KRISTINA (16) SE UGUŠILA U SOPSTVENOJ KRVI: Dve godine od smrti maloletnice – zlostavljana mesecima, svekar u pritvoru, svekrva na slobodi

Јелена Илић
Jelena Ilić

30. 11. 2023. u 21:16

Kristina N. (16) preminula je pretposlednjeg dana 2021. godine od posledica brutalnog fizičkog zlostavljana koje je trpela mesecima.

КРИСТИНА (16) СЕ УГУШИЛА У СОПСТВЕНОЈ КРВИ: Две године од смрти малолетнице – злостављана месецима, свекар у притвору, свекрва на слободи

Viši sud Smederevo

Osumnjičeni da su je tukli rukama i nogama, metalnim cevima, gasili cigarete po telu i sekli nožem po grudima, su njeni svekar i svekrva kojima se sudi pred Višim sudom u Smederevu. Svekar je i dalje u pritvoru dok je svekrva na slobodi već godinu dana. Uprkos sumnjama da je devojka pre smrti bila žrtva trgovine ljudima, nema ni istrage niti postupka protiv mogućih krivaca.

Prošle su gotovo dve godine od kada je maloletna Kristina N. (16) umrla ugušivši se sopstvenom krvlju usled posledica višemesečnog batinanja, zbog čega su uhapšeni roditelji njenog supruga. Nevenčani  supružnici, svekar i svekrva, Arben Asanović (33) i Elvira Rahmani (34) terete se za krivično delo nasilje u porodici sa zadesnom smrću. Optužnica je podignuta u maju prošle godine.

Svekrvi pritvor ukinut pre godinu dana

U Višem javnom tužilaštvu u Smederevu nisu mogli da ponude obrazloženje koje smo zatražili zbog čega su se odlučili za ovo krivično delo, a ne za ubistvo.

- Optužnica je podignuta na osnovu pribavljenih dokaza, i po istoj  se vodi postupak pred Višim sudom u Smederevu. S obzirom na to  da je suđenje po optužnici u toku, tužilaštvo ne može davati bilo kakav komentar u vezi postupka i dokaza na osnovu kojih je podignuta optužnica, navodi viši javni tužilac, Ivan Konatar.

Prema informacijama koje smo dobili od tužioca, svekar je i dalje u pritvoru, dok je svekrvi pritvor ukinut rešenjem Apelacionog suda u Beogradu pre godinu dana.

Foto Ilustracija

Kristinu (16) prodali roditelji?

Ono što je frapantno u celoj tragediji jeste sumnja koju niko nije proverio- da li je maloletna devojka iz Beograda u ovu porodicu dospela nakon što su je roditelji prodali zbog dogovorenog braka.

Pokušali smo odgovore da dobijemo u  Ministarstvu za brigu o porodici. Iz ministarstva su nas uputili na nadležne centre za socijalni rad. Kada smo kontaktirali njih, oni su se, pak, pozvali na resorno ministarstvo. Epilog je da odgovor na pitanje da li se vodi bilo kakav postupak zbog moguće trgovine ljudima, niko ne nudi.

Jedino što nam je, nakon šturog pisanog odgovora, potvrdila direktorka Centra za socijalni rad Žabari, Marina Milošević jeste da je osmoro maloletne dece uhapšenog bračnog para, a među njima i šesnaestogodišnji muž preminule devojke, smešteni u hraniteljske porodice. Kod hranitelja je i najmlađe dete koje je optužena svekrva E.R. rodila dok je bila u pritvoru.

U Osnovnom sudu u Smederevskoj Palanci obavešteni smo da je Arbenu Asanoviću ranije izricana mera zabrane prilaska sinu, odnosno suprugu pokojne maloletnice, upravo zbog nasilničkog ponašanja. Da je ova mera poštovana, možda se tragedija mogla izbeći.

 

Tvrdili da je Kristina (16) pala sa merdevina

Podsetimo, policija je 30. decembra 2021.  pozvana jer je, kako su tvrdili svekar i svekrva, Kristina pala s merdevina i stradala. Međutim, ispostavilo se da je umrla od nasilnih povreda. U obdukcionom zapisniku stoji da je "smrt nasilna usled gušenja želudačnim sadržajem kome je prethodilo stanje šoka i gubitak svesti nakon nasilno nanetih povreda na velikoj površini tela". Tužlaštvo tvrdi se da su svekar i svekrva mesecima  mučili i tukli devojku koja je na kraju podlegla torturi i umrla.

Kuća u kojoj je zlostavljana maloletnica / Foto J. I.

Kuća u kojoj je zlostavljana maloletnica

Palanački Centar za socijalni rad: podaci zaštićeni zakonom

 

Centar za socijalni rad u Smederevskoj Palnci i prošle godine odbio je da ponudi odgovore na pitanja Novosti:

„ Obaveštavamo vas da su privatni podaci i podaci koji se odnose na porodične živote određenih lica zakonom zaštićeni i ne mogu biti dostupni javnosti i licima koja nemaju pravo na uvid“- obavešteni smo tada.

Sada čekamo danima na bilo kakava odgovor. Objašnjeno nam je da je to zbog štrajka poštara, iako smo pitanja poslali mejlom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!