koje su smatrali da nedovoljno podržavaju OVK. Žrtve su pretežno bili Albanci. Procenjuje se da je zatočenih bilo 40, među kojima i tri žene, a identifikovano je njih 18 žrtava.

Šalja je oslobođen za surovo postupanje.

Sudija je navela da su se suđenja odvijala u kontinuiranom zastrašivanju svedoka, što je i uticalo ne neke svedoke, koji su svedočili na sudu.

Šalja je za lišenja slobode osuđen na šest godina zatvora, za mučenja na 16 godina, a za ubistvo na 18 godina, pa mu je izrečena jedinstvena kazna od 18 godina zatvora.

Po izricanju presude Šalja je pokušao nešto da kaže, da se buni, ali mu je sudija rekla da nije trenutak kada on može da priča i da mu je isključen mikrofon, pa ga niko ne čuje. Na kraju je poslala branioca da razgovara sa njim.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BEZ GRUDNJAKA: Vimbldon je uvek spektakl, ali ono što je uradila Ana Ivanović niko ne može da zaseni (FOTO)