KOSOVSKI KRST SVEDOK NAŠEG TRAJANJA : U Matici srpskoj otvorena izložba slika umetnice iz Gračanice Maje Todić Milankovi

Jovanka SIMIĆ

18. 07. 2024. u 17:03

NA svojoj dugo čekanoj prvoj samostalnoj izložbi u Matici srpskoj u Novom Sadu, otvorenoj juče u našem najstarijem hramu knjige,kulture i nauke, umetnica iz Gračanice Maja Todić Milanković predstavila se sa 17 slika prožetih motivima freski, a pod zajedničkim nazivom „Identiteti“.

КОСОВСКИ КРСТ СВЕДОК НАШЕГ ТРАЈАЊА : У Матици српској отворена изложба слика уметнице из Грачанице Маје Тодић Миланкови

foto Branko Lučić

Postavku koju karakterišu motivi freski sa Kosova i Metohije, upriličili su Matičin Kosovsko- metohijski odbor i Dom kulture “Gračanica.” Prva slika iz ovog ciklusa nastala je 2015.godine povodom sedam vekova Gračanice ,a poslednja sedam godina docnije.

-Za mene nema veće radosti od one da stvaram u okruženju iz kog potičem.Zavičaj mi daje naročitu inspiraciju – rekla je juče u kratkom telefonskom razgovoru za „Novosti“ mlada slikarka ne skrivajući dvostruku radost – konačno prisustvo njenih dela u Matici i činjenicu da će u septembru prvi put postati majka što je i bio presudan,kako kaže, „veoma opravdan razlog“ njenog odsustva sa jučerašnjeg otvaranja izložbe.

A na svečanosti koju je u Matičinom foajeu vodila dr Aleksandra Novakov,sekretar Kosovsko-metohijskog odbora, sve je bilo onako kako je Maja i priželjkivala. Kraj centralne slike „Gračanica“ dr Jelena Veslinov,upravnik poslova Matice srpske,kazivala je čuvene stihove Desanke Maksimović:“ Gračanice, kad bar ne bi bila od kamena,kad bi se mogla na nebesa vazneti,kao Bogorodice Mileševe i Sopoćana, da druga ruka kraj tebe travu ne plevi,da ti vrane ne hodaju po paperti…”

Dirnule su ove rime vidljivo i duboko sve prisutne, baš kao i pesma o caru Lazaru učenice novosadske Muzičke škole „Isidor Bajić“ Simone Novakov,čiji je zvonak glas setno dodirivao visoke svodove Matičinog zdanja.

Potom je predsednik Matice prof.dr Dragan Stanić naglasio da je posvećenost članova radu Kosovsko-metohijskog odbora jedini način da Matica doprinese da se Gračanica i celo Kosovo i Metohija „vazdignu u nebesa i da budu uvek u našim srcima“.

- To je najsigurniji put spasenja koji možemo da zamislimo u ovom trenutku,a šta će kasnije biti, to ćemo tek videti, ako ne mi, a ono potomci naši.Na nama je da činimo da ta duhovna suština Kosmeta bude sačuvana,a jedan od načina je i ova izložba - rekao je Stanić.

O umetničkom rukopisu Maje Todić Milanković pomoćnik upravnika u Galeriji Matice srpske Danilo Vuksanović,rekao je da se njen rad indirektno nastavlja na slikarska dostignuća Aleksandra Tomaševića ili Lazara Vozarevića,te da je iskustvo posmatranja srpske umetnosti koristio i čuveni Petar Lubarda.

- Majino slikarstvo zapravo je likovna posveta Zavetu kosovskog nebeskog venca koji bdi nad našim grešnim dušama opominjući nas na ovozemaljsku muku i radost uz čvrsto postavljen,visoko uzdignuti krst čija nesaglediva senka opisuje naše trajanje - rekao je Vuksanović .

Maja Todić Milanković rođena je 1989. u Prištini, a diplomirala je na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, odsek slikarstvo, gde je danas stručni saradnik u nastavi. Izlagala je devet puta samostalno i učestvovala na više od dvadeset kolektivnih izložbi.

Učestvovala u živopisanju (seko tehnika) crkve Svete Velikovmučenice Ekaterine u Bresju (Kosovo Polje), priprate manastira Svetog Dimitrija u Sušici i brojnih crkava u okolini Kruševca. Ilustratrovala je i uređivala dečiji školski časopis na KiM „Naše polje”.

Basara,Milena,Maja...

VEĆ treću godinu Kosovsko -metohijski odbor Matice srpske u Novom Sadu priređuje povodom Vidovdana umetničku izložbu. Najpre su prikazani izabrani radovi akademika Svetomira Arsića Basare,lane su izložene slike „Večni zabitje “ Milene Cvetković,a ove godine je to izložba „Identiteti“Maje Todić Milanković koja će trajati do 28.jula.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A DVA DANA POSLE TRAGEDIJE... Neverovatan spisak! Međunarodni olimpijski komitet objavio ko od Rusa može na Igre Pariz 2024