"ĆURUVIJA" IZ POČETKA ZBOG GREŠAKA U PRESUDI: Predmet vraćen na ponovno suđenje

S. J. M.

07. 09. 2020. u 22:13

APELACIONI sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom su Radomir Marković, Milan Radonjić, Ratko Romić i Miroslav Kurak osuđeni za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine. Ovaj sud vratio je predmet na ponovno suđenje u Specijalni sud kako bi se otklonili nedostaci, a dokazi bili na pravilan način analizirani.

ЋУРУВИЈА ИЗ ПОЧЕТКА ЗБОГ ГРЕШАКА У ПРЕСУДИ: Предмет враћен на поновно суђење

Foto P.Mitić

Bivši šef DB Radomir Marković ovom, sada ukinutom, presudom bio je osuđen na 30 godina zatvora za podstrekavanje na ubistvo vlasnika "Nedeljnog telegrafa", a na istu kaznu za saizvršilaštvo u ubistvu osuđen je službenik DB Milan Radonjić. Pripadnici ove službe Romić i Kurak, zbog saizvršilaštva u ubistvu, osuđeni su na po 20 godina zatvora.

Apelacioni sud je utvrdio i da je presuda nerazumljiva, da su navedena objašnjenja u njoj potpuno nejasna i u znatnoj meri protivrečna, zbog čega nije moguće ispitati zakonitost i pravilnost te presude.

Navode da je prvostepeni sud prekoračio optužbu tako što je presudom u slučaj uveo N. N. lice kao direktnog izvršioca, a optuženima dodao da su počinili neke radnje koje nisu navedene u optužnici. Time je, zaključuje se u odluci Apelacionog sud, izmenio činjenično stanje i na taj način su okrivljeni proglašeni krivim za nove radnje za koje nisu optuženi i za koje u toku postupka nisu izvođeni dokazi. Inače, prema ukinutoj presudi, Ćuruviju je ubila N. N. osoba, a pripadnici DB su za to "pripremili teren".

Foto A.Stanković

Ratko Romić i Milan Radonjić

U obrazloženju Apelacije navodi se ukazano je i da se u presudi ne navodi nijedan dokaz na osnovu kog je prvostepeni sud bez dileme utvrdio prisustvo još jedne osobe na mestu ubistva, i to baš neposrednog izvršioca. Nema ni dokaza na osnovu kojih se može utvrditi da je to N. N. lice sa Radonjićem, Romićem i Kurakom postiglo dogovor o ubistvu Ćuruvije.

Takođe, u obrazloženju Apelacionog suda se kaže da je uvođenjem N. N. lica na više mesta u presudi ona učinjena nerazumljivom, jer je nejasno da li se u konkretnom slučaju radi o jednom ili je reč o više N. N. lica.

Foto AP/Fejsbuk

Rade Marković, Miroslav Kurak

Zatim, nije uopšte navedeno na koji način su Kurak i Romić omogućili N. N. licu da ubije Ćuruviju i time postali saizvršioci. Nejasno je gde su se u momentu izvršenja krivičnog dela oni nalazili i da li su bili zajedno ili su bili razdvojeni.

RUŽIĆ: OČEKUJEMO DA IH OPETOSUDE

ZASTUPNIK porodice Ćuruvija Slobodan Ružić nam je rekao da su očekivali da Apelacioni sud potvrdi prvostepenu presudu:

- Ipak, nastavljamo da se sudimo, ali verujem da ponovljeni postupak neće dugo trajati. U presudi je uvedeno N. N. lice koje je pucalo, jer očigledno nisu imali dovoljno dokaza da je to učinio Kurak. Verujem da će Specijalni sud ispraviti greške i da će ih ponovo osuditi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (3)

EGZOTIČNA PONUDA KOJU NE SMETE PROPUSTITI! Odmor iz snova, već od 407evra po osobi! Putuje se samo 2 SATA!