UROŠ I VESNA SPREMNI ZA NOVO POGLAVLJE: Druga sezona "Azbuke našeg života" premijerno na Sarajevo film festivalu

NIKOLA DRAŽOVIĆ

05. 08. 2023. u 20:00

JEDNA od šest serija, i jedna od tri iz Srbije koje će ove godine na 29. Sarajevo film festivalu, koji se održava od 11. do 18. avgusta, imati ekskluzivnu pretpremijeru u okviru programa "Pretpremijere serije" jeste i druga sezona drame sa elementima trilera "Azbuka našeg života", kreatorke i rediteljke Jelene Bajić Jočić, realizovane u saradnji produkcijske kuće "Kontrast Studios" i "Telekoma Srbija".

УРОШ И ВЕСНА СПРЕМНИ ЗА НОВО ПОГЛАВЉЕ: Друга сезона Азбуке нашег живота премијерно на Сарајево филм фестивалу

Isidora Simijonović i Jadran Malkovič, Foto Marko Todorović/Kontrast

Posle velikog uspeha prvog ciklusa, ovaj popularni TV projekat, zasnovan na romanima Mirjane Bobić Mojsilović, dobija svoj nastavak i novih jedanaest epizoda, koje će se emitovati krajem godine, a učešće na prestižnom regionalnom filmskom festivalu još jedno je priznanje za "Azbuku", kao i za domaću produkciju.

- Veoma se radujemo učešću na Sarajevo film festivalu jer je to prilika da se pre premijernog televizijskog emitovanja serije sretnemo sa publikom, kolegama i ljubiteljima filmske umetnosti, da razmenimo energije, predstavimo nastavak naše priče, kao i da publici koja je zavolela naše junake delimično otvorimo vrata uzbudljivih sudbina poznatih ali i novih likova - poručuje za "TV novosti" Jelena Bajić Jočić, dodajući da je Sarajevo film festival izrastao u jedan od najznačajnijih festivala u regionu, te predstavlja i važno mesto okupljanja filmskih stvaraoca, producenata, distributera, kao i medija iz celog regiona.

- U svakom poslu, a posebno u našem, regionalno i međunarodno povezivanje je od velikog značaja - smatra rediteljka "Azbuke" koja je sa prvom sezonom, zahvaljujući originalnom i inovativnom pristupu u umetničkoj naraciji i rediteljskom postupku, izazvala odlične reakcije publike i javnosti, kao i stručne kritike.

Aleksandra Janković i Radivoje Raša Bukvić, Foto Marko Todorović/Kontrast

A šta nam donosi nastavak?

- Baš kao i u realnom životu, i naši junaci plove iz jedne etape života u drugu. Prva sezona je jedno poglavlje života Vesne I Uroša, dok druga donosi promene u atmosferi, priči, naraciji, donosi promene u njihovim odnosima, buđenja, sazrevanja, ali i nove padove, potonuća i stranputice, kao i neka nova iskustva, doživljaje i emocije. Bavimo se nekim značajnim temama, preispitujemo ih i pokušavamo da otkrijemo uzroke i posledice.

Jedna od značajnih tema u novim epizodama "Azbuke" je pitanje partnerskog zlostavljanja koje može da se dogodi svakome, neočekivano i neprimetno - ističe rediteljka, dodajući da su glavni junaci, Uroš i Vesna, naizgled razdvojeni, ali u stvarnosti zauvek povezani prošlošću i životom koji su stvarali godinama.

- Oboje se susreću sa ozbiljnim problemima i izazovima, i potvrđuje im se misao da nikada nisu ni prestajali da imaju jedno drugo. Uprkos svemu, njihovo prijateljstvo i bliskost nikada nisu ni bili izgubljeni. To je najvažnija poruka druge sezone - smatra Jelena Bajić Jočić.

U drugoj sezoni "Azbuke našeg života", u živote glavnih likova vraćamo se nekoliko meseci kasnije. Središte priče i dalje zauzimaju Vesna i Uroš Popović. Njihovi putevi naizgled se razilaze. Dok Uroš sa Anom gradi novi život, Vesna nastavlja sama i donosi odluku da se posveti sebi i svom poslu, pronalazeći radost i svoju svrhu u tome.

Iznenada, i jedno i drugo se suočavaju sa okolnostima koje će trajno uzdrmati ovaj novonastali životni balans. Uporedo sa njihovim, plete se i niz paralelnih priča i epizoda koje će gledaocima doneti sve što je svojstveno ovoj modernoj bajci - životne trenutke pune iskrene emocije, uz preplitanje pitkog, inteligentnog humora i teških dramskih momenata. Ono što će publiku ipak iznenaditi jesu trenuci zapleta u vidu napetog trilera, u kojima će sudbine likova visiti o koncu. Kroz dinamičnu radnju i prepoznatljivu naraciju koja obogaćuje dramu ličnim doživljajima likova, nove epizode donose nam nastavak iskrene životne priče jedne urbane beogradske porodice u pokušajima da iznova nađu mir i spokoj, kao i odgovor na večito pitanje šta je zapravo potrebno za sreću i koja doza ljubavi je neophodna da bismo se osetili voljenim.

Prvu sezonu "Azbuke" sjajno je iznela pažljivo birana glumačka ekipa u kojoj smo gledali mnoga poznata lica, ali i otkrili neka potpuno nova. Uživali smo u glumačkim bravurama Aleksandre Janković i Jadrana Malkoviča, zatim Nebojše Milovanovića, Isidore Simijonović, Anđelke Prpić. Tu su bili i Radoš Bajić, Anastasia Mandić, Nedeljko Bajić, Miona Marković, Jovana Stipić, Tihomir Stanić, Katarina Gojković, Milena Pavlović, Đorđe Mišina, Iva Štrljić i drugi.

Foto Marko Todorović/Kontrast

U nastavku priče, ovoj sjajnoj glumačkoj ekipi pridružiće se zvučna imena domaće glumačke scene, kao što je popularni glumac Radivoje Raša Bukvić, koga ćemo gledati u glavnoj muškoj ulozi druge sezone. Upečatljive role odigraće i Aleksandar Srećković, Milan Kalinić, Slaviša Čurović, Nebojša Kundačina, Milena Predić, Vanja Ejdus, Jelena Mur, Vladan Dujović, kao i američka glumica srpskog porekla Ana Aleksander.

Prvih deset epizoda "Azbuke" rađeno je po motivima knjiga "Muška azbuka" i "Azbuka mog života", Mirjane Bobić Mojsilović. Nove epizode serije izlaze iz okvira knjiga. Likovi nastavljaju svoje živote dalje, sudbinski točak se kotrlja u novim, nepoznatim smerovima.

Ipak, u jednom segmentu priče, Mirjanino štivo, roman "Tvoj anđeo čuvar", ostaje inspiracija.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)