ŠETNJA NA VAGONU BILA KOBNA: Lekari nisu uspeli da spasu dečaka (17) iz sela kod Vranja od posledica strujnog udara na železničkoj stanici

J. STOJKOVIĆ

28. 01. 2022. u 21:30

UPRKOS svim naporima lekara Klinike za dečju hirurgiju UKC Niš, tinejdžer N. V. (17) iz sela Klenike kod Vranja, koga je u četvrtak udarila struja visokog napona kada se popeo na vagon voza na železničkoj stanici u Ristovcu, u petak je podlegao povredama.

ШЕТЊА НА ВАГОНУ БИЛА КОБНА: Лекари нису успели да спасу дечака (17) из села код Врања од последица струјног удара на железничкој станици

Iznad železničke pruge prolazi struja napona 25.000 volti

On je u bolnicu primljen sa opekotinama koje su mu zahvatile više od 70 odsto površine tela. Teško povređenog dečaka ekipa Hitne pomoći najpre je dovezla u vranjski Zdravstveni centar, odakle je hitno prevezen za Niš, gde je primljen u veoma teškom stanju, sa stravičnim opekotinama, koje je zadobio kada se, šetajući krovom vagona, uhvatio za deo pod visokim naponom. Kako saznajemo, dečaku su bile potpuno otkazale bubrežne funkcije i sve vreme je bio priključen na aparat za veštačko disanje.

- Opekotine su opasne po život pogotovo u drugom i trećem danu, ako su duboke i ako su zahvatile krvne sudove onda zna da dođe do silnih tromboza. Uz to, kada izgori ovako velika površina kože, gde se gubi ogromna količina energije, to su ogromna ulazna vrata za infekciju svake vrste - kažu lekari.

Prema rečima Dragane Ilić Marković, sudije Višeg suda u Vranju, policija i dalje radi na slučaju, ali za sada nema nikakvih elemenata krivičnog dela. Ona je ispričala da je mladić u društvu još trojice prijatelja krenuo u šetnju i da se samo on popeo na krov voza. Ona kaže da ne raspolaže informacijom po kojoj je mladić, navodno, pokušao da uradi selfi i da se zbog toga uhvatio za deo pod naponom.

Kako je saopšteno iz "Infrastruktura železnica Srbije", mladić se popeo na vagon kako bi ga drug fotografisao. Tom prilikom on je ušao u strujno kolo kontaktne mreže i doživeo strujni udar. Iz "Železnice" navode da kroz kontaktnu mrežu iznad železničke pruge prolazi struja napona od 25.000 volti i, da bi se dogodio strujni udar, nije potrebno da se dotakne kontaktna mreža, već je dovoljno da se uđe u strujno kolo, koje može da bude udaljeno i po nekoliko metara od mreže.

MLADI ČESTO PRAVE ISTU GREŠKU

TOKOM prošle godine nekoliko mladih je stradalo zbog udara struje kada su se penjali na vagone. U maju je nastradao Bojan Aleksić (20) u Rumi. On se iz nepoznatih razloga popeo na krov voza, a zbog strujnog udara na mestu je ostao mrtav. Petnaestogodišnji dečak preminuo je mesec dana nakon slične nesreće u Šidu, kada su mu posle strujnog udara opekotine zahvatile 60 odsto tela. U ovom sremskom gradu 2018. nastradao je i jedan migrant iz Tunisa, a njegovo telo pronašao je otpravnik vozova na koloseku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)