PRVOSTEPENA PRESUDA SPECIJALNOG SUDA U BEOGRADU: Inspektor Stolić odavao informacije iz istrage

Z.U.

23. 07. 2024. u 15:48

U SPECIJALNOM sudu u Beogradu danas su, po drugi put, izrečene prvostepene presude inspektoru MUP Srbije Božidaru Stoliću i kriminalcu iz Berana Filipu Goluboviću.

ПРВОСТЕПЕНА ПРЕСУДА СПЕЦИЈАЛНОГ СУДА У БЕОГРАДУ: Инспектор Столић одавао информације из истраге

Foto N. Skenderija

Stolić je osuđen na godinu i po dana zatvora, zabvranu rada u MUP na pet godina od pravosnažnosti presude,kao i vraćanje 500 evra, koje je dobio od Golubovića.

Beranac je osuđen na godinu i dva meseca zatvora. Stolić je oglašen krivim zbog izvršenja krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, a Golubović je kriv što ga je na to podstrekao.

Optužnica je teretila Stolića da je, preko Golubovića, odavao informacije o istrazi koja se vodila protiv organizatora i dela pripadnika organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka.Obojica su oslobođena za krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela.

U ovom sudskom postupku korišćeni su i dokazi prikupljeni putem zaštićene aplikacije "skaj". Obrazlažući presudu, predsednik krivičnog veća sudija Zorna Šešić, rekao je da je stav sudskog veća da nisu dovoljni samo dokazi pribavljeni sa "skaja", već da oni mogu da se koriste kao dokaz kada se "oslanjaju" na druge dokaze.

Prema optužnom predlogu, na molbu drugooptuženog Golubovića, Stolić je proverio 27. februara 2020. da li je i dalje na snazi Interepolova poternica Argentine za osuđenim pripadnikom grupe Darka Šarića, Borisom Labanom, pa mu je sutradan preneo da jeste. Goluboviću je inspektor prosleđivao i podatke o poternicama Srđana Jezdimira, Marine Golubović i Jelice Milošević.

Zauzvrat je, kako se sumnja dobijao 500 evra po informaciji, a za podatke iz istrage protiv Veljka Belivuka i ostalih Stoliću je Golubović obećao isplatu od 5.000 evra. Posle hapšenja Belivuka, Marka Miljkovića i ostalih pripadnika te grupe 4. februara 2021. godine, Stolić je, prema optužnom predlogu, preko Golubovića dostavljao informacije o toku istrage protiv njih pripadnicima grupe koji nisu bili uhapšeni.

Iako je Golubović priznao da je davao novac Stoliću,tokom ispitivanja u policiji, na sudu je povukao priznanje. Obojica optuženih su tvrdila da nisu počinila krivična dela,koja su im stavljena na teret.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Šta donosi nova Samsung Galaxy Z serija uređaja?