HRVATSKA ĆE SE PRAVITI DA JE BRANKO TUNIĆ NESTAO: Advokat Aleksandar Cvejić o presudi za ratni zločin u zagrebačkom Rakitju

S. J. M.

13. 05. 2024. u 17:22

OSUĐUJUĆA presuda Branku Tuniću za ratni zločin nad zarobljenim vojnicima JNA u zagrebačkom logoru Rakitje u septembru 1991. godine je dobra, a i kazna od 8 godina zatvora je odgovarajuća, ako se uzme u obzir da je izbačeno ubistvo Marka Utržana iz Kikinde.

ХРВАТСКА ЋЕ СЕ ПРАВИТИ ДА ЈЕ БРАНКО ТУНИЋ НЕСТАО: Адвокат Александар Цвејић о пресуди за ратни злочин у загребачком Ракитју

Foto Arhiva Novosti

Ovo je gostujući u podkastu "Novosti" - "Priče iz hronike" kazao advokat Aleksandar Cvejić, punomoćnik jednog od oštećenih tadašnjih vojnika. On navodi da je srpski sud za ratne zločine prihvatio presudu Vrhovnog suda Hrvatske, kojom je Tunić 2001. godine pravosnažno oslobođen za ubistvo Marka Utržana uz navode da ga je počinio u nužnoj odbrani.

- Tumačenje je da se ne može dva puta suditi u sistemu pod istom jurisdikcijom, a to znači da mu se ne može ponovo suditi u Hrvatskoj ali može u Srbiji. Tu doktrinu primenjuje američko pravosuđe. Amerikanci i dan danas traže našeg Miladina Kovačevića, koji je u Srbiji osuđen, jer je pretukao finansijera Hilari Klinton i oni tu presudu ne priznaju - kaže Cvejić. - Međutim, Veće suda u Beogradu je ipak prihvatilo da se Tuniću ovde ne može suditi, iako je postupak u Hrvatskoj fingiran. On ne služi na čast državi koja sebe smatra pravnom. Neviđeno je da je presuda data na stranu i po, od čega je četiri petine opis i oni smatraju da su time rešili slučaj. Mi smo na ovom suđenju za ratni zločin koristili dokaze, koje su oni tada prikupili i iz tih dokaza izmisliti presudu prema kojoj je Tunić bio napadnut je prosto nenormalno.

Cvejić ukazuje da je postupak u Srbiji protiv Tunića vođen uz opstrukciju Hrvatske.

- Hrvati su sve radili da sabotiraju ovaj postupak, nisu postupali po zamolnicama naših organa, dok mi postupamo po njihovim i to je jednostranost koja mora biti ukinuta - kaže Cvejić. - Mi smo se nekako navikli da se u Srbiji sudi samo Srbima i kada se pojavi neko ko nije Srbin, zapanjimo se, posebno kada bude osuđen. Ranije su takvi puštani, da ne pominjem Purdu, a najviši državni funkcioneri su se direktno mešali u postupke. Kada je bio predsednik Boris Tadić se direktno mešao u postupak na Ovčari i kada je Tihomir Purda hapšen i suđen. Veća za ratne zločine su bila sklona da ta mešanja sa zadovoljstvom prihvate i da oslobađaju optužene ili da ne vode postupke. Od nekog doba se ta praksa prilično promenila i mi danas možemo da očekujemo i nove postupke za ratne zločine u Hrvatskoj, a čini mi se i u Sloveniji, koja ne slučajno reaguje i na obraćanje našeg predsednika u UN, jer znaju da se za neke događaje kod njih, gde su počinjeni zločini nad vojnicima JNA, vode istrage.

Branko Tunić je u Srbiji osuđen u odsustvu, a Cvejić kaže da će biti prilično problematično da on ne bude izručen, ako se negde pojavi.

- Ipak ako nas je ičemu istorija naučila, to je da su države vrlo sklone da ne postupaju po zahtevima Srbije za izručenje za teške ratne zločine, jer te ljude štite velike sile. Takvi su primeri Haradinaja, Ejupa Ganića - kaže Cvejić. - Tunić uživa zaštitu određenih službi Hrvatske, ali ga ne čuvaju oni zbog njega, već štite svoje visokoprofilne vojno-policijske kadrove. Da se primeni haško pravilo komandne odgovornosti, za ove zločine u Rakitju bi direktno odgovarali Josip Lucić, tadašnji načelnik Generalštaba Hrvatske vojske, general Marijan Mareković, čak i Ante Gotovina, koji je bio tu.

Cvejić naglašava da Hrvatska neće dati Tunića ili će se praviti da ga nema, da je nestao, jer Rakitje nije jedini logor u Zagrebu:

- Bila su još tri logora Kristinec, Selsaka i Vlaška. Četiri logora u glavnom gradu države je prilično neuobičajeno čak i za državu, koja od ranije baštini tradiciju logora. Bilo je još logora u Hrvatskoj, ali to je godinama kod nas bila tabu tema. Više nije i očekujem da će da se otvori još postupaka za zločine nad Srbima.

Naš sagovornik ukazuje i da predmet za ratni zločin nad civilima na Petrovačkoj cesti i kod Svodne stoji već godinu i po dana u Sudu za ratne zločine u Beogradu, jer se vanpretresno veće ponaša na način koji deluje da je Veće nekog hrvatskog suda, a ne Republike Srbije.

- Kada imate pismeno obaveštenje da Hrvatska neće da sarađuje, nema potrebe da vi od njih 15 puta tražite informacije o dostavljanju poziva okrivljenima - navodi advokat Cvejić. - Postupak mora da ide, jer je "Petrovačka cesta" možda i gori zločin od Rakitja, jer je sistemski isplaniran i sproveden. U Rakitju možete možda da govorite i da se jedna osoba sa "dna kace" ponašala divljački prema zarobljenicima, a "Petrovačku cestu" nisu radili pijani regruti, koji su se skupili ispred prodavnice, pa prebili ili ubili nekoga, već školovani piloti poštujući kompletan lanac komandovanja, koji ide do ministra vojnog i vrhovnog komadanta. Oni su sproveli raketiranje i mitraljiranje civilne kolone u kojoj nije bilo ni jednog vojnika ili vojnog vozila. To je bila svesna poruka "ispraćamo vas ovako sada i da se više nikada ne vratite, iako preživite". Ovo je bila jedna od radnji kojom je sprovođen genocid nad Srbima u Hrvatskoj u akciji Oluja. Pobiti što više civili i uterati strah u kosti da se više nikada ne vrate. Za to se pobrinula ekipa pilota sa Petrovačke ceste.

ĆUTE O SVOJIM ZLOČINIMA

ADVOKAT Aleksandar Cvejić kaže da je Tunić osim ubistva Marka Utržana u logoru Rakitje osuđen za klasičan asortiman mučenja.

- Kod njega se videlo sadističko uživanje u tome, gašenje cigareta po telima, uriniranje po zatvorenicima, udaranje kundacima, razna ponižavanja. Ali, vi u Hrvatskoj danas nećete naći iole pristojan medij, koji će o tome da priča i piše. Cenzura i autocenzura koja tamo postoji je neviđena u Evropi.

Priče iz hronike

PODKAST "Novosti" - "Priče iz hronike" možete gledati svakog petka u 20 časova na video-platformi sajta "Novosti" i na jutjub-kanalu "Novosti". Najzanimljivije isečke iz razgovora možete videti i na našim društvenim mrežama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)