I DEMONI UMEJU DA VOLE: Metju Gud, zvezda serija "Dauntonska opatija", "Kruna" i "Otkriće veštica" o tome kako mu je vampir promenio život

NIKOLA DRAŽOVIĆ

05. 02. 2023. u 18:00

UZDAHE nežnijeg pola britanski glumac Metju Gud izmamio je još davne 2004. ulogom Bena Koldera u romantičnoj komediji "Ljubav u bekstvu", u kojoj mu je partnerka bila Mendi Mur.

И ДЕМОНИ УМЕЈУ ДА ВОЛЕ: Метју Гуд, звезда серија Даунтонска опатија, Круна и Откриће вештица о томе како му је вампир променио живот

Foto: Foks/Promo

Sa Ejmi Adams potvrdio je status miljenika žena u novoj ljubavnoj priči "Prestupna godina", a zatim su usledile role u "Dauntaunskoj opatiji", "Kruni" "Dobroj ženi" i seriji "Otkriće veštica", u kojoj ga već treću sezonu gledamo kao milenijum i po starog vampira Metjua Klermonta na kanalu Foks lajf (radnim danima u 21.00), a zahvaljujući kojoj ženski uzdasi za ovim Britancem još ne jenjavaju, iako je prošlo tačno dve decenije otkako je prvi put stupio pred kamere.

U ekskluzivnom intervjuu, za "TV novosti", Metju otkriva šta nam donosi novi ciklus popularne serije, koliko sebe prepoznaje u svom imenjaku, i razrešava jednu od najvećih TV misterija savremene televizije - zašto žene vole vampire?

 - Mislim da žene u stvari ne mogu da odole tom konceptu "lošeg momka", a vampiri, pogotovo ovi koje gledamo na malim ekranima tokom poslednjih godina, možda su i najuglađenija sorta tih loših momaka. A u stvari je, kad malo razmislite, i najopasnija. Dok vam ove ostale barabe samo figurativno "piju krv", vampir će vam je i doslovno popiti - uz smeh započinje razgovor za TV Novosti glumac koji u aprilu slavi 45. rođendan, a iz srećnog braka sa dugogodišnjom devojkom Sofi Dajmok, koju je oženio 2014, ima dva sina i ćerku. Metju je, kako i sam priznaje, već imao dodira sa kostimiranim serijama, ali je "Otkriće veštica" njegov prvi kontakt sa natprirodnim.

Foto: Foks/Promo

 - Kada sam dobio ponudu za ovu seriju, već sam bio prilično "zagoreo" u želji za nekim takvim projektom. Kao što znate, filmovi o Hariju Poteru su prilično dugo "drmali" svetom kinematografije. Nekako sam stekao utisak da me producenti izbegavaju, jer je većina mojih kolega imala neku, pa makar i epizodnu ulogu u Hari Poter serijalu, ili nekom sličnom projektu. Zaista ih je bilo mnogo prethodnih godina. I tada je usledio poziv za "Otkriće veštica". Mnogo sam se obradovao što ću napokon doživeti novo profesionalno iskustvo. Ovaj žanr glumcu nudi potpuno novi prostor za umetnički izraz i to je nešto što me je najviše privuklo seriji - otkriva Gud, dodajući da mu se "Otkriće veštica" dopada i zbog toga što je scenario, osim na romanima Debore Harknes, utemeljen i na veoma detaljnom radu mnogobrojnih istoričara koji su radili na seriji.

 - Radnja je verno preslikala sve ono što su čitaoci mogli da pronađu u knjizi, ali su istoričari angažovani na scenariju dali višeslojnost priči, tako da to nije više samo ljubavna priča veštice i vampira, već čitava jedna saga natprirodnog koja nas vodi napred i nazad kroz vekove. Za one koji vole ovakvu tematiku "Otkriće veštica" zaista je kvalitetan izvor podataka o svetu svih tih paranormalnih bića - demona, veštica, vampira - smatra Metju, otkrivši da mu je izuzetno prijala saradnja sa glavnom glumicom Terezom Palmer koja glumi Dajanu Bišop.

Foto: Foks/Promo

 - Dopada mi se to što se ljubavna priča naših junaka odvija polako kroz sezone. Nije buknula, već lagano, ali intenzivno tinja. Uvek verujem da ljubav treba "trčati" na duge staze. Da bi opstala i bila velika, ona mora biti maraton. Ljubavi koje brzo planu, brzo se i ugase - ističe glumac ovenčan nominacijom za nagradu Emi, i to za svoju ulogu Tomija Armstronga Džonsa u seriji "Kruna".

