SEKLI NOŽEVIMA, SIPALI SO NA RANE, TERALI DA SIMULIRAJU SEKS: Detalji presude Pjetru Šalju za ratni zločin u Kukešu

S. J. M.

16. 07. 2024. u 16:27

PJETR Šalja, jedan od komandanata takozvane OVK, zvani "Ujku" ili u prevodu "Vuk" osuđen je danas prvostepeno u Specijalnom sudu Kosova u Hagu na 18 godina zatvora za ratne zločine u logoru Kukeš na severu Albanije.

СЕКЛИ НОЖЕВИМА, СИПАЛИ СО НА РАНЕ, ТЕРАЛИ ДА СИМУЛИРАЈУ СЕКС: Детаљи пресуде Пјетру Шаљу за ратни злочин у Кукешу

Foto: Facebook

On je proglašen krivim i osuđen za proizvoljna lišenja slobode, mučenje i ubistvo i za udruženi zločinački poduhvat u periodu od 17. maja do 5. juna 1999. godine. Ti zločini su izvršeni u nekadašnjoj fabrici metala u Kukešu, koja je tada kako je sud rekao bila pretvorena u štab OVK i korišćena je za regrutaciju i mobilizaciju, ali i za zatvaranje, saslušavanje i zlostavljanje onih za koje su smatrali da sarađuju sa Srbima ili nedovoljno podržavaju OVK. Žrtve su pretežno bili Albanci. Procenjuje se da je zatočenih bilo 40, među kojima i tri žene, a identifikovano je njih 18 žrtava.

Šalja je za lišenja slobode osuđen na šest godina zatvora, za mučenja na 16 godina, a za ubistvo na 18 godina, pa mu je izrečena jedinstvena kazna od 18 godina zatvora. Oslobođen je optužbe za surovo postupanje.

Tužilaštvo je inače tražilo da Šalja bude osuđen na 28 godina zatvora.

Predsedavajuća sudija Mapi felt Folja je navela da su se suđenja odvijala u kontinuiranom zastrašivanju svedoka, što je i uticalo ne neke svedoke, koji su svedočili na sudu.

Ona je rekla da je Šalja imao aktivan lični doprinos u zločinima, da je lično učestvovao u zlostavljanjima i da je imao umišljaj.

- Ljudi su praćeni i hapšeni na osnovu nedokazanih optužbi da su izdajnici, da sarađuju sa srpskim vlastima, da nedovoljno finansijski, vojno ili politički podržavaju OVK - kazala je sudija Folja. - Svim zatvorenicima su bila uskraćena osnovna prava, određeni su teško zlostavljani, a jedan je ubijen. Držani su u nehumanim i ponižavajućim uslovima, nisu im davali da spavaju, bilo ih je mnogo u sobi bez kreveta, nisu im davali hranu, a kada bi je dobili, bilo je malo, pa su dvojica zatvorenika delila jednu porciju. Prisiljavani su da gledaju prebijanja, a tukli bi ih i maltretirali i kada su išli u toalet. Zabranjeno im je bilo da međusobno razgovaraju.

Sudija je kazala da je dokazano da su pritvorenici svakodnevno zlostavljani i surovo saslušavani.

- Zatvorenike su terali da šamaraju i udaraju jedan drugog, da simuliraju seksualne odnose. Jedan je svedočio da su brojali minute do smrti. Udarali su ih pendrecima i bejzbol palicama po celom telu, sekli ih noževima i na rane stavljali so, pekli cigaretama... Od svega toga su žrtve gubile svest, pa bi ih polivali vodom i tako celu noć - nabrojala je načine mučenja pripadnika tzv. OVK u logoru u Kukešu sudija Folja, naglašavajući da su na žrtvama ostale brojne i trajne fizičke i psihičke posledice.

Sudsko veće je utvrdilo i da je 4. juna 1999. godine grupa pripadnika OVK, među kojima su bili Pjetr Šalja i Džemšit Krasnići, surovo zlostavljala zatvorenika.

- Šalja je bio naročito brutalan, tukao ga je bejzbol palicom i po glavi i čovek je bio sav u podlivima, a onda ga je Krasnići upucao u nogu. Povređena arterija je krvarila, ali nisu hteli da ga vode u bolnicu. Jedan je rekao: "Što smo ga tukli, ako ćemo sad da ga lečimo". Nisu mu pružili pomoć i zatvorenik je nakon agonije sutradan 5. juna preminuo - kazala je sudija.

ŠALjA SE BUNIO

Kada je čuo presudu Pjetr Šalja je hteo da je komentariše i počeo je da priča, ali mu je sudija Mapi Folja rekla da nije trenutak za to, da mu je isključen mikrofon i da ga niko ne čuje. Na kraju je i branilac morao da razgovara sa njim da ućuti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BEZ GRUDNJAKA: Vimbldon je uvek spektakl, ali ono što je uradila Ana Ivanović niko ne može da zaseni (FOTO)