ČETIRI GODINE OD MASAKRA U ATINI: DŽoni sa Vračara i Veljko Belivuk pomagali Zviceru da ubije Dedovića i Stamatovića

Z. Uskoković

19. 01. 2024. u 11:36

U poznatom atinskom restoranu 19. januara 2020. godine, oko 18. 30 sati, dogodio se jedan od najkrvavijih sukoba između "škaljarskog" i "kavačkog" klana. Na licu mesta ubijeni su Kotorani i "škaljarci" Igor Dedović i Stevan Stamatović i to pred ženama i decom. Za ovu likvidaciju osumnjičeni su pripadnici suprotstavljenog klana, a, prema obaveštajnim podacima, u zločinu su značajnu ulogu imali Veljko Belivuk i njegovi saradnici, ali i Nikola Vušović, zvani Ludi i Ćopavi Džoni sa Vračara.

ЧЕТИРИ ГОДИНЕ ОД МАСАКРА У АТИНИ: Џони са Врачара и Вељко Беливук помагали Звицеру да убије Дедовића и Стаматовића

Foto: Arhiva Novosti

Tokom porodične večere porodica Dedović i Stamatović, u restoran su upala četvorica maskiranih napadača sa dugim i kratkim cevima. U prvom momentu promašili su sto, a onda su na galeriji ugledali svoje mete. Jedan likvidator je pucao u jednu, a drugi u drugu žrtvu. Očevici su kasnije opisali napadače da su izgledali gotovo kao vojnici, sa crnim pantalonama i šalovima preko lica.

Posle zločina dali su se u beg. Kamere za video-nadzor sa okolnih zgrada snimile su bekstvo počinilaca, a ono što je posebno upalo u oči je činjenica da je jedan od aktera pucnjave - vidno hramao. Kasnije se nagađalo da je reč o Vušoviću, bliskom saradniku Radoja Zvicera, koji je zbog ranijeg ranjavanja imao problema sa nogom i nije normalno hodao.

Pored Vušovića, kao direktni izvršioci pominjali su se i Ljubomir Lainović, Milinko Brašnjević i Marko Petković. O ovoj likvidaciji se kasnije pričalo i tokom suđenja pripadnicima kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Mnogo detalja izneli su okrivljeni saradnici, poput Srđana Lalića i Nikole Spasojevića, koji su naveli da se u to vreme u Atini nalazio i Belivuk, koji je išao da traži Dedovića i Stamatovića.

- Jednog dana je došao sav sretan i rekao da je "ubo iglu u plastu sena", jer je uspeo da vidi ovu dvojicu u jednom tržnom centru - ispričao je Spasojević. - Pre toga sam i ja išao da ih tražim, ali sam imao manje sreće od njih.

U dokazima, koje je prikupilo Javno tužilaštvo za organizovnai kriminal (JTOK) krije se i "Skaj" prepiska između članova "kavačkog klana" u kojoj se navodi i ko je i sa koliko novca finansirao dvostruku likvidaciju u Atini, ali i šest meseci kasnije na Krfu kada su ubijeni "škaljarci" Alan Kožar i Damir Hadžić. U tim transkriptima je navedeno da su pare dali Darko Šarić, Radoje Zvicer i njegov rođak Nikola Spasojević.

- Prema prikupljenim dokazima, Zvicer je "iskeširao" milion, Šarić 750.000, a Spasojević 250.000 evra - navodi naš izvor.

Brutalnom razračunavanju u Grčkoj prethodila je surova likvidacija visokorangiranog kavčanina Vladimira Roganovića u Beču decembra 2018. godine, ali i pokušaj Zvicerovog ubistva u Kijevu krajem maja 2020. U optužnici protiv Belivukovog kriminalnog ganga pominje se, pored ostalih žrtava, i ubistvo "pink pantera Nišlije Milana Ljepoje, za koga je Zvicer smatrao da je pronašao ekipu koja će da ga ubije.

Zločin u atinskom restoranu još nije rasvetljen, ali grčki istražitelji intenzivno sarađuju sa našim i crnogorskim pravosudnim organima, kako bi osumnjičene što pre priveli pravdi. Inače, veruje se da je jedan od direktnih likvidatora Ljubomir Lainović - ubijen ubrzo posle masakra. O tome se, takođe, govorilo na suđenju Belivukovoj ekipi.

Navodno, tražio je više para, a i javno je govorio ko je sve učestvovao u pripremi tog zločina. Prema istim informacijama, ubijen je na teritoriji Kosova i Metohije i - zakopan.

VRAČARCI


PRIPREMNO ročište kriminalnoj grupi nazvanoj "vračarci" biće nastavljeno 5. i 6 februara ove godine, kada bi advokati optuženih trebalo da iznesu svoje dokazne predloge i eventualno daju imena svedoka, čije bi izjave išle u korist njihovih branjenika. Ove nedelje pročitana je optužnica Javnog tužilaštva za organizovani kriminal (JTOK), na kojoj je 38 imena, od kojih su 20 u pritvoru, dok su ostali u bekstvu ili po evropskim zatvorima. Terete se za tri ubistva i pet pokušaja ubistva. Kao vođe su označeni Nikola Vušović i Uroš Piperski. 

ATINSKA ISTRAGA


KAKO "Novosti" saznaju, u toku je prevod dokumentacije sa srpskog na grčki i obrnuto, kako bi tri zemlje, koje sarađuju u istrazi ubistva Igora Dedovića i Stevana Stamatovića, mogle da ceo slučaj pomere sa mrtve tačke. Naš izvor navodi i da nije reč samo o zločinu u Atini, već i onom počinjenom na ostrvu Krf.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić