BLAŽIĆ IZNOSI ODBRANU: U Specijalnom sudu u Beogradu sutra se nastavlja postupak za masakr u Duboni i Malom Orašju

Z. Uskoković

20. 08. 2024. u 11:29

SUĐENjE Urošu Blažiću (22), optuženom za masakr u mladenovačkim selima Dubona i Malo Orašje 4. maja 2023. godine, nastavlja se sutra, a glavni pretres biće održan u sudnici broj 1 beogradskog Specijalnog suda, koja je, inače, najveća u našoj zemlji. Postupak protiv njega vodi krivično veće Višeg suda u Smederevu, ali zbog većeg prostora i sigurnosti, ono je, samo fizički, prebačeno u Beograd.

БЛАЖИЋ ИЗНОСИ ОДБРАНУ: У Специјалном суду у Београду сутра се наставља поступак за масакр у Дубони и Малом Орашју

Foto: N. Živanović

Za sutra je predviđeno da odbrane iznesu optuženi Uroš Blažić i njegov otac Radiša, a da se u četvrtak i petak ispitaju oštećeni. Pripremno ročište je održano prošlog meseca u sudnici Okružnog zatvora u Beogradu (CZ), ali je zaključeno da je ona neadekvatna zbog velikog broja oštećenih i rodbine, koji nisu mogli da prisustvuju.

Blažić je na pripremnom ročištu priznao krivicu i najavio da će širu odbranu da iznese tokom suđenja. On je, prema optužnici, tokom krvavog pira ubio devet i ranio 13 osoba, a njegov otac se tereti za nelegalno držanje oružja, koje je pronađeno u njihovoj kući.

U ovom trenutku u zgradi Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu je i najveći prostor za publiku, odnosno one koji žele da prisustvuju ročištu. Takođe, debelim staklom prisutni su razdvojeni od optuženih. Ovo je posebno bitno, jer je na samom početku suđenja u smederevskom sudu, najbliža rodbina pobijenih tinejdžera nasrnula na optužene.

Optužnica protiv Uroša Blažića podignuta je 18. oktobra prošle godine. Okrivljen je za devetostruko ubistvo i pokušaj ubistva još trinaestoro ljudi koje je teško ranio.

Najmlađa žrtva imala je 15, a najstarija 25 godina. Na saslušanju kod tužioca priznao je zločin, rekavši da je mlade ljude, od kojih većinu nije poznavao, navodno, ubio kako bi zaplašio stanovništvo sela, jer su loše govorili o njemu i njegovoj porodici.

Prema nalazima lekara veštaka, Blažić je bio uračunljiv kada je počinio zločin, a kod njega nisu pronađeni simptomi psihopatoloških promena ličnosti. Te večeri nije bio pod uticajem alkohola niti narkotika. Tužilaštvo je zatražilo da se osudi na maksimalnu kaznu zatvora. To je u njegovom slučaju 20 godina robije, jer u vreme kada je počinio masakr, nije imao napunjenu 21 godinu i sudi mu se kao mlađem punoletniku. Nedostajalo je samo mesec dana, pa da mu zapreti doživotna kazna.

Rešetke i debelo staklo

NAJVEĆA sudnica Specijalnog suda podeljena je u tri dela rešetkama i debelim staklom. U prvom delu će sedeti sudijsko veće, tužioci, advokati, ali i oštećeni i njihovi pravni zastupnici. U drugom delu je klupa za optužene, a u trećem publika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TELEKOMUNIKACIJE U SLUŽBI ČOVEČANSTVA: Put ka održivoj budućnosti