EKSTRADICIJA ZVICEROVOG KUMA IZ HRVATSKE PITANJE DANA: Zdravković ulaže žalbu na sudsku odluku, ne želi u Srbiju

J.D.Lj.

13. 10. 2024. u 17:26

HAPŠENjE Milovana Zdravkovića zvanog Teg (45), članu takozvanog kavačkog klana i kuma Radoja Zvicera, kojem je Županijski sud u Velikoj Gorici po zahtevu Srbije pre nekoliko dana odredio ekstradicioni pritvor, izazvalo je veliku pažnju domaće, ali i strane javnosti. Njegovo izručenje srpskim vlastima je pitanje vremena, s obzirom da pre toga, moraju biti ispoštovane brojne procesno-pravne procedure.

ЕКСТРАДИЦИЈА ЗВИЦЕРОВОГ КУМА ИЗ ХРВАТСКЕ ПИТАЊЕ ДАНА: Здравковић улаже жалбу на судску одлуку, не жели у Србију

Foto: Printscreen

Prema nezvaničnim informacijama, Zdravković koji se trenutno nalazi u pritvoru u Hrvatskoj, nezadovoljan je odlukom suda o njegovom izručenju i spreman je da, preko svog advokata, uloži žalbu na pomenuto rešenje.

Osim toga, ne postoji i vremenski određeni rok za njegovo izručenje. Iako ga srpska policija potražuje zbog više ozbiljnih i teških krivičnih dela, o njegovom izručenju pošto bude obavešteno Ministarstvo pravde, isto mora hrvatskim vlastima proslediti i zvaničan dokument o predaji Zdravkovića Srbiji.

Takođe, ne treba zaboraviti da zakon nalaže i da nečija ekstradicija može biti dovedena u pitanje ukoliko taj neko eventualno, zatraži azil od druge države, a pre svega ako smatra da u zemlji, konkretno u Srbiji, neće imati pravično suđenje, da može doživeti bilo kakvu vrstu torture i povredu ljudskih prava ili da mu život može biti ugrožen.

MUP CG

Radoje Zvicer

Podsetimo, Zdravković je u Hrvatsku isporučen iz Španije, gde je uhapšen pre oko mesec dana. Hrvatskoj koja je za njim bila raspisala poternicu, isporučen je pre desetak dana, gde je i osuđen zbog posedovanja falsifikovanih dokumenata, konkretno pasoša na ime Neven Ajdinović. On je u petak pred Opštinskim sudom u Zagrebu u potpunosti priznao delo koje mu se stavlja na teret i osuđen je na uslovnu i novčanu kaznu.

Ovim je završen slučaj koje su hrvatske vlasti vodile protiv njega. Ali, ne zadugo, jer je ubrzo ponovo uhapšen, ali sada zbog poternice koju je za njim raspiasala Srbija. 

Naime, kako je pojasnio Ivica Dačić, srpski ministar policije, Zdravkovićeva uloga, kao visoko pozicioniranog člana "kavačkog klana" ogledala se u finansiranju logistike, plaćanju za rentiranje stanova, angažovanju lica za opservaciju. 

Viši sud u Beogradu - Posebno odeljenje za borbu protiv organizovanog kriminala, Zvicerovom kumu na teret stavlja proizvodnju i promet narkotika, kao i udruživanje radi vršenja krivičnih dela i teško ubistvo.

NA TERET 4 UBISTVA

IZ MUP Srbije saopšteno je da je Milovan Zdravković osumnjičen zbog više teških dela:

- Tereti se da je kao član organizovane kriminalne grupe Radoja Zvicera, Darka Šarića i Veljka Belivuka, učestvovao u planiranju i pripremanju teškog ubistva, izvršenog 19. januara 2020. godine u Atini - navode iz MUP. - Tada su lišeni života Stevan Stamatović i Igor Dedović. Tereti se i za teško ubistvo 23.jula 2020. na Krfu, kada su ubijeni Alan Kožar i Damir Hadžić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OSVOJIO JE ONO ŠTO JE NAJVIŠE ŽELEO: Federer u Šangaju, da li će gledati Novakov meč? (VIDEO)