MEŠTANI U STRAHU OD OPASNOG TOVARA: Istraga o burićima sa 24 tone benzil-hlorida, pronađenim krajem decembra na njivi u okolini Žabara

E. H.

14. 01. 2022. u 10:00

OSNOVNI sud u Požarevcu pokrenuo je istragu u slučaju otkrivanja 24 tone benzil-hlorida koji se koristi za proizvodnju droge na jednom imanju u okolini Žabara, o čemu su "Novosti" izvestile 28. decembra.

МЕШТАНИ У СТРАХУ ОД ОПАСНОГ ТОВАРА: Истрага о бурићима са 24 тоне бензил-хлорида, пронађеним крајем децембра на њиви у околини Жабара

Foto Ilustracija MUP

Ove hemikalije nađene su na imanju koje pripada osumnjičenom I. S. (24), protiv kog je podneta krivična prijava zbog sumnje da je počinio krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, za koje je zaprećena kazna od dve do osam godina zatvora.

Prema nezvaničnim saznanjima "Novosti", na ovom imanju nađeno je 118 buradi od po 200 kilograma, u kojima se nalazio benzil-hlorid, proizveden u jednoj beogradskoj firmi, a koji se koristi za proizvodnju sintetičkih droga. Toksikološkom analizom utvrđeno je da u buradima ima i izvesne količine amfetamina. Prilikom saslušanja pred osnovnim tužiocem, u prisustvu dvojice branilaca koje je sam angažovao, osumnjičeni je negirao krivicu, tvrdeći da ne zna otkud burad na njegovom imanju i da on tamo više ne živi.

Meštani sela u kojem je nađena sporna burad nisu bili raspoloženi za priču o ovom slučaju.

- Čujemo da je na tim burićima oznaka firme jednog poznatog čoveka iz Beograda, koji je ranije hapšen zbog droge. Ko zna ko je sve tu umešan i o kolikom novcu je reč. Nama u selu najbolje je da ćutimo i da se ne mešamo, neka pravosuđe radi svoje - rekao nam je jedan meštanin.

O ovom slučaju nije bilo moguće dobiti bilo kakve podatke ni u policiji, ni u pravosuđu, jer je istraga u toku. Jedino što se od nekih pojedinaca moglo čuti, ali samo nezvanično, jeste da im je čudno što ovako veliki slučaj nije poveren Višem javnom tužilaštvu, već je dodeljen nižem, Osnovnom tužilaštvu.

Mladen Nikolić, nekadašnji republički inspektor za proizvodnju i promet psihoaktivnih supstanci, izjavio je juče da zaplenjene supstance nisu opojne droge, ali jesu prekursori od kojih se relativno lako mogu napraviti narkotici. On je objasnio da je benzil-hlorid strogo kontrolisana supstanca, ne proizvodi se i ne uvozi bez dozvole.

- Ovde se pojavljuje supstanca koja se najviše "šetala" u istoriji Srbije. Hemikalije zaplenjene od Milana Zarubice, koji je uhapšen 2003, pre nekoliko godina su uništene. Bile su smeštene u jednom gradu u Zapadnoj Srbiji i koliko znamo, trebalo je da budu uništene.

Takođe su bile deo jednog konkretnog skandala. Gospodin Zarubica je za vreme jednog slobodnog zatvorskog vikenda uhvaćen kako ponovo pravi amfetamin. Još veći problem je bio taj što je uhvaćen sa istim hemikalijama, koje su i sada nađene, a koje su bile smeštene u zgradi SIV 1, u sedištu policije - rekao je Nikolić i naveo da se mora ispitati da li reč o istim hemikalijama koje su zaplenjene prilikom hapšenja Zarubice.

- Te 23-24 tone su dovoljne da se napravi nekih 50 tona spida. Ako računamo 10 evra po gramu, ispada da je ovo zaplena od pola milijarde evra. Te iste hemikalije su nestale iz sedišta policije i, koliko znam, uništene su, a ako nisu uništene moramo se zapitati ko je tu kriv.

SUD ODREDIO PRITVOR DO 30 DANA

POSLE saslušanja osumnjičenog I. S., a na predlog osnovnog tužioca, sudija za prethodni postupak odredio mu je pritvor do 30 dana, kako ne bi ponovio krivično delo za koje se tereti, da ne bi uticao na svedoke i zbog mogućnosti bekstva. Njegov otac je na saslušanju navodno rekao da je buriće u njegov dom doneo izvesni čovek iz Pančeva, čiji identitet ne sme da otkrije, i da je mislio da su to hemikalije za pravljenje sapuna.

ZARUBICA U MAKEDONSKOM ZATVORU

DOKTOR Milan Zarubica trenutno je u zatvoru u Makedoniji, gde je uhapšen 2017. u zajedničkoj akciji srpske i makedonske policije, jer mu je u ilegalnoj laboratoriji pronađeno 300 kilograma droge "kaptagon", koju zovu i "hemijska hrabrost" i "lek džihadista", a koju koriste borci Islamske države. Nekada ugledni doktor iz Zemuna, prvi put je uhapšen 2003. zbog proizvodnje sintetičke droge i osuđen je na 11 godina zatvora.

Kada je, tokom izdržavanja kazne postao "slobodnjak", ispostavilo se da je nastavo da se bavi istim poslom, pa je ponovo uhapšen u maju 2011. Priznao je krivicu i osuđen je na još tri godine zatvora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a