Verujem da ljubav treba "trčati" na duge staze. Da bi opstala i bila velika, ona mora biti maraton. Ljubavi koje brzo planu, brzo se i ugase

 - Bila je to jedna od tih neočekivanih situacija koje dođu nenadano i buknu poput plamena šibice. Nominacija za Emi velika je nagrada za svakog glumca. Ponosan sam na ulogu Tomija i nominaciju koju sam dobio. Pre svega, zbog toga što je nisam očekivao. Sećam se da sam se u tom trenutku osećao kao davno svršeni diplomac nekog fakulteta kom je diploma stigla na adresu sa zakašnjenjem od 10 godina. Do tada sam već naučio da uživam u onome čime se bavim, a manje da očekujem priznanja i nagrade za uloge. Lepo je biti na listi, ali prilično sam skroman po tom pitanju - otkriva Gud koji u karijeri ima i uloge sa zvezdama poput Benedikta Kamberbača, Marka Harmona i mnogih drugih. A šta mu je bio najveći izazov u roli Metjua Klermonta?

 - Uvek je lik koji tumačite glavni razlog zbog kog prihvatate neki projekta. Metju je "koža" koju dosad nikada nisam nosio. Demon kog progone njegovi lični unutrašnji demoni. Dopada mi se to što se ovaj karakter postepeno razvijao iz sezone u sezonu. Od negativca mračne prošlosti do gotovo čoveka koji sebi može da prizna da je zaljubljen i rastrzan svojom prirodom i tim zrnom ljudskosti koje još živi u njemu. Kada sam čitao roman, najviše me je dirnula ljubavna priča Metjua i Dajane. Iako su oni vampir i veštica, to je, ipak, priča o ljubavi dvoje ljudi. Ludo sam se zabavio istražujući njihov odnos - iskren je glumac, dodajući da sa svojim junakom ima samo jednu zajedničku stvar.

Foto: Foks/Promo

 - To je ljubav prema vinu (smeh). Veliki sam ljubitelj vina, a kada sam pročitao to da je Metju jedan od najvećih živih enologa, i da u svom podrumu ima kolekciju vina na kojoj bi mu pozavideo svaki restoran na svetu, oduševio sam se. To me je još više zbližilo sa njim - kaže Gud, i otkriva koje su mu scene bile najteže.

 - Nisam stidljiv, i obično nemam problema sa tim, ali zbog nečega su mi ljubavne scene, odnosno one u kojima Dajana i Metju vode ljubav, bile najizazovnije. Bio sam zbunjen dok smo ih snimali. Osećao sam se veoma neprijatno. Kao da dvoje zaljubljenih plešu tango, a jedno od njih ne zna korake. Jedva sam čekao da završimo sa tim kadrovima. Neću vas lagati, bio sam užasnut kada je trebalo da odvedem vešticu u krevet (smeh).

Metju je "koža" koju dosad nikada nisam nosio, demon koga muče njegovi lični unutrašnji demoni, negativac mračne prošlosti, ali i gotovo čovek koji sebi priznaje da je zaljubljen i rastrzan svojom prirodom i zrnom ljudskosti koje još živi u njemu

Gledaoci, ipak, vole hemiju koju su Metju i Tereza ostvarili u njihovim rolama. Zato nas je zanimalo kako se ljubav može odglumiti tako da publika poveruje u nju.

- Neophodno je da postoji neka "tačka spajanja" između vas i partnerke na setu. Možda će vas to razočarati, ali te scene se u pogledu struke snimaju veoma rutinski. To je jednostavno tekst koji izgovarate. Ono što doprinosi toj hemiji jeste odnos koji izgradite sa partnerom. Tereza je Australijanka, ja Britanac. Čovek bi rekao da nemamo mnogo toga zajedničkog. Međutim, u većini slučajeva naša zajednička snimanja počinju tako što se prvo dobro ismejemo. To, naravno, nervira produkciju i ostatak ekipe na setu, jer je vreme novac, ali zbog nečega kada god vidimo jedno drugo, ne možemo da izgovaramo tekst bez mnogo smeha. Međutim, ono što je bilo presudno da se sjajno povežem sa Terezom je to što smo oboje roditelji. A kada imate decu, zajedničke teme za razgovor se same nameću. Uvek prvo izogovaramo naše anđele, pa se bacimo na posao. Jedno drugom smo poput terapeuta - uz smeh završava razgovor Metju.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

FEDERER I NADAL NE VERUJU: Evo šta je Novak Đoković upravo uradio