MLADE NADE DOMAĆEG FILMA: Peta sezona serijala "Rani kadrovi" ove zime na RTS 2

J. BANjANIN

31. 05. 2024. u 12:35

JUBILARNA, peta sezona serijala "Rani kadrovi" o studentskom filmu u Srbiji i Republici Srpskoj snimljena je sredinom maja u avangardnom umetničkom prostoru Stare ciglane. Premijerno emitovanje planirano je za zimu 2024. na RTS 2, a od marta iduće godine biće dostupna i na onlajn platformi RTS Planeta.

МЛАДЕ НАДЕ ДОМАЋЕГ ФИЛМА: Пета сезона серијала Рани кадрови ове зиме на РТС 2

Foto RTS

U ovom ciklusu biće predstavljeno sedmoro studenata i diplomaca sa klasa filmske i TV režije Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, Akademije umetnosti u Novom Sadu i Akademije umjetnosti u Banjaluci.

Upoznaćemo se sa radovima mladih nada domaće kinematografije: Stefanom Tomićem iz Banjaluke, koji je diplomirao pod mentorstvom profesora Saše Hajdukovića, Tamarom Kostrešević iz Novog Sada, čiji je mentor profesor Miloš Pušić, i beogradskim apsolventima - Đorđijem Petrovićem, Majom Janković, Jovanom Ilićem, Miljanom Miljković i Petrom Lakićem, čiji diplomski filmovi su nastali pod budnim okom njihovog profesora i mentora Darka Bajića.

U poslednjoj, osmoj epizodi profesor Miloš Pavlović, dekan FDU u Beogradu, govoriće o višedecenijskoj saradnji visokoškolskih umetničkih institucija sa RTS, uz poseban osvrt na poslednju deceniju stvaralaštva. U istoj epizodi pojaviće se i mladi reditelji Nikola Stojanović ("Duhovi na mojim leđima"), Nina Ognjanović ("Ovuda će proći put") i Luka Mihailović ("Indigo kristal"), učesnici prve sezone "Ranih kadrova", čiji su filmovi snimljeni u koprodukcijama sa RTS učestvovali na brojnim filmskim festivalima u zemlji i inostranstvu, osvojili značajan broj nagrada i uneli novi senzibilitet u srpsku kinematografiju.

Već pet godina "Rane kadrove" realizuje Redakcija dramskog i domaćeg serijskog programa RTS, po ideji autora i urednika Marka Novakovića, koji je i moderator projekta. Scenario je napisao Srđan Vučinić, a reditelj pete sezone je Marko Jeftić. Sam serijal koncipiran je kroz dijaloge moderatora sa studentima-autorima i članovima njihovih ekipa sa kojima su sarađivali na realizaciji svojih ispitnih filmova. U svakoj epizodi filmove različitih senzibiliteta i poetika će analizirati eminentni gosti-kritičari, a biće razgovora i o diplomskim filmovima mladih autora i novim projektima koje pripremaju. Novčani iznos koji RTS ulaže u otkup studentskih filmova za emitovanje u "Ranim kadrovima" postaje deo budžeta njihovih diplomskih radova i budućih projekata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

O OVOME SE NE PRIČA: Rođak Luke Modrića bio major u Krajini - Jovo svedočio u Hagu protiv Gotovine (FOTO)