PORODICA ŽRTVE RAZOČARANA, BABA PALA U NESVEST ISPRED SUDA: Detalji presude Stojanu Iliću za ubistvo maloletnice u Ripnju

S. J. M.

27. 09. 2024. u 07:00

STOJAN Ilić osuđen je juče prvostepeno na 19 godina zatvora, jer je ubio Nevenu Petrović (16), maloletnu ćerku svojih prijatelja kod kojih je skoro svakodnevno boravio, 10. aprila 2023. godine u Ripnju.

ПОРОДИЦА ЖРТВЕ РАЗОЧАРАНА, БАБА ПАЛА У НЕСВЕСТ ИСПРЕД СУДА: Детаљи пресуде Стојану Илићу за убиство малолетнице у Рипњу

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević/Fejsbuk/Stojan Ilić

Njega je Viši sud u Beogradu u stvari oglasio krivim za krivično delo pokušaj teškog ubistva više osoba, jer je pokušao da ubije Sanju, Mirjanu i Dejana Petrović, a uspeo Nevenu. Iliću je produžen pritvor do pravosnažnosti presude i pozivanja na izdržavanje zatvorske kazne.

Sudija Irina Kovačević kazala je da je petočlano sudsko veće jednoglasno donelo ovu presudu. Tokom izricanja presude Nevenina majka Sanja i baba Mirjana skoro sve vreme su plakale, a baba se posle ispred suda onesvestila i pala na pločnik. Okrivljeni Ilić je sve vreme mirno sedeo i slušao, a iz sudnice je izašao pognute glave.

Sudija Kovačević je navela da je Ilić kriv i da je počinio krivično delo u stanju smanjene uračunljivosti, ali ne bitno.

- Tog dana je bio kod oštećenih u kući i razgovarao sa njima, a onda povezao Nevenu i njenog mlađeg brata do centra Ripnja. Kada je brat izašao iz automobila u prodavnicu, on je Nevenu oko 14.30 časova odvezao u nenaseljeni deo Ripnja. Kada je izašla iz vozila, počeo je da je vuče, svukao joj pantalone i donji veš. Ona se branila i nožem je zamahnuo najmanje šest puta i ubo je u telo i vrat. Naneo joj je teške povrede opasne po život i usled iskrvarenja nastupila je smrt - kazala je sudija Kovačević.

Ona je navela da se posle 15 časova Ilić vratio do Petrovića, ušao im u kuću i napao prvo Sanju.

- Bacio ju je na pod i nožem dužine 20 centimetara ubadao u grudi, vrat, ruke i noge. Zatim je ušao u sobu kod Mirjane, udario je u glavu tvrdim predmetom i posekao nožem po uhu. Prišao je i Dejanu, koji je tada sišao sa sprata kuće i ubo ga u rame, jer se on izmakao. Nakon toga je izašao iz kuće i prstom pretio Dejanu. Odvezao se na put za Stolice, gde je bacio nož sa plavom drškom i tu je i uhapšen - navela je sudija.

Ona je obrazlažući presudu kazala da su pokušali da utvrde da li je Ilić bio uračunljiv ili ne.

- Po mišljenju veštaka, koji su imali na uvid svu vašu medicinsku dokumentaciju, bili ste uračunljivi i zato je odbijen predlog branioca za novo veštačenje - kazala je sudija Kovačević obraćajući se osuđenom. - Umišljaj i namera su vam bili da ubijete više lica, ali niste uspeli. Nažalost, ubili ste maloletnu Nevenu. Uzeli smo u obzir kao olakšavajuće okolnosti vaše korektno držanje tokom suđenja, što niste osuđivani i imate maloletno dete. Otežavajuća okolnost je što niste izrazili kajanje i odmerena je kazna od 19 godina zatvora.

Porodica Petrović bila je prilično razočarana izrečenom kaznom Stojanu Iliću. Nevenin deda Nenad čudio se što je, kako je rekao, "čovek dobio 19 godina zatvora", opsovao je državu i izjurio iz suda. Baba Mirjana smatra da je ovakva kazna velika nepravda.

- Ako ovaj zločin nije za doživotnu robiju, koji jeste? Presuda je ponižavajuća, ovo je bruka - kazala je Mirjana. - Život deteta od 16 godina košta 19 godina zatvora. Ja neću doživeti da izađe, ali ima ko će.

Nakon ovog komentara Petrovići su krenuli kući, kada se Mirjana srušila na pločnik ispred Palate pravde. Ćerka Sanja ju je odmah polivala vodom, pridigli su je na stolicu donetu iz suda, a onda zvali i Hitnu pomoć. Posle nekoliko minuta Mirjana je bila malo bolje, ali se i dalje nekontrolisano tresla.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

ŠEK ŠOKIRAO CEO SVET: Amerikanci neće uzeti zlato na Olimpijskim igrama 2028! Ovi timovi mogu do postolja!