ZAUVEK ĆE MU OSTATI SLIKE POKOLJA: Svedočenje majke dečaka ranjenog u Ribnikaru

S. J. M.

23. 08. 2024. u 15:30

MOJ sin je preživeo sva ta ubistva i streljanja u "Ribnikaru". Sve se desilo pred njegovim očima. Gledao je Kostu kako menja šaržere i ispaljuje desetine metaka. Psihički se još nije oporavio, i dalje povremeno plače. Slike pokolja će mu zauvek ostati u svesti kao da je bio u ratu.

ЗАУВЕК ЋЕ МУ ОСТАТИ СЛИКЕ ПОКОЉА: Сведочење мајке дечака рањеног у Рибникару

Foto: Z.Jovanović/Novosti

Ovo je na današnjem suđenju u Višem sudu u Beogradu, po tužbi dečaka (15) ranjenog tog 3. maja 2023. godine, koji je sa Kostom išao u isti razred, za nadoknadu nematerijalne štete, ispričala njegova majka Aleksandra Batinić. On je tužio Kostu i njegove roditelje Miljanu i Vladimira Kecmanovića sa zahtevom da mu isplate ukupno 5 miliona dinara.

Majka je ispričala da ju je to jutro u 8.45 časova pozvao sin i rekao da je ranjen.

- On je bio u učionici do kraja i sve je video, ceo masakr. Sačekao je da Kosta iskoči kroz prozor i potom je izašao iz učionice na vrata i u hodniku video tela ostalih ubijenih - priča Aleksandra Batinić. - Gledala sam snimak, on hramlje i vraća se u učionicu po mobilni telefon i pokušava da pomogne drugarima, ali on se toga ne seća. Bio je svestan da je ranjen i imao je bolove u nozi.

Majka je ispričala da ju je sin ponovo zvao kada je stigla Hitna pomoć i da je ona tada shvatila da se desila velika tragedija.

- Policija me obavestila da je odvezen u bolnicu, ali nismo znali koju. Otišli smo u Urgentni centar i tu su nam rekli da je živ i da je ranjen, ali nisu znali koliko teško - ispričala je Aleksandra. - To je bio šok i veliki stres. Neizvesnost da li će i ostati živ. Plakala sam mnogo. Onda su nam doktori rekli da je ranjen u levo koleno. Nismo znali da li će moći da hoda, da li će imati nogu. Na kraju su me pozvali i rekli da je rana ispod kolena. Operisali su ga i izvadili metak. On, još jedna pogođena devojčica i ranjena nastavnica istorije bili su u istoj sobi. Moj sin je ostao tri dana. Kada je izašao dali su mi džak sa njegovom odećom, koju su mu celu isekli i koja je bila sva krvava.

Majka ranjenog dečaka je ispričala da su joj dozvolili da ga posećuje u bolnici.

- On je plakao, pričali smo o tom zločinu, nije mu bilo jasno zašto se to desilo i tražio je da mu objasnim. On se lepo slagao sa Kostom, družili su se, išao je kod njega kući da rade prezentacije. Na nekim časovima su sedeli zajedno u klupi. Dogovorili su se i zajedno išli na sajam knjiga. Među njima nikada nije bilo nikakvog sukoba.

Aleksandra Batinić ja kazala da je njen sin bio uplašen i da je osećao bolove i od rane i od operacije:

- On se i godinu dana posle plaši jakih zvukova. Zna da se rasplače. Nije siguran da je Kosta tamo gde jeste i da je bezbedan i zaštićen od njega. Prvih meseci je spavao sa mnom i suprugom u krevetu. Ima strah da će se pojaviti neki Kostin istomišljenik i isto pucati. U školi je celu godinu imao individualnu i grupnu psihološku pomoć. I dalje ima bolove u kolenu. Nedavno je ponovo snimao nogu i ići će na fizikalne terapije i rehabilitaciju. Ožiljak ispod levog kolena je vrlo vidljiv leti i ko god ga novi upozna pita ga šta mu je to.

Majka dečaka je rekla da Kostine roditelje nije poznavala, niti je znala nešto o njima, a da je Kosta delovao kao fino dete.

- Nije mi jasno kako su roditelji pustili da mu se razvije ta agresivnost. Ta porodica nas je mnogo unesrećila. Naši životi neće više biti bezbrižni. Uvek ćemo biti u strahu gde će biti Kosta, kako će se razvijati, hoće li izaći iz bolnice, hoće li opet pucati - kazala je Aleksandra Batinić.

U sudnici je desetak minuta ispitivan i ranjeni dečak, ali je njegovo svedočenje bilo zatvoreno za javnost, jer je maloletan.

Sudija je naložio da se urade njegova dva veštačenja, neurpsihijatrijsko i ortopedsko, na okolnosti da li je trpeo strah i ako jeste kog intenziteta i trajanja, da li je usled povrede trpeo fizičke bolove i kolike i da li je došlo do estetskog naruženja i kolikog.

Na sledeće ročište 19. novembra biće pozvani Miljana i Vladimir Kecmanović da se izjasne o tužbi, ali je njihov punomoćnik advokat Marina Ivelja rekla da oni neće dati iskaz i predložila da se izvrši uvid u njihove iskaze koje su dali u krivičnom postupku. Sudija je naveo da oni ne mogu biti naterani da se izjasne, ali će sud to ceniti.

Ivelja je predložila da se uzmu iskazi Kostine učiteljice, razredne, pedagoga, psihologa i tadašnje direktorke škole koje su dali u drugim parnicama, a na okolnosti Kostinog vaspitanja i poštovanja autoriteta.

Advokat Stefan Radivojevoć, punomoćnik dečaka, bio je protiv tog predloga, jer, kako je rekao, nije sporno da je Kosta bio fino i vaspitano dete, već što mu je u nedovoljnom zrelom uzrastu omogućena obuka, koja je dovela do tragičnih posledica. O ovome će sud naknadno odlučiti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Direktan let iz Srbije do najlepše plaže Mediterana – iskoristite SEPTEMBARSKI LAST MINUTE , popust do 390 eur!